2018: Vom asista la rupturi în formațiunile politice de la putere și reașezări pe scena politică

2018: Vom asista la rupturi în formațiunile politice de la putere și reașezări pe scena politică

Anul 2018 va sta sub semnul nevoii de închidere a conflictului din societate, consideră Liviu Jicman, director general, Muzeul Național Cotroceni.

“După un an 2017, cu foarte mari tensiuni politice, nu atât între partide sau între reprezentanţii alegătorilor din Parlament, unde a fost mai degrabă acalmie în contextul unei majorităţi parlamentare zdrobitoare, cât mai ales între societate şi guvernanţi, cred că transferul acestor tensiuni şi a conflictului public din societate către interiorul clasei politice şi a partidelor are o probabilitate de peste 60%, având ca urmări rupturi în interiorul unor formaţiuni politice de la putere şi din opoziţie şi reaşezări pe scena politică, poate şi o nouă majoritate, din care să facă parte mai multe formaţiuni, într-un spirit de horă a unirii în prag de Centenar. Chiar dacă nevoia de eliminare a factorilor de conflict permanent va fi foarte prezentă la nivelul fiecăruia dintre noi, mai mult sau mai puţin conştientizată, vestea nu e bună până la capăt, pentru că ar însemna să ratăm din nou ocazia unor clarificări prin alegeri”, spune Jicman.

În 2018, elita artistică şi intelectuală ia atitudine şi revine pe poziţia firească - sursă a liderilor de opinie. Din rolul de spirit critic şi progresist al societăţii din anii '90, intelectualitatea română a rămas tot mai mult în umbră, încât azi nu doar din leadershipul politicii, dar şi din leadershipul politicii culturale lipsesc oamenii de cultură. 

Investiţiile româneşti în străinătate vor prinde contur, de la nivelul nesemnificativ din prezent la un nivel mai aproape de potenţialul economiei româneşti. 

România trăieşte un paradox. Țara în care, ani la rândul, românii din străinătate au fost cel mai important "investitor", ţara de unde au plecat câteva milioane de români rezidenţi în alte ţări din U.E., a şaptea ţară din Uniunea Europeană ca populaţie, România este pe ultimul loc la capitolul investiţii în străinătate. Investiţiile companiilor româneşti în afară sunt la nivelul sutelor de mii de euro, deşi investiţiile străine în România au fost, la finalul lui 2016, de 67 miliarde de euro.

Cu ocazia Centenarului, până la 1 decembrie 2018, România va părăsi locul codaş în clasamentul investitorilor români în străinătate, iar antreprenorii români vor fi împinşi de mediul economic ostil din România să îşi depăşească temerile şi să îndrăznească să facă pasul spre investiţii în afara ţării, în special în Uniunea Europeană. Paradoxal, lipsa perpetuă a unei politici publice de încurajare a expansiunii capitalului românesc în străinătate va fi suplinită de mixul de politici prociclice sau pur şi simplu neinspirate, precum şi de perspectivele economice defavorabile din plan intern.

Capital.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...