Emoţii în rândul traficanţilor cu ţigări: o nouă acţiune a DIICOT destructurează încă o reţea! FOTO- VIDEO
UPDATE!

Emoţii în rândul traficanţilor cu ţigări: o nouă acţiune a DIICOT destructurează încă o reţea! FOTO- VIDEO
Cum se transformă o dimineaţă obişnuită de octombrie, cu vreme deloc prietenoasă, într-una plină de adrenalină? Cu un ordin de descinderi, care împrăştie prin mai multe comune botoşănene autospecialele Poliţiei de Frontieră şi ale Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani, în căutarea de traficanţi sau contrabandişti de ţigări.

22 de adrese au avut pe listă poliţiştii, de unde au adus pe rând persoane suspectate a face parte dintr-o reţea de distribuţie de ţigări de contrabandă sau beneficiari ai traficului cu ţigări, din municipiul Botoşani, comunele Corni, Vorona, Vlădeni- din judeţul Botoşani, precum şi în Şcheia Sucevei.

La sediul Biroului Botoşani al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism veneau, rând pe rând, câte o dubă a Poliţiei de Frontieră, câte o maşină de teren, câte un autoturism, din ele fiind coborâte persoanele aduse la audieri.

Printre primii aduşi, un voronean la vreo 55 de ani, care de bine ce a ieşit din sediu, a scos o ţigară dintr-un pachet de ţigări moldoveneşti din buzunarul vestei, şi-a aprins-o şi s-a lansat într-o peroraţie la adresa guvernului care scumpeşte ţigările. "Mi-o făcut percheziţii, mi-o găsit şapte pachete de ţigări Viceroy, că am avut zece: două le-am dat la nişte muncitori şi unul l-am fumat eu şi două de Ritm. Le-am cumpărat din piaţă. Acum mă duc să-mi cumpăr din nou pentru că eu nu-mi permit să plătesc 150.000 (lei vechi) pachetul. Asta e! Pe ăsta îl iau cu 7 lei, 7,5 lei, 8 lei, depinde. E diferenţă până la 15 lei. Ăsta-i statul român! Să ieftinească ţigările, să găsesc şi eu o ţigară ieftină", reclama voroneanul, sub privirile dezaprobatoare ale unui poliţist de frontieră care parcă nu l-ar crede de cât de necăjit este.

Au urmat apoi tot alţi şi alţi "invitaţi", printre care şi o tânără cu cizmuliţe roşii, cu faţa ascunsă într-un batic. Unii dintre ei au fost lăsaţi să plece acasă, alţii urmau să primească mandat de reţinere pentru 24 de ore pentru trafic cu ţigări şi constituire de grup infracţional organizat. Cert este că în locuinţele unor suspecţi au fost găsite "probe" care le incriminează activitatea infracţională: sume de bani, în lei şi valută, precum şi pachete de ţigări pe care nu apucaseră să le ascundă.

"Procurorii DIICOT au realizat în această dimineaţă (joi, n.r.) o acţiune de destructurare a unui grup infracţional organizat specializat în contrabanda cu ţigări din Republica Moldova. Sunt efectuate cercetări faţă de 16 persoane faţă de care există date şi indicii temeinice că ar fi implicate în activitatea infracţională şi faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale. Au fost efectuate 22 de percheziţii pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, în judeţul vecin fiind paliere de distribuţie a ţigărilor, pentru descoperirea şi strângerea probelor necesare soluţionării cauzei", spune Lăcrămioara Holca, procurorul-şef al DIICOT Botoşani.

Acţiunile DIICOT vin la două zile după ce cinci bărbaţi- patru români şi un moldovean-, au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea, pentru fix aceleaşi infracţiuni- contrabandă cu ţigări şi constituire de grup infracţional organizat. Alături de toate celelalte condamnări anterioare, nici aceasta şi nici cele ce vor urma nu vor slăbi elanul celor care sunt implicaţi în astfel de afaceri extrem de bănoase, la urma urmei.

În condiţiile în care, în Republica Moldova, un pachet de ţigări decente costă în jur de 3 lei româneşti, ele ajung pe piaţa din Botoşani la un cost de 10 lei, diferenţa fiind împărţită între cei care le aduc de la graniţă, cei care le depozitează, cei care le împart şi în final cei care le vând. Or la mii, zeci de mii de pachete traficate, câştigurile sunt substanţiale.

UPDATE: 
În urma acţiunii de joi a DIICOT, doi suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând să fie propuşi pentru arestare preventivă, iar alţi nouă suspecţi au fost plasaţi sub control judiciar.
 




 

 

Spune-ne opinia ta