Un angajat la doi pensionari! Nouă cine ne va plăti pensia?
BOTOSANI

Un angajat la doi pensionari! Nouă cine ne va plăti pensia?
"Dacă tu fentezi statul şi nu-ţi plăteşti contribuţiile către stat, asta înseamnă că eu îi plătesc pensia mamei tale, deşi nu am nicio obligaţie faţă de ea". Este afirmaţia pe care ar trebui ar trebui să o spunem mai des şi să o ascultăm mai des, atunci când vorbim despre pensii.

Ne plângem însă că "ţinem" prea mulţi pensionari în spate, că din contribuţiile noastre se asigură pensiile lor, dar ne facem griji că, atunci când vom ajunge noi la pensie, nu va fi cine să ne-o plătească. Prima parte a frazei este însă contrazisă de fapte: din salariile pensionarilor de astăzi s-au achitat pensiile pensionarilor de alaltăieri, pentru că vorbim până la urmă de principiul solidarităţii şi al contributivităţii. A doua parte a frazei însă dă fiori tuturor, în condiţiile în care tinerii pleacă din ţară, numărul angajaţilor ce "trudesc pe ogoarele patriei" tot scade şi scade.

Potrivit unei statistici a Casei Judeţene de Pensii, aferentă lunii septembrie, la Botoşani se achită 99.874 de pensii de asigurări sociale de stat şi agricultori, valoarea pensiei medii fiind de 670 de lei. Pensia medie în cazul asigurărilor sociale de stat este de 750, de lei în timp ce, în cazul agricultorilor, pensia medie este de 388 de lei. În cazul botoşănenilor care au ieşit la pensie la limita de vârstă, 58.088 de pensionari la categoria asigurări sociale de stat şi 20.030 de pensionari la categoria agricultori, pensia medie este de 850 de lei în cazul asigurărilor sociale de stat şi de 409 lei în cazul agricultorilor. La Botoşani, cea mai mare pensie care se plăteşte din bugetul asigurărilor sociale de stat este de 8.838 de lei brut, iar cea mai mare pensie obşinută pe lege specială (de regulă magistraţi) este de 23.985 de lei brut.

"În ceea ce priveşte cea mai mică pensie, se aplică dispoziţiile Ordonanţei 6 pe 2009, prin care se completează până la concurenţa sumei de 400 lei cu acea indemnizaţie pentru pensionari", spune Brînduşa Russu, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Botoşani.

În oglindă punem însă alte cifre: în iulie 2016, la nivelul judeţului Botoşani, numărul salariaţilor (care plătesc toate acele contribuţii către bugetele de stat) se ridica la 54.509 persoane, potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică. Cu alte cuvinte, 54.509 botoşăneni plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat, în condiţiile în care câştigul salarial mediu net la nivelul judeţului este de 1.542 de lei. Contributorilor- angajaţi li se adaugă alţi 1.530 de botoşăneni care au încheiat contracte de asigurare prin care, deşi poate nu sunt angajaţi sau nu sunt angajaţi pe teritoriul ţării, îşi plătesc toate contribuţiile aferente pensiei pe care o vor obţine atunci când vor avea vârsta necesară.

Raportat la nivelul ţării, judeţul Botoşani se remarcă prin salariile foarte mici, or regiunea Capitalei, inclusiv Ilfovul reprezintă cam un sfert din numărul total de angajați taxați și care contribuie cu circa 38% din banii strânși din taxele pe salarii pentru plata pensiilor.

Următoarele opt județe puternice economic, printre care Cluj, Timiş, Braşov, Constanţa, cu forță de muncă taxată la nivelul de peste 180.000 de persoane, aduc împreună cam aceeași contribuție ca și regiunea Capitalei. Fiecare dintre aceste adevărate "centre fiscale" este echivalent, în ce privește plata pensiilor, cu patru-cinci județe sărace. Mai puțin de un sfert din banii necesari mai vin de la toate celelalte 32 de județe, dintre care ultimele opt nu strâng contribuții nici măcar de la 50.000 de persoane, tot ele situându-se și cu printre cele cu salariile medii (fiscalizate) cele mai mici la nivel național. Şi atunci revenim la principiile solidarităţii şi contributivităţii. Cine plăteşte pensia cui?

Info Plus: Luni a fost publicat în Monitorul Oficial actul normativ care oferă o derogare de la prevederile Legii privind sistemul unitar de pensii publice- persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. 

 

Spune-ne opinia ta