Cum este salvata casa lui George Enescu din Mihaileni de Ordinul Arhitectilor Bucuresti si o pianista de origine romana din Viena

 Cum este salvata casa lui George Enescu din Mihaileni de Ordinul Arhitectilor Bucuresti si o pianista de origine romana din Viena
Ordinului Arhitectilor Bucuresti salveaza de la prabusire casa George Enescu din Mihaileni, judetul Botosani. Organizatia a demarat in urma cu cateva saptamani o campanie de donatii, iar pana in prezent s-au strans circa 2.000 de euro si materiale de constructii. Serban Sturdza, presedintele OAR Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca imobilul - monument istoric va fi pus in siguranta, intr-o prima faza, urmand ca in timp sa fie restaurat si introdus in circuitul turistic. Casa este proprietate privata, avand doi proprietari, iar in ultimii ani a ramas in paragina, acestia neavand bani sa o restaureze.

"Pe noi ne intereseaza casa, nu ne intereseaza cine este proprietar. Proprietarii ne-au permis sa intram si sa punem in siguranta imobilul. Acest lucru ii avantajeaza si pe ei. Am facut un parteneriat. Aceasta casa este in paragina de 30 de ani, nu a mai stat nimeni acolo. In prima faza vrem sa o punem in siguranta. In faza a doua vrem sa o restauram. Dupa ce o punem in siguranta vrem sa facem acolo o scoala de vara si sa o introducem in circuitul Enescu", a declarat pentru HotNews.ro Serban Sturdza, presedintele OAR Bucuresti.

Primaria din Mihaileni a emis deja autorizatia de construire pentru punerea in siguranta a cladirii, iar administratia locala va ajuta si cu mana de lucru.

Persoanele interesate pot face donatii  in urmatoarele conturi deschise de OAR Bucuresti la banca Raiffeisen, sucursala Victoria:
- cont in lei: RO43 RZBR 0000 0600 1676 3741;
- cont in euro: RO42 RZBR 0000 0600 1676 3759;

Reprezentantii OAR spun ca banii din donatii vor fi folositi exclusiv pentru salvarea imobilului. Pe langa bani, se pot dona si materiale de constructii, pentru punerea in siguranta fiind necesare urmatoarele: bile lemn 8-10 cm, 4 m lungime 250 buc; scandura lemn, 4 m lungime - 2-3 mc; sipca lemn, 4m lungime - 300 ml; cuie ᅢ3-4 - 6 kg; folie de protectie (bannere impermabile reciclate sau alte materiale impermeabile suficient de rezistente) circa 400mp; unelte (lopeti, cazmale, ciocane, fierastrau, clesti, ideal chiar si din cele electrice (bormasina, drujba).

Casa George Enescu a ajuns in atentia opiniei publice in urma cu circa doi ani cand pianista Raluca Stirbat, presedinta Societatii Internationale "George Enescu", a facut cunoscuta starea deplorabila in care se afla acest imobil, dar si valoarea acestuia si a militat pentru clasarea cladirii si transformarea in muzeu. In urma demersurilor facute de aceasta si de unul dintre proprietarii casei, Stefan Botez, casa George Enescu din Mihaileni a fost clasata monument istoric in noiembrie 2013. Raluca Stirbat impreuna cu OAR Bucuresti si proprietarii vor incerca sa transforme casa lui George Enescu in muzeu.

Casa din Mihaileni a apartinut bunicilor dupa mama ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici si sotiei sale, Zenovia. Acolo, s-a nascut, in 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenita mai tarziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a si murit, in martie 1909.

Avand in vedere ca parintii lui Enescu, Costache si Maria, s-au despartit (Costache ramanand la Cracalia si Maria Enescu la Mihaileni), toate vacantele pe care George Enescu le petrecea in Romania le impartea in mod egal intre casa tatalui de la Cracalia si casa mamei de la Mihaileni.

In prezent casa George Enescu din Mihaileni este detinuta de Stefan Botez (o treime) si doamna Constantinescu (doua treimi). Originara din Iasi, pianista Raluca Stirbat traieste de ani de zile la Viena.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Deschiderea oficială a Olimpiadei Naționale de Limba ucraineană la Botoșani (Foto)

astăzi, 09:22
34

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se desfășoară a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pres...

USR Botoșani: Primari cu apucături de mafiot

astăzi, 08:42
156

Apropierea alegerilor de pe 9 iunie și intrarea în campania electorală scoate ce-i mai rău din anumiți primari și acoliți ai acestora. Membrii Alianței Dreapta Unită se confruntă cu sit...

Fals polițist descoperit de DIICOT, ce ”arsenal” au găsit polițiștii în mașina unui botoșănean!

astăzi, 08:21
250

În luna ianuarie 2024, martorul denunțător G.G., care are calitatea de inculpat într-un dosar al DIICOT Iași, în care este acuzat de trafic de persoane și proxenetism, și se afl...