Uite bonul, nu e bonul! O instituţie se luptă cu un fost angajat, pentru recuperarea unor sume!
BOTOSANI

Uite bonul, nu e bonul! O instituţie se luptă cu un fost angajat, pentru recuperarea unor sume!
Acuze de o parte şi de alta, nervi, înfăţişări la judecată! Conflictul dintre un angajat şi o instituţie botoşăneană va fi rezolvat definitiv de instanţă, pentru că pe cale amiabilă nu a fost chip de înţelegere.

Concret, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, prin Secţia Drumuri Naţionale Botoşani, l-a dat în judecată pe fostul contabil-şef al instituţiei, pe motiv că i-ar fi lipsit la inventar 356 de bonuri valorice de carburant, a căror valoare ajungea la 17.800 lei. Reprezentanţii DRDP au arătat că, atunci când instituţia face alimentarea autovehiculelor din dotare la benzinării, utilizează pentru plata contravalorii combustibilului bonuri valorice de combustibil auto, aceste bonuri fiind predate de către DRDP Iași Secțiilor de Drumuri Naționale pe bază de aviz de expediție, iar fiecare secție la rândul său le predă conducătorilor auto pentru a le utiliza în momentul în care fac alimentarea.

Ce reclamă DRDP

În 2014, când s-a făcut un inventar general în Direcţia ieşeană şi Secţiile subordonate, membrii comisiei de inventariere au constatat la nivelul SDN Botoşani o diferență între scripticul din evidența contabilă și fapticul de pe teren de 356 bucăți bonuri valorice de carburant auto. Mai mult, cei de la Drumuri susţin că i-a solicitat fostului contabil-şef, Cătălin B., să se prezinte la sediul societății în vederea predării obiectelor de inventar, iar ulterior, a fost chemat în vederea finalizării operațiunii de inventariere privind bonurile valorice de carburant auto. Ba i-au trimis şi executorul judecătoresc să-l anunţe că trebuie să achite suma de 17.800 de lei.

În replică, fostul contabil-şef a susţinut că, în calitatea sa, nu ar fi avut atribuțiuni clare referitor la primirea, înregistrarea și ținerea gestiunii și că în martie anul trecut a fost sancționat cu desfacerea contractului individual de muncă fără a avea loc și o predare efectivă a gestiunii. Anterior, însă, spune Cătălin B., în august 2014, i-a fost schimbat locul de muncă de la Secţia Drumuri Naţionale Botoşani la SDN Suceava, apoi la DRDP Iași- Serviciul creanțe, după suspendarea contractului individual de muncă pentru boală, atribuţiile sale de contabil şef la SDN Botoşani fiind preluate de altcineva. În plus, a combătut afirmaţiiile SDN referitoare la faptul că nu ar fi dat curs solicitării de a se prezenta la sediu pentru predarea documentelor și obiectelor de inventar, arătând că la scurt timp de la terminarea concediului medical, revenind la serviciu, a constatat că nu s-a refăcut complet și a părăsit teritoriul României pentru a beneficia de tratament medical de specialitate în străinătate.

Replica fostului contabil-şef

Cât priveşte soarta bonurilor valorice de carburanți constatate lipsă la inventar, Cătălin B. a susţinut că a încheiat un proces verbal de predare- primire a 1.015 bonuri, însă acestea ar fi fost preluate doar în scopul asigurării integrității fizice și nu pentru a fi administrate sau gestionate şi că, în fapt, ar fi preluat numai cotoarele rămase după darea în consum la benzinării a bonurilor valorice conform procedurii descrise și de reclamantă prin cererea de chemare în judecată. Ulterior, fostul contabil-şef a depus la dosar o cerere reconvențională, prin care a solicitat obligarea SDN la plata drepturilor salariale cuvenite și neacordate, constând în sporul de 75% pentru orele suplimentare, sporul de 100% pentru orele efectuate în zilele de repaus săptămânal, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat, actualizarea în funcție de indicii de inflație a tuturor sumelor pretinse prin cererea reconvențională precum şi dobânda legală, calculată de la data introducerii cererii, 30 septembrie 2015 până la data plății efective.

Instanţa a apreciat că sunt întrunite cumulativ condițiile pentru atragerea răspunderii patrimoniale a fostului contabil-şef, pe motiv că avea obligația de a controla în permanență întreg patrimoniul angajatorului și de a răspunde cu privire la integritatea acestuia prin măsuri corespunzătoare. Mai mult, judecătorul a considerat că susținerea lui Cătălin B., potrivit căreia ar fi preluat doar cotoarele bonurilor și nu bonurile ca atare, este contrazisă de documentele prezentate de SDN, în care sunt consemnate 1.015 bonuri valorice și nu 1.015 cotoare.

Decizia instanţei

Ca atare, instanţa l-a obligat pe Cătălin B. să plătească Secţiei Drumuri Naţionale contravaloarea a 356 de bonuri valorice, precum și dobânda legală penalizatoare, dar a obligat DRDP Iaşi să-i achite fostului contabil-şef suma netă aferentă sumei brute de 7.088 lei, reprezentând contravaloarea orelor suplimentare și o diferență la indemnizația de concediu de odihnă, actualizată în funcție de indicii de inflație.

Decizia primei instanţe nu l-a mulţumit pe Cătălin B., acesta atacând-o la Curtea de Apel Suceava.

 

Spune-ne opinia ta