Afacere a statului pentru hotspot in Botosani!

Afacere a statului pentru hotspot in Botosani!
Programul de instalare a peste 300 de hotspoturi la nivel naţional, in noua localitati, printre care figurează şi Botoşaniul, demarat recent de Ministerul Comunicaţiilor, care a stârnit iniţial interesul furnizorilor de internet, se înscrie fără excepţii în modalitatea de lucru pur româneasca: primul contract a fost câştigat de... stat.

Astfel, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii a fost selectată, în urma unei proceduri de cerere de ofertă organizată de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţiona­le (MCSI), să instaleze primele 11 hotspoturi dintr-o serie de peste 300, în mai multe oraşe din ţară.

La această procedură au mai participat şi firmele Mobilis şi CompleteSolutions. Prima dintre ele este fosta SC Centrul Pentru Servicii de Radiocomunicatii SRL, care, cu doi ani în urmă, a contestat o licitaţie asemănătoare, câşti­­gată de Atlas Networking, deţinătoarea serviciului hot-spot.ro, scrie Capital.

Euroweb, companie ce operează deja 20 de hotspoturi proprii, s-a arătat interesată de colaborarea propusă de minister anul acesta, dar a renunţat la depunerea unei oferte din cauza "lipsei de informaţii oferite de către MCSI, care nu a pus la dis­poziţia celor interesaţi adresele exacte în care se dorea instalarea acestor hotspo­­­turi, ci doar o listă a oraşelor în care acestea urmau să funcţioneze", a de­­­­­­­­­­cla­rat, pen­tru Capital, Cătălin Scarlat, director comercial al Euroweb.

"Ne-am găsit în im­posibilitatea de a estima o componentă majoră a costurilor, respectiv cele referitoare la bu­cla locală", adaugă el.

Cum şi celelalte companii s-au lovit de aceeaşi problemă, procedura pare să fi fost făcută pentru a favoriza chiar SNR.

Valoarea contractului câştigat de SNR pentru instalarea a 11 hotspoturi în Braşov, Botoşani, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Ploieşti, Slatina, Suceava, Târgovişte şi Râmnicu Vâlcea este de 40.000 de euro.

Ion Dorobanţu, director în cadrul SNR, spune că viteza de transfer a datelor printr-un hotspot poate fi între 64 Kbps şi 10 Mbps. Însă, de obicei, pentru hotspoturile instalate la iniţiativa MCSI s-a stabilit o viteză de 1-2 Mbps.

Numărul de utilizatori care se pot conecta simultan poate fi între zece şi 300, iar MCSI a stabilit un maxim de 50 de utilizatori simultan.

80% este rata de penetrare a conexiunilor în bandă largă la nivelul gospodăriilor la care doreşte să ajungă MCSI în anul 2015, faţă de 30,36%, cât era la finalul anului trecut.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
62

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
147

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00
1511

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....