Botoşăneni trimişi în judecată de DNA pentru afaceri cu bani europeni!

Botoşăneni trimişi în judecată de DNA pentru afaceri cu bani europeni!
Trei afacerişti botoşăneni au fost trimişi în judecată de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție după ce au obţinut fonduri europene pentru exploatări forestiere fără documentele necesare.

Astfel, Ioan Surdoaei a fost trimis în faţa judecătorilor, fiind suspect de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, aceleaşi acuzaţii fiind valabile şi în cazul firmei administrată de acesta, SC Forest Marian SRL. Alături de Ioan Surdoaei, în faţa judecătorilor vor ajunge Cornel Lupaşcu şi Petrică Uliciuc, la data comiterii faptelor administratori ai unor societăți comerciale. Aceştia sunt acuzaţi că l-au ajutat pe Ioan Surdoaie să obţină pe nedrept de fonduri europene.

Afaceri cu buget mărit artificial

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2008, Ioan Surdoaei, administrator al SC Forest Marian SRL, a accesat un proiect pentru achiziţia de utilaje necesare unei exploatări forestiere în Cristeşti, finanțat din fonduri nerambursabile.Ca atare, a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit mai multe documente incomplete și false, fapte având drept consecinţă obţinerea pe nedrept, de către acesta a unor fonduri europene nerambursabile în valoare de 1.077.205 lei.

Pentru a mări cheltuielile aferente achiziţiei de utilaje, botoşăneanul a ataşat la cererea de finanţare ofertele unor societăţi al căror obiect concret de activitate nu avea nimic în comun cu efectuarea de acte de comerţ cu utilaje specifice dotării unei exploataţii forestiere. Mai exact, au fost ataşate nişte înscrisuri conţinând sumar caracteristicile tehnice de bază ale utilajelor necesare, fără menţionarea elementelor concrete care să permită identificarea acestora în plajele de categorii şi preţuri folosite de furnizorii şi distribuitorii autorizaţi.

Ulterior, în urma organizării procedurilor de achiziţie a bunurilor necesare implementării proiectului, societatea administrată de Petrică Uliciuc a fost desemnată ca fiind câştigătoare, dar ar fi livrat doar scriptic utilajele respective. În realitate acestea fuseseră achiziţionate în mod direct de la furnizor de către Forest Marian SRL.

"De precizat este faptul că, pentru mărirea cheltuielilor eligibile şi implicit a contribuţiei din fonduri europene nerambursabile, în circuitul comercial dintre furnizorii iniţiali și beneficiar au fost introduse firmele administrate de inculpații Lupașcu Cornel și Uliciuc Petrică în scopul strict de a maximiza preţul utilajelor la nivelul menţionat în cuprinsul bugetului din conţinutul cererii de finanţare", susţin procurorii DNA.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.077.205 lei, sumă la care vor fi adăugate dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective a prejudiciului. Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

Spune-ne opinia ta