Atenție, botoșăneni! Noi reguli pentru înregistrarea nașterii copilului. "E total aiurea!"

Atenție, botoșăneni! Noi reguli pentru înregistrarea nașterii copilului. "E total aiurea!"
Legislația privind actele de stare civilă a fost modificată în ceea ce privește procedura de înregistrare a nașterii. Dacă până acum această procedură trebuia îndeplinită în termen de 15 zile de la data nașterii, prin noile reglementări acest termen a fost prelungit la 30 de zile.

Reprezentanții Biroului de Stare Civilă Botoșani susțin că această modificare privind termenul de înregistrare a nașterii este binevenită, dar spun că sunt unele prevederi care mai mult îngreunează activitatea și pun oamenii pe drumuri. Este vorba de cazurile în care nașterea, din diverse motive, se înregistrează după acest termen de 30 de zile. 

Potrivit șefului Biroului de Stare Civilă Botoșani, în astfel de situații va trebui întocmit un dosar care să cuprindă mai multe acte, inclusiv o anchetă socială. Înainte, toată această procedură se făcea prin instanțele de judecată.

"Conform Legii 119/1996 privind actele de stare civilă, declararea nașterii unui copil era de 15 zile de la data nașterii. Declararea nașterii se poate face de oricare persoană care are cunoștință de naștere, în primul rând părinții. După termenul de 15 zile se consideră înregistrare tardivă a nașterii și dacă se face până într-un an se face cu aprobarea primarului. Conform modificărilor apărute, nașterea nu se mai declară în 15 zile, ci se declară în 30 de zile, dar înregistrarea tardivă a nașterii după 30 de zile se face în baza unui dosar care trebuie să cuprindă anumite acte, printre care și o anchetă socială, termen de rezolvare 90 de zile. Dacă se depășea anul se făcea prin instanță, acum tot ce trece de 30 de zile se face numai pe cale administrativă. Avem noi la starea civilă niște dosare în plus de făcut, asta nu ar fi o problemă, dar oamenii sunt puși pe drumuri, că nu pot da în 2-3 zile certificatul, trebuie făcută anchetă socială, dacă e copil mai mare și nu am date certe despre  el trebuie să sesizez autoritatea tutelară, trebuie să meargă cu el la Medicina Legală să îi facă examen medico-legal. La Botoșani e simplu pentru că dosarul ajunge la Consiliul Județean, la municipiu, dar cei care sunt de la țară vin cu dosarele, e total de aiurea", a precizat Constantin Gabur, șeful Biroului de Stare Civilă Botoșani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
35

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...

Organele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
77

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...

Cum să evităm pericolele internetului, sfaturi pentru părinți!

astăzi, 14:35
24

Într-un document redactat la începutul anilor 2000 în Statele Unite ale Americii, intitulat „Familia ta și ciberspațiul”, se vorbeşte despre lucrurile pe care părinț...