9 martie: Ziua deţinuţilor politici anticomunişti!

9 martie: Ziua deţinuţilor politici anticomunişti!
Prin Legea 247 din 5 decembrie 2011, ziua de 9 martie a fost declarată Ziua Detinuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989.

O altă lege, 221/2009, stipulează, referitor la condamnarea cu caracter politic: orice condamnare dispusă printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pronunțată în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, pentru fapte săvârșite înainte de data de 6 martie 1945 sau după această dată și care au avut drept scop împotrivirea față de regimul totalitar instaurat în data de 6 martie 1945.

Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România, în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată destinate deținuților politici în care au pătimit peste 3 milioane de români dintre care 800.000 de oameni au murit.

Cele mai frecvente fapte pentru care aceste persoane au fost condamnate sunt: activitate contra clasei muncitoare, crimă de surpare a ordinii constituționale, crimă de uneltire împotriva ordinii sociale, omisiune de denunț, trecerea frauduloasă a frontierei, favorizarea infractorului, răspândire de manifeste sau publicații interzise, instigare/agitație publică.

În calendarul ortodox în această zi sunt omagiaţi cei 40 de mucenici care, pentru faptul că nu s-au lepădat de credinţa lor, au fost întemniţaţi timp de opt zile şi bătuţi cu pietre, după care au fost condamnaţi la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
131

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
74

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...