Minorul intre 16-18 ani va putea beneficia de toata averea mostenita, nu doar de jumatate

 Minorul intre 16-18 ani va putea beneficia de toata averea mostenita, nu doar de jumatate
Potrivit proiectului noului Cod Civil, minorul cu varsta cuprinsa intre 16-18 ani va putea beneficia de toata averea mostenita si nu doar de jumatate, asa cum prevede actualul cod.

De asemenea, dintre cauzele de revocare a donatiilor s-a eliminat, ca "inutila si inadecvata societatii actuale", revocarea de drept a donatiilor pentru "survenire de copii".

Din aceleasi ratiuni, au fost simplificate formalitatile in cazul donatiilor intre soti, se precizeaza in motivarea proiectului noului Cod Civil, capitolul IV.

Astfel, potrivit articolului1043, orice donatie incheiata intre soti este revocabila numai in timpul casatoriei, iar nulitatea casatoriei atrage nulitatea donatiei facute sotului de rea-credinta.

Cu titlu de noutate, urmandu-se reglementarea similara din Codul civil francez si cel al provinciei Québec, au fost reglementate cazurile in care o persoana este nedemna sa mosteneasca defunctul precum si faptul ca acest fapt poate fi inlaturat prin manifestarea expresa a vointei defunctului.

Persoana nedemna este inlaturata atat de la mostenirea legala, cat si de la cea testamentara.

Proiectul noului Cod Civil prevede, in articolul 975, ca efectele nedemnitatii pot fi inlaturate expres prin testament sau printr-un act autentic de catre cel care lasa mostenirea. Efectele nedemnitatii nu pot fi inlaturate prin reabilitarea nedemnului, amnistie intervenita dupa condamnare, gratiere sau prin prescriptia executarii pedepsei penale.

sursa: ziare.com

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
202

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...

Rugăciune pentru cei bolnavi într-o parohie din Botoșani. ”Vă rog și pe dumneavoastră să pomeniți aceste nume” (Foto)

astăzi, 15:14
249

Credincioșii s-au rugat joi seara alături de preoți pentru cei bolnavi și neputincioși. Oameni care au mare nevoie de rugăciunea semenilor.Joi seara, 18 aprilie, cinci preoți au slujit Tain...

Luptătorii greco-romani de la LPS Botoșani, lideri incontestabili la nivel național! (foto)

astăzi, 14:49
71

În perioada 12 – 14 aprilie 2024, sportivii din cadrul secției de lupte a Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Botoșani au participat la Finala Cupei României pentru categoria de ...