A 16-a misiune a voluntarilor "Medical Mission" la Botoşani, cu emoţii şi bucuria revederii prietenilor FOTO- VIDEO

A 16-a misiune a voluntarilor "Medical Mission" la Botoşani, cu emoţii şi bucuria revederii prietenilor FOTO- VIDEO
"Am venit pentru că am încredere în ei. Fetiţa mea a fost operată mai devreme şi acum aştept să o văd cum se simte". Asta spunea o mămică din Botoşani, cu lacrimi în ochi, la etajul al doilea al Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Mavromati.

Fetiţa ei tocmai fusese operată de chirurgul Mark Hechler, voluntar al Medical Mission, venit din nou la Botoşani. Este a 16-a misiune a medicilor americani la Botoşani, iar reîntâlnirea cu pacienţii, cu colegii medici şi cu asistenţii medicali cu care au colaborat şi în anii anteriori este emoţionantă. Din nou se fac planuri, din nou se consultă între ei, din nou consultă pacienţi de vârste diferite, cu probleme diferite.

Treaba a început chiar de duminică la prânz şi a continuat până spre după-amiază. În câteva ore, 60 de botoşăneni, copii şi vârstnici, au fost consultaţi, în timp ce trei copilaşi au fost operaţi pentru diverse probleme din sfera ORL. Luni, consultaţiile şi intervenţiile chirurgicale au început însă de dimineaţă, astfel că la finalul zilei, erau contorizate 180 de consultaţii şi cinci pacienţi mici operaţi. Marţi, cum echipele medicale s-au împărţit, fiecare cu treaba ei, au fost consultaţi 110 pacienţi şi opt pacienţi au fost supuşi intervenţiilor chirurgicale.

Prima oprire e la triajul de la intrarea în spital, acolo unde îl găsim pe George, un asistent medical care a făcut parte din toate echipele venite la Botoşani de 16 ani. Ajutat de translatori, George Harbeson este cel care îndrumă fiecare pacientă către specialiştii potriviţi problemelor lor. Amabil, zâmbitor, texanul ascultă cu atenţie pe fiecare în parte.

"Mă simt bine aici, e îmbucurător. Îmi place oraşul, am o bună relaţie cu oamenii din oraş şi a fost foarte mulţumitor. M-am bucurat mult să constat că numărul copiilor cu arsuri scade de la an la an, pentru că la început erau foarte multe cazuri de arsuri, copiii arată tot mai bine, iar acest oraş arată cu mult mai bine", susţine încântat George Harbeson.

Chirurgul Mark Hechler, aflat pentru al cincilea an la Botoşani, alături de Medical Mission, opera ieri un pacient căruia îi îndrepta septul nazal şi îi îndepărta polipii. "Au fost mai multe operații speciale pentru că sunt făcute pe copii foarte mici și-i va ajuta foarte mult în viață pt că le redă funcția normală, capacitatea normală de a funcționa și de a trăi, spunea chirurgul american, specialist în ORL, chirurgie plastică şi osteopatie.

În clinică, Karen Turner, o altfel de asistentă medicală, cu multiple prerogative, consultă o pacientă din mediul rural, care a venit la Botoşani cu băieţelul ei. Nu a putut să-l lase acasă pentru că e "bolnav" şi nu are încredere să-l lase singur. Aşa că băiatul aşteaptă răbdător ca mama lui, obosită fizic de muncă, să fie consultată de Karen, ajutată de translatorul Mircea.

Dialogul se poartă în trei, femeia îi răspunde lui Mircea la întrebările adresate de Karen, iar Mircea traduce în engleză. Apoi asistenta o ia la pipăit pe femeie, îi testează reflexele, îi atinge cu degete experte muşchii spatelui, o palpează la gât pentru că femeia bănuieşte că are probleme şi cu glanda, pune mâna pe mâinile ei, o ascultă la plămâni, la inimă.

Într-un alt salon, un farmacist împarte vitamine, medicamente, iar o altă echipă oferă ochelari de vedere, având la dispoziţie 500 de perechi. În tot acest timp, la Spitalul Judeţean Mavromati, ortopedul Radu Malancea operează cu colegul său american Archie Heddings, relaţia lor şi colaborarea lor medicală întinzându-se pe ani de zile.

O altă echipă a vizitat Centrul de Zi Speranţa, căsuţele de la Sfântul Mina şi Centrul Micul Prinţ, toate din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului. Liderul echipei a fost Kenneth Conde, directorul medical al misiunii, iar copilaşii au fost consultaţi, au primit jucării, vitamine şi tot felul de medicamente.

Laura Conde, coordonatorul Misiunii în România, spune că echipa este formată din 32 de voluntari, patru dintre ei fiind medici: doi chirurgi- ORL şi ortopedie, un medic generalist şi un rezident, acestora adăugându-li-se asistenţi şi infirmieri.

"Parte din voluntari nu sunt la prima vizită în România, ei coordonându-i şi pe cei care se află pentru prima dată la Botoşani şi le împart secrete, de la cum se face circuitul de clinică până la sfaturi despre unde se mănâncă cel mai bine. Ei au legat prietenii şi sunt nerăbdători să revină în România. Trebuie spus că misiunea la Botoşani are un dublu scop: să ajutăm pacienţii din Botoşani şi în al doilea rând revenim ca să continuăm colaborarea cu colegii noştri de aici, să facem schimb de experienţă. Am adus însă şi consumabile şi instrumente folosite la intervenţiile chirurgicale şi care vor fi donate, în funcţie de nevoile colaboratorilor noştri", spune Laura Conde.

Primirea la Botoşani a fost altfel decât de obicei şi i-a impresionat pe voluntari. În hotelul în care au fost cazaţi avea loc o nuntă, iar mama miresei le-a mărturisit cu lacrimi în ochi că în urmă cu 16 ani, la prima misiune a voluntarilor la Botoşani, fetiţa ei, acum o fată frumoasă şi deşteaptă, a fost operată pentru remedierea unei "buze de iepure". "A fost tulburător", caracterizează Laura Conde momentul.
  
Anterior misiunii din România, Medical Mission şi-a trimis voluntari în Guatemala, urmând ca după încheierea acestei misiuni, o altă echipă să plece în Uruguai. La Botoşani, însă, echipa Medical Mission se va afla până joi la prânz, perioadă în care va continua consultaţiile şi intervenţiile chirurgicale, cu sau fără programare.






 

 

Spune-ne opinia ta