Victorie în instanţă împotriva Inspectoratului Judeţean de Poliţie!
UPDATE!

Victorie în instanţă împotriva Inspectoratului Judeţean de Poliţie!
O victorie morală, de natură să recompenseze ani de frustrare că au fost ţintele unor acuzaţii nefondate: asta a câştigat vineri, la Tribunalul Botoşani, o familie care în urmă cu patru ani a trecut printr-o încercare teribilă.

Cristian Pînzar, fostul şef al Serviciului Cazier Judiciar şi Evidenţă Operativă din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, şi soţia sa, avocatul Alina Pînzar, au fost acuzaţi în 2012 de scurgeri de informaţii, ofiţerul pierzându-şi funcţia. Anchetele pornite de la plângerile penale înaintate de conducerea IJP, la comanda căreia se afla atunci Viorel Şerbănoiu, actualmente inspector-şef adjunct, au dovedit însă că fapta nu a existat, însă răul fusese deja făcut- poliţistul îşi pierduse funcţia după o sancţiune disciplinară şi cei doi soţi fuseseră anchetaţi în urma unei sesizări venite din partea unui poliţist din Ştefăneşti.

Astfel că soţii Pînzar au dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne, Poliţia Română şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie. La Judecătorie, Alina şi Cristian Pînzar nu au avut câştig de cauză, acţiunea lor fiind respinsă. La Tribunal, însă, instanţa a admis apelul formulat de cei doi soţi împotriva sentinţei Judecătoriei, şi a obligat Inspectoratul de Poliţie să achite lui Cristian Pînzar suma de 15.000 cu titlu de daune morale, iar Alinei Pînzar- suma de 10.000 de lei cu acelaşi titlu, sentinţa fiind definitivă.

Poate cazul ar fi rămas ascuns dacă procurorii DNA nu ar fi "deranjat" apele la Poliţie. Atunci s-a aflat că, în urmă cu patru ani, poliţiştii de la Investigarea Criminalităţii Economice se ocupau de un grup infracţional specializat în contrabanda cu ţigări. Unul dintre membrii grupului era asistat însă de avocatul Alina Pânzar. Din cauza legăturii dintre avocat şi suspect, un poliţist de la Ştefăneşti a sesizat conducerea IPJ că a aflat că avocatul i-ar fi transmis unui suspect din grup că se pregăteşte un nou dosar penal. De la sesizarea poliţistului a pornit ancheta disciplinară care l-a lăsat pe Cristian Pînzar fără funcţie. Interesant este că dosarul în care grupul era cercetat pentru contrabandă şi care a fost deplinat DIICOT nu a ajuns nici acum la o sentinţă finală.

UPDATE: Avocatul Alina Pînzar spune că publicarea hotărârii pe portalul instanţelor este cea mai bună compensaţie morală. "Banii nu erau un scop, doar atât- cei care în urmă cu patru ani au fost bucuroşi au văzut acum că poate câştiga şi cineva mai puţin puternic, asta e satisfacţia mea. Soluţia asta va fi un precedent foarte important, şi nu neapărat pentru cei din instituţia poliţiei, în general pentru cei care vor avea curajul să facă ceva", a declarat Alina Pînzar.

 

Spune-ne opinia ta