Botoşăneni, atenţie la falşii vizitatori: Metodele "Accidentul", "E-ON", "Detergentul", "Deratizare"!

Botoşăneni, atenţie la falşii vizitatori: Metodele "Accidentul", "E-ON", "Detergentul", "Deratizare"!
Metodele folosite de escroci pentru a-şi duce la îndeplinire activitatea infracţională sunt diverse. Pe lângă folosirea apelurilor de tip "ACCIDENTUL", informează Poliţia Botoşani, infractorii mai recurg la:   

Metoda "E-ON": infractorii pretind că sunt  reprezentanţi ai companiilor de gaz, apă, electricitate, etc. şi solicită accesul în locuinţă pentru verificări.

Metoda "DETERGENTUL": falşi vânzători care bat la uşa victimelor şi oferă produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale.
 
Metoda "DERATIZARE":
sub motivul că sunt angajaţii unor firme care oferă servicii de deratizare, primesc accesul în locuinţă.

Metoda "CERŞETORII": persoane care bat la uşile oamenilor, cerşesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte în general femeile şi copii.

ATENŢIE! Victimele acestui gen de infractori fac parte îndeosebi din categoria persoanelor în vârstă, care sunt vulnerabile.
Aceşti infractori, denumiţi "falşi vizitatori", acţionează prin distragerea atenţiei sau prezentarea sub calităţi false şi astfel încearcă să ajungă în casele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare.

Acest tip de infractor este politicos şi, de obicei, pretinde a fi un reprezentant al unor autorităţi publice, companii de gaze, apă sau electricitate.

Face parte din categoria persoane convingătoare şi insistente.

Alţi infractori oferă produse promoţionale sau la un preţ redus.

De fapt, aceşti indivizi certaţi cu legea folosesc orice poveste pentru a intra în casele victimelor. Uneori, îşi confecţionează şi poartă chiar salopete cu logo-ul unui furnizor de servicii.
În general, urmăresc să sustragă sume de bani, însă se mulţumesc şi cu bunuri mici, dar de valoare (telefoane, bijutierii).
 
Odată ce pătrund în locuinţă:

•    Distrag atenţia victimelor, le trimit în altă cameră pentru a aduce un anumit lucru, timp în care caută bani sau bunuri de valoare. 
•    Unii infractori lucrează în echipă: în timp ce primul distrage atenţia victimei (de exemplu, stau in bucătărie cu uşa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament şi caută în celelalte camere.
•    Unii infractori au obiceiul de a încerca şi uşile de acces în locuinţă. Dacă acestea nu sunt încuiate, sustrag bunurile pe care le găsesc pe holul apartamentului.

Manifestând o vigilenţă sporită, puteţi evita victimizarea prin astfel de înşelăciuni/furturi.

Înainte de a permite accesul în locuinţă a unor asemenea persoane, asiguraţi-vă cu privire la calitatea pe care acestea v-o prezintă. Puteţi verifica acest aspect, apelând telefonic companiile furnizoare ale serviciilor respective, pentru a vă confirma programarea activităţilor de mentenanţă.

Verificaţi, în blocul unde locuiţi, dacă s-au efectuat lucrări similare şi în alte apartamente.

Solicitaţi ajutorul unui vecin, pentru a vă însoţi în locuinţă, pe parcursul unei asemenea intervenţii.

Nu ezitaţi să apelaţi numărul unic pentru urgenţe 112, dacă totuşi aţi căzut victimă acestui gen de infracţiuni! 

Cu cât mai repede alertaţi Poliţia, cu atât cresc şansele identificării şi găsirii autorilor!
        

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
594

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
126

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
80

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...