SENSUL GIRATORIU care stârnește discuții contradictorii între șoferii botoșăneni! Cine are prioritate? FOTO, VIDEO
BOTOSANI

SENSUL GIRATORIU care stârnește discuții contradictorii între șoferii botoșăneni! Cine are prioritate? FOTO, VIDEO
Dupa ce s-a rezolvat intr-o oarecare masura problema sensului giratoriu de pe strada Sucevei, din apropiere de Carrefour, o alta intersectie le da mari batai de cap soferilor care ajung acolo.

Nu este zi in care sa nu se certe doi conducatori auto in sensul giratoriu din apropierea Colegiului Economic "Octav Onicescu", si asta pentru ca multi soferi nu stiu cine si de ce are prioritate, inainte de a ajunge in sens.



Mai exact, unii conducatorii auto care circula cu masinile pe strada Bucovina, dinspre Colegiul Economic "Octav Onicescu" spre sens, spun ca au prioritate fata de cei care circula pe strada Viilor, urmand a da prioritate doar autoturismelor care circula din stanga, din sens, in timp ce altii spun ca de fapt prioritate au cei care circula dinspre strada Viilor.

Aceleasi nedumeriri sunt si la intersectia strazilor Bucovina, dinspre Curtesti, si strada Maior Ignat, insa aici toti soferii sunt convinsi ca prioritate au autorismele care vin dinspre Curtesti.

"Eu cand vin dinspre Economic de obicei dau prioritate celor care vin din dreapta, dar si celor care vin din stanga din sens. Uneori sunt claxonat de cei din spate sa inaintez. De partea cealalta, stiu ca au prioritate cei care vin de pe soseaua de centura, adica dinspre Unitatea Militara", ne-a spus un conducator auto.



Sunt soferi care prefera sa dea prioritate tuturor masinile, pentru a evita un accident. "Va spun sincer, stiu ca este o intersectie mai aiurea si prefer sa dau prioritate la toti, apoi plec de pe loc ultimul, ca sa evit un accident", a precizat un alt participant la trafic.

Ce spun instructorii auto si reprezentantii Politiei Rutiere?

Atat instructorii auto din Botosani, cat si reprezentantii Politiei Rutiere, recunosc faptul ca sensul giratoriu, ce intersecteaza strazile Nicolae Iorga, Bucovina, Viilor si Maior Ignat, este un sens giratoriu ceva mai neobisnuit, dar spun ca regulile sunt simple: se aplica mai intai prioritate de dreapta, dupa care, atunci cand soferii ajung in sens, se acorda prioritate autoturismelor care sunt circula deja in sens.

"Atunci cand intram in intersectie pe strada Bucovina, atat dinspre Liceul Economic, cat si dinspre Curtesti, soferii trebuie sa acorde prioritate de dreapta si asta pentru ca nu intra direct in sensul giratoriu", a declarat pentru Stiri.Botosani.ro unul dintre instructorii auto botosaneni.



Acelasi lucru spun si reprezentatii Politiei Rutiere, prin vocea purtatorului de cuvant Ionut Apostol.

"Articolul 59, al. 3) din OUG 195.2002 spune ca atunci cand doua autoturisme intra intr-o intersectie din directii diferite si au acelasi semn de circulatie, acolo ambii conducatori au Cedeaza Trecerea, are prioritate cel care circula din dreapta. Conducatorii auto care circula pe strada Bucovina trebuie sa acorde prioritate celor care vin din stanga, din sensul giratoriu, dar si celor care vin din dreapta, de pe strada Viilor. Intersectia respectiva este o intersectie decalata, nu este un sens giratoriu normal. Putini soferi stiu asta, se mai cearta acolo. La fel este si invers, cei care vin dinspre Curtesti trebuie sa dea prioritate de dreapta celor care vin pe strada Maior Ignat", ne-a declarat Ionut Apostol, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Botosani.



Ce se intampla in realitate?

Reporterii Stiri.Botosani.ro au filmat, miercuri dupa-amiaza, traficul din respectivul sens giratoriu. Dupa cum veti observa si in imaginile de mai jos, soferii patrund in sens total diferit. Daca la patrunderea dinspre Colegiul Economic acorda prioritate de dreapta celor care circula pe strada Viilor, dupa care acorda prioritate celor din sensul giratoriu, in partea opusa lucrurile stau total invers.

Cat timp reporterii nostri au filmat, nu a existat niciun sofer care sa circule dinspre Curtesti si care sa acorde prioritate de dreapta celor care circula dinspre Unitatea Militara. In cazul unui accident, politistii spun ca vinovat este soferul care circula dinspre Curtesti.

O alta intersectie cu probleme este pe strada Primaverii!

Intersectia strazilor Primaverii si Octav Onicescu este o alta intersectie care ii duce in eroare pe soferi, de aceasta data vinovat fiind cel care a efectuat marcajul stradal.

Problema a fost adusa la cunostinta consilierilor locali la finalul anului 2015, chiar de catre Gheorghe Ursuleanu, fost consilier local, care este si instructor auto, dupa ce pe banda pentru virajul la stanga, spre strada Octav Onicescu, a aparut marcaj "inainte si la stanga", desi semaforul indica faptul ca acea banda este doar pentru virajul la stanga.

"Exista neconcordanțe între marcajele rutiere și semafoare. De exemplu, în intersecția Primăverii cu Octav Onicescu semafoarele sunt duble, pentru înainte și stânga, însă marcajele nu concordă și permit direcția înainte de pe banda de stânga, lucru incorect", a spus atunci Gheorghe Ursuleanu.



Desi au trecut mai bine de 9 luni de la aceasta declaratie, administratia locala nu a miscat un deget pentru a remedia problema, iar soferii sunt dusi in eroare. Unii se asaza pe banda pentru stanga si merg inainte, odata cu cei care s-au incadrat corect pe banda pentru inainte.

Cand ajung la mijocul intersectiei apar problemele pentru ca pe strada Primaverii se poate circula doar pe o singura banda, cea cu linia de tramvai.



 

 

Spune-ne opinia ta