A ars casa, apoi tatăl a murit, iar mama a plecat să-şi trăiască o nouă iubire. Cinci orfani pentru care viaţa începe să zâmbească!

A ars casa, apoi tatăl a murit, iar mama a plecat să-şi trăiască o nouă iubire. Cinci orfani pentru care viaţa începe să zâmbească!
Câtă durere poate suporta un copil, nimeni nu poate cuantifica. Însă, după suferinţă, o rază de bucurie se arată pentru fiecare copil suferind.

Raze de bucurie se arată şi pentru cinci copii din Talpa, Blândeşti, care mai bine de un an au fost adăpostiţi în Casele Rurale Decebal şi Traian din Truşeşti, după ce casa le-a ars iar tatăl le-a murit.

Calvarul fraţilor a început în mai 2015, atunci când joaca unuia dintre copii cu chibriturile a aprins casa în care locuiau cu toţii- doi părinţi şi şase copii, cel mai mare major, ceilalţi cu vârste de la cinci la 15 ani. Cum bunicii materni nu s-au arătat dispuşi să îi găzduiască, iar în casa arsă nu se putea locui, cei cinci copii minori au fost preluaţi de Protecţia Copilului, iar tatăl, Constantin, plănuia să repare casa şi să se adune din nou cu toţii sub acelaşi acoperiş. A murit cu dorinţa neîndeplinită, după un atac vascular- cerebral, cauzat de expunerea prelungită la soare- era văcarul satului şi încerca din greu să strângă bănuţ la bănuţ să-şi vadă din nou copiii în curte.

După moartea lui Constantin, nimeni din familia extinsă nu şi-a exprimat intenţia de a-i prelua pe copii, astfel că cei trei băieţi şi două fete au fost internaţi în cele două centre de plasament din Truşeşti. Situaţia a durat până în urmă cu câteva zile, când soarta le-a devenit prietenă.

Cecilia Spataru, şef Serviciu Minori în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, spune că patru dintre fraţi au fost preluaţi de asistenţi maternali. "Fetiţele au ajuns la un asistent maternal, iar băieţii mici la un alt asistent maternal, ambii din aceeaşi comunitate, iar fratele de 15 ani este la Şcoala Specială din Dorohoi, adică foarte aproape de ei. Am luat aceste decizii pentru ca fraţii să poată să ţină legătura între ei, să se viziteze, lucru pe care ei l-au cerut. Sunt foarte legaţi şi avem încredere că le va fi bine în continuare", spune Cecilia Spataru.

Partea bună a faptului că a fost preluată în sistem este că Mădălina a beneficiat de servicii medicale, astfel că a fost diagnosticată cu cataractă la unul dintre ochi, fiind necesară o intervenţie chirurgicală. Deocamdată însă este în investigaţii medicale, pentru a se stabili exact gradul de afectare a ochiului.

În ce o priveşte pe mama fraţilor, şi-a refăcut viaţa. Şi-a găsit un partener de viaţă care a acceptat-o cu tot cu viciul care i-a dominat mare parte din viaţă şi s-a mutat la Suceava, nedorind să mai păstreze legătura cu proprii copii.

Despre copiii de la Blândeşti, Ştiri.Botoşani.Ro a mai scris aici:

O dramă nu vine niciodată singură! Şase fraţi orfani luptă împotriva sorţii potrivnice - FOTO 

TRAGEDIE! Tată a șase copii, răpus de caniculă! FOTO 

Opt suflete rămase fără acoperiş deasupra capului după ce le-a luat foc casa! Mama, beata in sant, tatal cu ochii in lacrimi - FOTO, VIDEO 

 

Spune-ne opinia ta