Adrian Sobaru: "M-am aruncat în cap degeaba!"

Adrian Sobaru: "M-am aruncat în cap degeaba!"
După aproape doi ani de la tentativa de suicid, când s-a aruncat în gol de la balconul Parlamentului, Adrian Sobaru trăieşte alte şi alte drame. Bărbatul de 45 de ani, angajat ca electrician la Televiziunea Română, a povestit, pentru Libertatea, că şi-a plănuit gestul extrem timp de şase luni şi că se temea să nu scape cu viaţă.
 
Sobaru e plin de regrete. La aproape doi ani după ce s-a aruncat peste scaunele parlamentarilor adunaţi să dezbată o moţiune de cenzură, e mai măcinat decât în acea zi fatidică de 23 decembrie 2010. Chiar dacă a sperat ca gestul lui să modifice un pic sistemul, Sobaru şi-a dat seama că, de la nivelul lui, nu poate schimba nimic, scrie libertatea.ro.
 
Adrian şi soţia lui, Mădălina, împreună cu cei doi copii - Alexia şi Călin - locuiesc într-un apartament din cartierul bucureştean Colentina. Călin, acum în vârstă de 17 ani, a fost diagnosticat cu autism - tentativa de suicid a tatălui lui fiind pusă atunci pe seama faptului că familia nu-şi putea permite terapiile pentru recuperarea băiatului.
 
"Călin, la patru an şi jumătate, nu vorbea. Pentru el, noi nu eram mama şi tata. Eram două persoane care stăteau tot timpul cu el. Primul gest faţă de noi l-a făcut într-o vară. Eu eram cu transmisiile pe Litoral şi mi-am adus şi familia, pentru că altă vacanţă noi nu ne permiteam. Şi, într-o zi, l-am plimbat pe Călin cu vaporaşul. Era agitat. Când am ieşit în larg, s-a uitat la noi şi ne-a spus «Vă iubesc!». Era primul lui gest de afecţiune. Am dat de băut la toţi colegii!", povesteşte Sobaru. La terapie, mergeau cu el când aveau bani. Iar de cele mai multe ori n-aveau. Disperat că nu se mai poate descurca, Adrian Sobaru a ales să se arunce de la înălţime, cu două zile înaintea Crăciunului. Gestul lui era însă plănuit de câteva luni bune. Căuta doar momentul.
 
Salvat de un telefon

 
Electricianul de la TVR povesteşte că a vrut iniţial să se arunce în gol când preşedintele Traian Băsescu se afla în Parlament, în iulie 2010. "Atunci m-a salvat un telefon. A trebuit să mă întorc la cadru. Şi m-am mai gândit că urma ca fratele meu, care locuieşte în Canada, să vină acasă. N-aş fi vrut să mă arunc fără să-l văd, pentru că ar fi fost, probabil, ultima oară când ne întâlneam", spune bărbatul. În toamna lui 2010, fratele lui Adrian Sobaru a venit a în România, astfel că electricianul a hotărât să se omoare. Pe 23 decembrie, bărbatul a comis gestul inimaginabil. La serviciu, nevasta lui, Mădălina, era sunată să mute pe o televiziune de ştiri. "Am fost şocată. Noi acasă dezbăteam problemele astea politice, vorbeam despre ce se întâmplă, dar niciodată nu mi-a dat vreun semn că ar face aşa ceva", mărturiseşte Mădălina. Cu o zi înainte, femeia îşi sărbătorise aniversarea, astfel că Adrian şi-a amânat planurile: "N-am vrut să fie chiar de ziua ei. Dar în noaptea aceea m-am trezit pe la 3.00, ca să scriu mesajul de pe tricou". Ce a simiţit în timpul căderii? "Când m-am aruncat, n-am ştiut ce fac. În momentul acela nu mai eram eu", răspunde Adrian.
 
"Ne-aţi ciuruit!!! Ne-aţi vândut şi ne-aţi trădat. Ne-aţi ucis viitorul copiilor. Ne puteţi lua viaţa şi banii, dar nu libertatea!!!", a scris Sobaru cu o carioca albastră pe tricoul alb.
 
La aproape doi ani de la acel moment, bărbatul e la fel de dezamăgit şi recunoaşte: "M-am aruncat în cap degeaba! Am crezut că pot schimba ceva, dar ideea e că acum trăiesc mai rău decât atunci".
 
Stă izolat la serviciu

 
După ce şi-a revenit în urma operaţiei suferite din cauza căzăturii, Adrian Sobaru s-a întors la muncă în TVR. Nu i s-a mai cerut însă să meargă pe teren, aşa cum o făcea înainte. "Stau izolat într-o cămăruţă. Nu plec nicăieri. Şi asta se simte şi la salariu", a spus electricianul.
 
Nu l-a pus pe listele USL
 
Adrian Sobaru spune că a fost atras, la un moment dat, de ideile USL. Într-o emisiune, un membru al Uniunii l-a propus, acum ceva timp, drept candidat pentru alegerile din 9 decembrie. Speranţele lui Sobaru creşteau cu cât politicienii se băteau să-l aibă pe liste. Chiar şi premierul Victor Ponta (foto) a intervenit în acea emisiune şi a spus că angajatul TVR "are oricând un loc pe listele USL". Promisiunea de a-l înscrie printre candidaţii USL s-a năruit imediat după intervenţia lui Victor Ponta. "Dacă n-ai bani, nimeni nu te ţine într-un partid", a tras concluzia Sobaru, care a renunţat la candidatură după ce şi-a dat seama că n-are susţinere din partea celor care i-au promis că-l ajută.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Se întâmplă lângă noi: Lecție de istorie, arhitectură și numismatica la Agenția BNR Suceava!

astăzi, 20:18
39

Banca Națională a României (BNR) organizează cea de-a patra ediție a evenimentului „Zilele Porților Deschise”, în zilele de joi,18 aprilie, și vineri,19 aprilie. Pentru a...

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

astăzi, 19:28
49

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...

5 cadre didactice dintr-o localitate din Botoșani s-au specializat în tehnici didactice moderne în Finlanda (Foto)

astăzi, 18:33
458

În perioada 17 – 23.03.2024, 5 cadre didactice de la Scoala Gimnaziala nr. 1 Unteni, judetul Botosani, au participat la cursuri de perfectionare organizate de Asociatia Edu2Grow in Finland...