1 mai lipsit de precipitaţii, urmat de zile calde! Estimări meteorologice pentru următoarele zile

Planurile de 1 mai petrecut la iarbă verde nu ar trebui abandonate, pentru că prognozele meteorologice arată că precipitaţiile se mai manifestă pe teritoriul judeţului doar în următoarele ore.

1 mai lipsit de precipitaţii, urmat de zile calde! Estimări meteorologice pentru următoarele zile

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Cu o haină în plus şi fără pături întinse pe iarbă, ziua de 1 mai se poate sărbători în condiţii bune în aer liber. Meteorologii nu sunt darnici cu temperaturile prognozate, dar vremea va fi plăcută, lipsită de precipitaţii. Pentru agricultori, însă, ploile din ultimele zile şi cele anunţate pentru următoarele sunt benefice pentru procesul vegetativ în care se află culturile, mai ales în condiţiile secetei pedologice moderate semnalate deja în nordul judeţului.

Potrivit prognozelor meteo, ziua de duminică va fi caracterizată de precipitaţii importante cantitativ, fiind anunţate şi 25 de litri pe metrul pătrat. Cerul va fi acoperit în timpul zilei şi se va însenina peste noapte. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări, predominant din sector nord- vestic. Temperaturile vor oscila între 11ºC şi 7ºC. Luni, cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla dinspre est. Maxima va urca la 19ºC în timp de minima va fi de 8ºC.

De marţi, vremea va fi influenţată de un val de aer cald, care va ridica temperatura maximă până la 24ºC în timp ce minima va fi de 11ºC. Cerul va fi senin în cea mai mare parte iar vântul va sufla dinspre sud- est. Miercuri, temperaturile vor oscila între 25ºC şi 12ºC. În timpul zilei cerul va fi mai mult senin însă spre după-amiază vom avea parte de precipitaţii sub formă de aversă, slabe cantitativ.

Joi, norii cu precipitaţii se retrag, însă cerul rămâne parţial acoperit. Vântul va sufla moderat dinspre sud- est, iar temperaturile vor avea valori cuprinse între 24ºC şi 13ºC. Tot 24ºC este şi maxima zilei de vineri, în timp ce minima va fi de 12ºC. Cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla slab, cu unele intensificări.

Weekend-ul aduce alte precipitaţii în averse, dar destul de slabe cantitativ. Sâmbătă, cerul va fi mai mult noros iar vântul se va roti dinspre nord- vest. Temperaturile vor oscila între 20ºC şi 11ºC. Duminică, maxima va fi de 18ºC în timp ce minima va fi de 10ºC. Cerul va fi mai mult acoperit, iar vântul va sufla slab, cu unele intensificări temporare.

În tradiţia populară se spune că în luna lui "Florar", Raiul coboară pe pământ și înverzește totul. Acum muncile de la câmp și din grădinil devin priorități, astfel țăranii părăsesc casele și gospodăriile pentru a fi în toiul lucrărilor agrare. În luna mai se strâng turmele de oi și vaci, pentru a fi duse la ciobani, iar în prima zi a lunii, cei care încă mai au vin în butoaie, trebuie să-l scoată și să-l trateze cu pelin, astfel se va strica. Totodată, tradiția populară ne spune că e bine să bei din acest vin pentru a fi ferit de boli în decursul anului.

O foarte cunoscută superstiție spune că, în luna mai, nu e bine să faci nuntă și nici să te naști, fiindcă e o lună neprielnică. Alte superstiții ale lunii mai fac referire la anul agricol ce urmează, cât și la timpul din decursul acestuia. Dacă în serile lunii mai apare rouă și e timp răcoros, atunci vom avea belșug la vin și fân şi dacă năpădesc gândacii, vom avea un an mănos. Ploaia caldă a lunii mai e binecuvântare pentru culturile de grâu și porumb iar furtunile cu tunete și fulgere din luna mai ne prevestesc un an roditor; Dacă luna mai e ploioasă, atunci vom avea un iunie secetos.

 

Spune-ne opinia ta