Cum va protejati ochii daca stati mult in fata calculatorului

 Cum va protejati ochii daca stati mult in fata calculatorului
Cei care lucreaza mult timp la computer ar trebui sa poarte lentile speciale care sa-i protejeze de lumina albastra emisa de monitor. Iritatiile ochilor sau senzatia de nisip in ochi sunt probleme care apar frecvent la persoanele care petrec in jur de opt ore zilnic in fata calculatorului, scrie Evenimentul Zilei.

Ca sa nu va obositi ochii, este bine sa faceti pauze la fiecare ora sau sa purtati ochelari cu lentile speciale. De asemenea, tineti cont ca lumina de la neon oboseste ochii si folositi o lampa de birou daca trebuie sa cititi ceva.

"Lumina albastra de la monitor este periculoasa pentru ochi. Pot aparea dureri de cap, de ochi, inrosiri ale ochilor sau senzatii de scadere a acuitatii vizuale. De aceea este bine sa folositi filtre office care se fac pe comanda si care sunt recomandate si celor fara dioptrii. Coloratia lentilei este usoara, de 10%- 15% , pe verde, maro sau skylight", explica Claudia Stefan, medic oftalmolog.

Indreptati-va privirea de la computer la fiecare ora si faceti o pauza de cinci minute. "Munca la calculator presupune concentrarea privirii la aceeasi distanta, timp indelungat. Faceti o pauza din cand in cand si uitati-va in departare", va sfatuieste oftalmologul Martin Sussman.

"Atunci cand stam foarte mult la calculator, exista un muschi care se contracta si oboseste. Acesta se relaxeaza daca priviti in departare sau pe geam", completeaza oftalmologul Claudia Stefan.

Stati la 60 cm de monitor

O alta recomandare este sa va asezati monitorul corect. "Ideal este ca monitorul sa fie la o distanta de 45-60 de centimetri de ochi", mai spune Sussman.

De asemenea, aveti grija sa nu va bata soarele in monitor. Clipiti mai des, va mai sfatuiesc specialistii. In incaperile cu multe computere, aerul este uscat, iar clipitul este metoda naturala a organismului de a lubrifia ochii si de a preveni uscarea lor.

"Prin clipit, se reface filmul lacrimal. Daca nu clipim cat trebuie, filmul lacrimal se rupe si apare senzatia de nisip in ochi sau de inrosire", spune oftalmologul Claudia Stefan.

Copiii mai mici de 10 ani nu trebuie sa stea la calculator si la televizor mai mult de trei ore pe zi, deoarece vederea este in formare, iar cei care au predispozitie la miopie pot grabi aparitia acestei afectiuni.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dan Șlincu, PSD: Șapte oferte pentru construirea noului pod peste Siret de la Vârfu Câmpului

astăzi, 09:25
2

Comisia de achiziție din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a început procesul de analiză a celor șapte oferte depuse în cadrul licitației pe...

La Ipotești a început Săptămâna Națională a Bibliotecilor!

astăzi, 09:17
6

Cu acest prilej, din anul 2021, s-a derulat proiectul Biblioteci în dialog, ocazie cu care biblioteci specializate sau generaliste au participat prin conferențieri și prezentări ale specificu...

Armata a reușit să ocupe doar jumătate dintre locurile scoase la concurs: Proba fizică, cea mai dificilă!

astăzi, 08:35
62

Ministerul Apărării Naționale a publicat datele primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an și 60% dintre posturile scoase la concu...