A fost adoptata Legea privind reducerea risipei alimentare! Ce se întâmplă cu alimentele aflate la limita datei de expirare!

A fost adoptata Legea privind reducerea risipei alimentare! Ce se întâmplă cu alimentele aflate la limita datei de expirare!
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, propunerea legislativa privind reducerea ripisei alimentare, in calitate de for decizional, care prevede vanzarea la pret redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum, si impune sanctiuni de pana la 10.000 de lei pentru agentii economici care incalca prevederile respectivei legi, potrivit News.ro. 

Proiectul de lege privind diminuarea risipei alimentare este initiat de un grup de 52 de deputati PNL, UDMR, minoritati si neafiliati si a primit un raport de admitere cu amendamente din partea comisiei de industrii. 

Propunerea legislativa a fost respinsa de Senat. Guvernul a sustinut adoptarea de masuri pentru diminuarea risipei alimentare, cu luarea in considerare a observatiilor transmise pe acest proiect. 

Proiectul de lege stabileste definitia risipei alimentare ca situatia in urma careia alimentele ies din circuitul consumului uman si din princina degradarii si sunt distruse, conform legislatiei in vigoare. 

Potrivit propunerii legislative, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda actiuni de prevenire a ripisei de alimente, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia, comercializarea produselor. 

In plus, operatorii economici din sectorul agroalimentar trebuie sa ia masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate la vanzare, conform legislatiei in vigoare si sa transfere alimentele, prin donare, sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate in aproape de data expirarii, catre intitati inregistrate la ANSVSA, cu oblligatia respectarii prevederilor legale privind conditiile de igiena, temperatura, in timpul depozitarii, precum si etichetarea corespunzatoare. 

Propunerea mai prevede ca o serie de subproduse nedestinate consumului uman va fi directionate catre consumul animal. In plus, produsele agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal vor fi transformate in compost sau biogaz. 

Potrivit proiectului, agentii economici care nu respecta prevederile legii  risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei pentru microintreprinderi,  de la 3.000 la 6.000 de lei, pentru IMM-uri,  si de la 6.000 la 10.000 de lei pentru intreprinderi mari. 

Autoritatile, impreuna cu Ministerul Agriculturii, au la dispozitie 6 luni de la data publicarii legii pentru elaborarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor. 

Proiectul merge la presedintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

astăzi, 21:18
87

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

astăzi, 21:07
59

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

astăzi, 20:22
209

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...