1 IANUARIE, Ziua Sfantului Vasile cel Mare! - audio: IUSTIN PARVU - DESPRE NEAM

1 IANUARIE, Ziua Sfantului Vasile cel Mare! - audio: IUSTIN PARVU - DESPRE NEAM

 SFANTUL VASILE CEL MARE  

LA MULTI ANI tuturor celor care poarta numele Vasile, Vasilica! Stiri.Botosani va ofera o emotionanta marturisire audio a lui IUSTIN PARVU, DE LA MANASTIREA PETRU VODA  despre neamul romanesc.


Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la initiativa Patriarhului Daniel, in sedinta de luni, a proclamat anul 2009 ca An comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare si al celorlalti Sfinti Capadocieni in Patriarhia Romana.

Calendarele ortodoxe si greco-catolice il sarbatoresc pe Sfantul Vasile cel Mare in ziua de 1 ianuarie, iar cel romano-catolic in 2 ianuarie, la inceputul fiecarui an.

Numele Sf. Vasile deriva din adjectivul grecesc "basileios", care inseamna "regesc", si provine din "basileus" (rege). Familia in care s-a nascut a dat istoriei Bisericii primare un manunchi impresionant de sfinti: mama Emilia, sora Macrina, bunica Mariana, fratii Petru (episcop de Sabaste) si Grigore (episcop de Nissa) sunt cu totii sfinti. Pe langa aceasta, a fost prieten apropiat cu Sfantul Grigore, episcop de Nazians, impreuna cu care a impartasit aceleasi aspiratii pentru sfintenia vietii de manastire.

In partile rasaritene ale Bisericii, Sfantul Vasile este considerat pionierul vietii manastiresti. Astfel, in anul 358, a redactat impreuna cu prietenul sau, intr-o chilie solitara din apropierea localitatii Neocesareea din Pont, doua importante regulamente de viata calugareasca, dupa care s-a orientat viata monahilor numiti "bazilitani".

Moliftele Sfantului Vasile

Fiind sfintit preot si chemat sa conduca Episcopia de Cesareea Capadociei, si-a consacrat energia apararii invataturilor crestine impotriva arianismului, curent sustinut de imparatul Valente. Atributul "cel Mare" i-a fost adus de activitatea sa practica, predicile sale rasunatoare, cartile strabatute de un entuziasm plin de har si vasta sa corespondenta, in care punea un deosebit accent pe forta crestina a caritatii si ajutorarea celor nevoiasi.

La marginea orasului Cesareea a luat fiinta, prin osteneala sa, o adevarata cetate a caritatii, cu sanatorii, azile, spitale, laboratoare si scoli de meserii pentru cei saraci. Pornind de la exemplul sau stralucit, numeroase fundatii de caritate poarta numele "Vasiliada".

Liturghia Sfantului Vasile cel Mare se oficiaza in Biserica Ortodoxa doar de zece ori pe an: in primele cinci duminici ale Postului Mare, in joia si sambata din Saptamana Patimilor, in ajunul Craciunului si Bobotezei si, desigur, in sarbatoarea care ii este dedicata in ziua de 1 ianuarie de la inceputul fiecarui an.

Rugaciunile numite Moliftele Sfantului Vasile cel Mare au o deosebita putere pentru cei bolnavi si sunt randuite de catre preoti in situatii-limita pentru viata celor suferinzi.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
197

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
38

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
302

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...