Primari din județ, pasivi la problemele produse de secetă. "Nu rămâi cu gura căscată?"

Primari din județ, pasivi la problemele produse de secetă. "Nu rămâi cu gura căscată?"
Dezinteres din partea primarilor din județ! Un singur primar din 14 a răspuns invitației de a participa, luni, la Instituția Prefectului la o ședință la care s-a discutat despre sistemele de irigații de pe raza județului Botoșani și cum ar putea acestea să devină din nou funcționale.

Într-o perioadă în care seceta face ravagii și afectează atât populația, care nu mai are apă în fântâni, cât și culturile agricole, mulți primari nu par să fie interesați de modul în care putea fi rezolvată problema și nici să îi ajute pe fermieri. 

La întâlnirea de la Prefectură au participat și deputatul Costel Șoptică, reprezentanți ai Serviciului de Gospodărire a Apei și cei ai Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), cei din urmă administrând aceste sisteme de irigații, care nu au mai fost puse în funcțiune în județul Botoșani de mai bine de 16 ani.

Primarul comunei Manoleasa, Cristinel Aroșculesei, a spus că a făcut solicitări pentru a putea fi umplute cu apă canalele pentru irigații, dar legislația cere să fie respectate anumite condiții, respectiv constituirea în organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații, suprafețele de teren trebuind să fie de minimum 2.100 de hectare.

"La 1.000 de hectare să putem iriga trebuie să ne strângem cel puțin 4-5 fermieri mari. Înainte de a fi primar sunt fermier, am 1.400 de hectare, am vrut să irig în această primăvară și am fost să mă interesez dacă pot iriga, au venit la stațiile de pompare, repompare de la Manoleasa și și-au dat seama că nu au putut face nimic. Singurul lucru este ori să porniți stația mare să băgați apă pe canale, cel care duce spre Rădăuți Prut și Ripiceni, și de acolo noi să cumpărăm tot ce trebuie ca să putem uda",  a spus primarul din Manoleasa.

Directorul ANIF, Filiala Botoșani, a precizat că fondurile nu sunt ușor de obținut, iar cheltuielile cu punerea în funcțiune a sistemelor de irigații sunt uriașe. 

"Eu sunt obligat să respect o legislație. Legislația în domeniul îmbunătăților funciare nu dă voie să fac niște cheltuieli aiurea. Totul costă în ziua de astăzi. Eu ca să pornesc stația mă costă foarte mulți bani. Ceea ce dvs. nu vreți să înțelegeți este că eu nu pot să solicit acești bani pentru producătorii individuali. Nu se acceptă la nivelul țării să se dea bani aiurea", a menționat Florin Asaftei, director ANIF.

Prefectul Dan Nechifor a taxat absența primarilor de la întâlnire și a spus că dacă va fi necesar va convoca el o ședință la care să participe cei peste 100 de fermieri din județ care au solicitat să se rezolve problema sistemelor de irigații pentru a le transmite ceea ce ar fi trebuit să le spună conducătorii administrațiilor publice locale.

"Din punctul meu de vedere este un paradox pentru un județ care este înconjurat de surse de ape, și nu înțeleg de ce nu putem porni acea sursă principală, să nu putem reuși să facem chestia asta. Chiar nu reușim într-un județ să ne constituim într-o asociație iar dvs. să aveți îndeplinite condițiile legale pentru a porni sursa principală? Vă dați seama că noi cărăm apa cu cisterenele de la pompieri dar avem canale care ar putea fi umplute cu apă. Nu rămâi cu gura căscată? După prezență văd cât de interesați sunt de ceea ce înseamnă sursă de apă în județul principal inclusiv primarii. Invitația făcută a fost foarte clară. Să ne organizăm să putem porni măcar sursa principală, să umplem canalele cu apă. Suntem de râsul țării. Suntem înconjurați de ape și stăm cu stația așa. În momentul în care conducătorii UAT-urilor ar fi venit la această întâlnire ar fi beneficiat inclusiv comunitățile locale de acea apă în situații de urgență. Dar nu știu de ce nu au venit", a spus prefectul județului.

Din cele șapte sisteme de irigații din județul Botoșani, doar două mai sunt funcționale, la Concești și Curtești, unde s-au constituit asociații ale fermierilor. 

Primarul din Manoleasa a spus că va încerca ca într-o lună să adune și alți fermieri pentru a se constitui într-o asociație, pentru a putea solicita fonduri pentru sistemele de irigații. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
21

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
170

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi!

astăzi, 08:58
55

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipa...