80 la suta dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite! Iată cum!

80 la suta dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite! Iată cum!
Accidentul vascular cerebral este un fenomen imposibil de ignorat, din cauza frecventei si urmarilor sale grave: invaliditate, perioade lungi si dificile de recuperare, moarte.

Cum ne putem feri de o astfel de afectiune fara nici un fel de semne vizibile? Ei bine, cunoscand factorii de risc si modalitatile de prevenire , care sunt identice cu cele ale dramaticului accident vascular! Pentru ca exista o veste buna: 80% dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite!

Exista fireste cativa factori care nu pot fi controlati. Astfel, desi accidentul vascular cerebral poate fi intalnit in orice decada a vietii si acest lucru trebuie subliniat, totusi el este mai frecvent odata cu inaintarea in varsta, dupa 55 de ani si mai ales dupa 65 de ani. Este mai raspandit la barbati, dar are o mortalitate ceva mai mare la femei. Se intalneste mai des la persoanele care prezinta astfel de cazuri in familie: parinti, bunici, frati. Ceilalti factori de risc sunt insa in mare masura prevenibili si tratabili, unii dintre ei tinand de patologia individuala, altii de obiceiuri nesanatoase.

Principalul factor de risc in accidentul vascular este hipertensiunea arteriala. Aceasta creste de 4-6 ori posibilitatea producerii unui astfel de eveniment. De aceea este important ca tensiunea arteriala sa fie controlata periodic de la varste tinere, iar in cazul depistarii hipertensiunii arteriale trebuie urmat cu strictete tratamentul si regimul alimentar prescris. Atentie! Valorile tensionale normale sunt cele sub 120/80 mm Hg, cele situate intre 120 si 139 mmHg maxima si intre 80 si 89 mm Hg minima sunt incadrate ca prehipertensiune, iar cele peste 140/90 mm Hg hipertensiune arteriala.

Diabetul zaharat creste, de asemenea, de 3-4 ori riscul de accident vascular, iar acesta se poate asocia deseori cu hipertensiunea arteriala. Un alt factor de risc este reprezentat de valorile crescute ale colesterolului si trigliceridelor in sange.

Existenta unui alt accident vascular in antecedente sau a unui atac ischemic tranzitor creste pana la de 10 ori riscul producerii unui accident vascular cerebral. Ateroscleroza si prezenta unei boli cardiovasculare (fibrilatie atriala, afectiuni sau proteze valvulare, cardiopatie ischemica, cardiomiopatie dilatativa, insuficienta cardiaca) reprezinta alti factori de risc. La acestea se adauga fumatul, obezitatea (in special cea abdominala), inactivitatea, consumul exagerat de alcool.

O mentiune speciala trebuie facuta asupra riscului asocierii fumatului si contraceptivelor orale, in special la femeile peste 35 de ani, arata Doctorul Zilei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru ani de închisoare după ce a tâlhărit o studentă în centrul Sucevei, bărbatul a fost prins în Botoșani!

astăzi, 11:08
6

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Republica Moldova, aflat în arest preventiv din luna ianuarie a acestui an pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, un f...

Anunț important de la Tribunalul Botoșani pentru candidații la CJ!

astăzi, 10:51
36

Tribunalul Botoșani înștiințează candidații care și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, dar și pentru consilieri...

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Paul Aretzu – Dumitru Augustin Doman

astăzi, 10:36
16

Pentru lecturi și discuții, sunt invitați poeții Paul Aretzu și Dumitru Augustin Doman. Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, începând cu ora 10.00, la Colegiul Național &...