ALERTĂ MAXIMĂ în județul Botoșani! Controale la sânge la punctele de trecere a frontierei de la granița cu Republica Moldova!

ALERTĂ MAXIMĂ în județul Botoșani! Controale la sânge la punctele de trecere a frontierei de la granița cu Republica Moldova!
Autoritățile sanitar-veterinare din județul Botoșani sunt în alertă maximă, după ce în cursul zilei de duminică a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la doar 53 de kilometri de comunele Mitoc și Coțușca.

Focarul a apărut într-o gospodărie din raionul Dodușeni, satul Mosana, din Republica Moldova. Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a luat de îndată măsura informării medicilor veterinari concesionari din comunele aflate la granița cu Republica Moldova și Urcaina privind verificarea mișcării libere a porcinelor pe teritoriul județului, verificarea exploatațiilor comerciale de porcine privind existența de animale neidentificate conform legii, și transmiterea informației către proprietarii de exploatații cu porcine, ca în regim de urgență la apariția celui mai mic semn de boală să fie anunțat medicul concesionar din localitate. 

În cele două puncte de trecere a frontierei de la granița cu Republica Moldova, respectiv Stânca și Rădăuți-Prut, controalele sunt extrem de riguroase în ceea ce privește bagajele celor care intră în țară.

"Am primit de la Autoritate că avem o suspiciune de pestă porcină africană, confirmată duminică printr-un examen de laborator. Având în vedere că România a lucrat aceste probe pentru Republica Moldova ele vor fi transmise și la laboratorul european. Ne aflăm în fața un focar de pestă porcină africană în Moldova la 53 de km de comunele Mitoc și Coțușca foarte aproape de noi, având în vedere că pe partea sălbatică un mistreț într-o noapte parcurge 30 de km. Nu cunoaștem sursa, dar cunoaștem un aspect deloc de neglijat faptul că Republica Moldova nu poate să asigure condiții de biosecuritate în exploatațiile de porc. Ucraina la fel este împânzită de multe focare. Județul Botoșani are puncte de trecere a frontierei direct cu Moldova, avem o mișcare permanentă de oameni între Botoșani și Moldova, produse.  Avem permanență 24 de ore din 24 pe Stânca Costești și 8 ore pe Rădăuți Prut, nu vom permite niciun fel de felxibilitate în ceea ce privește controlul în bagaje, mașini, la produsele care se trec în România.  Apariția acestui focar de pestă porcină este foarte grav pentru că deja suntem înconjurați și trebuie să facem toate demersurile. Dacă apare pestă porcină într-o exploatație în care porcul nu este identificat în afară de dezastrul economic la nivel național porcii respectivi nu vor putea fi despăgubiți. Alt capitol este informarea populației cu tot ceea ce înseamnă restricții pe mișcarea animalelor", a precizat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoșani.

Aceasta a precizat că pe lângă faptul că produsele care nu au voie să treacă granița vor fi confiscate, o mare problemă este a autoturismelor pentru că nu se cunoaște dacă acestea au trecut pe lângă focar, neexistând dezinfecția mașinilor. 

"Rog populația ca în momentul în care pleacă în Moldova sau vin de acolo hainele cu care intră în exploatația de porc, dacă au acasă, să fie altele decât cele cu care au fost în timpul transportului. Sunt câteva riscuri care nu depind de local, vor fi decizii la nivel național, se va stabili acolo", a mai spus Minodora Vasiliu. 

O altă măsură luată la nivelul județului este efectuarea de controale zilnice în trafic de către polițiști și reprezentanții DVSVA. De asemenea, vor fi intensificate verificările în târguri și oboare.

În cursul zilei de marți va avea loc o ședință la Instituția Prefectului la care vor participa și mai mulți primari ai unităților administrativ-teritoriale din zonele de graniță.

Boală ce nu se poate tratata şi nici vaccina, pesta porcina africană are ca principală măsură de diminuare a focarului - eutanasierea şi incinerarea animalelor bolnave. Tocmai de aceea, măsurile de prevenţie în apropierea unui focar de infecţie trebuie să fie foarte stricte. Boala se transmite doar de la animal la animal. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Strigătul disperat al unui botoșănean care vrea să își salveze copilul. ”Atunci am descoperit inflamația de pe cerebel…”

astăzi, 12:46
4

”Pe 1 ianuarie fiind la Botoșani în vizită la părinții mei, ne-am internat la spital acolo, unde a stat o săptămână făcându-i-se diferite investigații cu rezultatele a...

Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție!

astăzi, 11:50
70

Un proiect de ordonanță prevede că imaginile surprinse astfel pot fi trimise polițiștilor, iar în baza lor, s-ar putea da amenzi. Asta ar putea contribui la reducerea numarului de accidente...

Patru ani de închisoare după ce a tâlhărit o studentă în centrul Sucevei, bărbatul a fost prins în Botoșani!

astăzi, 11:08
48

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Republica Moldova, aflat în arest preventiv din luna ianuarie a acestui an pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, un f...