"Alergăm disperați după sănătate, dar numai după ce o pierdem"

"Alergăm disperați după sănătate, dar numai după ce o pierdem"
Ce boli ne bântuie, cum le dăm de capăt, dar, mai ales, cum le împiedicăm să ajungă la noi, în corpul nostru înainte de fatalitate… sunt întrebări pe care ni le punem cu toţii, inconştient sau nu. Medicina modernă caută soluții globale, dar știe că ele sunt eficiente doar aplicate individual. Medicina personalizată este răspunsul la astfel de căutări. În România, unul dintre cei mai apreciaţi medici este dr. Florin Ioan Bălănică. El este specialist în Medicină Personalizată, Nutriție și Nutrigenomică, membru al Academiei Americane de Nutriție și Dietetică, cea mai importantă organizație mondială a specialiștilor din domeniu. Într-un interviu acordat, în exclusivitate, Doctorul zilei și Evenimentul zilei, specialistul spune lucrurilor pe nume. Enunță adevăruri fără a se ascunde în spatele unor termeni medicali greu de înțeles pentru publicul larg.

-Doctorul zilei: Care sunt cele mai "proaste" obiceiuri?

– Dr. Florin Ioan Bălănică: Mâncăm pe fugă şi ce apucăm. Dormim superficial. Alegem haotic în func- ţie de emoţiile de moment. Alergăm bezmetici la Maratonul Vieţii, fără să ştim care este miza. Mă întrebi de ce se îmbolnăvesc oamenii? E simplu. Pentru că pot!

– Doctorul zilei: Ce se îmbolnăvește mai întâi: corpul, mintea sau sufletul? Cum rupem cercul vicios?

– Dr. Florin Ioan Bălănică: Eu astăzi aleg să tratez pacientul ca întreg, corp, minte şi suflet! Că degeaba îi "repar" inima ca organ funcţional, dacă inima ca organ emoţional rămâne stricată. El tot de inimă va muri, doar că de "inimă rea", cum se spune în popor. Boala este încălcarea legilor naturii, spunea cu zeci de ani în urmă Charles Simmons. Eu pledez pentru o schimbare de paradigmă în abordarea conceptului de să- nătate, pentru întoarcerea la rădăcini, la autentic, pentru reintegrarea omului în mediul său natural (ştiinţific şi metaforic vorbind).

– Doctorul zilei: Practic, ce înseamnă asta?

– Dr. Florin Ioan Bălănică: Repet, sănătatea începe cu conştientizarea responsabilităţii per sonale! Alergăm dispe raţi după sănătate, numai după ce o pierdem! Asta-i realitatea secolului, din păcate! Mintea este cea care determină starea de boală şi o întreţine, dar noi ne încăpățânăm să dăm vina pe destin.

– Doctorul zilei: De ce este mintea responsabilă pentru boală?

– Dr. Florin Ioan Bălănică: Pentru că subconştientul nostru nu ştie de glumă. El este "lampa fermecată" care transformă în realitate gândurile pe care i le punem în braţe. El, de bună credinţă şi ascultător ca un servitor dedicat, le traduce ca dorin- ţe din moment ce le păstrăm cu ostentaţie "încuiate" acolo. Şi atunci, vă întreb, de ce nu-i dăm proiecte sănătoase, în loc să-i cerem singurul lucru de care ne ferim "ca de ciumă", şi anume boală…? Mai mult, experienţa personală, cei 22 de ani de practică în domeniul medical şi cazuistica foarte diversă experimentată în zeci de mii de de cazuri mi-au "demonstrat" ştiinţific că sănătatea nu înseamnă doar absenţa unei boli. Sănătatea este definită de echilibrul fizic, mental şi sufletesc şi tot procesul de echilibrare al acestor planuri nu poate începe mâine! Pentru că, ştim cu toţii, mâine poate fi prea târziu. MÂINE este moartea motivaţiei, deghizată iscusit şi convingător în înger. Noi alegem dacă îi dăm voie să ne ia sănătatea.

– Doctorul zilei: Medicina, acum, se bazează exclusiv pe medicamente. Nu ne putem vindeca fără ele?

– Dr. Florin Ioan Bălănică: Sunt multe întrebări care fac hora în jurul medicamentelor şi mulţi medici nu îşi asumă răspunsuri tranşante, din păcate… Primul răspuns care ne vine în minte – "medicamentele vindecă boala" – este greşit! Nu este nici pe departe ceea ce fac medicamentele. Medicamentele anihilează simptomele! Ele nu "găsesc" cauza! Boala nu se vindecă niciodată doar cu medicamente! Dacă verificăm topul celor mai vândute medicamente în România şi oriunde în lume observăm că niciunul nu tratează vreo boală şi toate se referă la simptome. Credinţa că medicamentele vindecă boala este un mit. Acestea "tratează" bolile după ce ele au apărut. (…)

– Doctorul zilei: Mulți medici se plâng că pacienții caută pe internet și-și pun singuri diagnostic și iau tratament…

– Dr. Florin Ioan Bălănică: Vreau să subliniez asta, că este foarte important în plină eră digitală: Boala nu se tratează cu soluţii adunate de ici-colo! Nu găsim tratamente pe Google, Facebook sau la tarabă! De acolo luăm informaţii pentru cultura noastră generală… Tratamentul îl cerem medicului. El deţine cunoaşterea ştiinţifică şi are capacitatea de integrare, iar pacienţii trebuie să îi susţină demersul, să fie proactivi, responsabili, serioşi şi asumaţi. Doar aşa vindecăm boala! După cum spunea Mark Twain, ai grijă când citeşti cărţi pentru sănătate. Poţi muri din cauza unei greşeli de tipar. Şi acest lucru este valabil şi pentru pacienţi, dar şi pentru mulţi medici, care iau ad-literam buchea căr- ţilor de medicină şi nu privesc omul ca un întreg!

– Doctorul zilei: Ne putem vindeca, prin abordarea aceasta, a dumneavoastră, de bolile cronice?

– Dr. Florin Ioan Bălănică: O problema de "siguranţă naţională", ca să zic aşa, în România, este cancerul. Această "sperietoare" este pe locul 2 în topul cauzelor mortalităţii în România şi urcă vertiginos. Mă întrebaţi dacă putem vindeca bolile cronice? Putem, categoric! Dar nu cu medicamente, răspicat vă spun, nu cu medicamente! Nu-i aşa de simplu, am luat pastila, ne-am vindecat! Pentru că boala este becul roşu care ne arată că suntem pe drumul greşit. Ca să scăpăm de ea, trebuie să vedem de ce s-a aprins becul roşu. Care-i cauza!

– Doctorul zilei: Cum să abordăm boala asta?

– Dr. Florin Ioan Bălănică: Referitor la cancer, aici starea de fapt a naţiunii este gravă. Tot omul are în familie cel puţin un mort de cancer pe care îl pomeneşte! Cancerul ne suflă zilnic în ceafă. Şi noi facem cu el, ca în povestea drobului de sare… Aşteptăm inerţi să vedem, cade sau nu cade… Dar cancerul trebuie şi el abordat dintr-o perspectivă mai largă: care începe cu aflarea cauzei lui… Pentru că, odată ce am găsit şi vindecat cauza, cancerul moare!

– Doctorul zilei:  Concret, cum facem?

– Dr. Florin Ioan Bălănică: Concret, când atacăm boala, ca şi la război, ne facem un plan de atac și pornim la luptă! (…)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
88

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
60

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
212

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...