GRAV! Aproape tot judeţul este afectat de secetă, dar autorităţile nu au soluţii imediate!

GRAV! Aproape tot judeţul este afectat de secetă, dar autorităţile nu au soluţii imediate!
Aproape tot judeţul Botoşani este stăpânit de secetă, măsurătorile Administraţiei Naţionale de Meteorologie indicând un procent de 95% aflat sub indicativul secetă puternică şi extremă.

Meteorologii arată că şi sud-estul judeţului Suceava începe să fie afectat de același fenomen periculos pentru agricultură și rezervele de apă din sol, în condiţiile în care în jur de 30% din judeţul vecin suferă de lipsa precipitațiilor. Problema este că seceta se află în continuă expansiune și acoperă tot mai multe zone. Cum prognozele meteo indică ceva precipitaţii abia în noaptea de marţi şi în dimineaţa de miercuri, problema nu prea are şanse de rezolvare, mai ales că o toamnă secetoasă, afectează însămânțările și implicit agricultura din anul următor.

Problema secetei a fost adusă în discuţie şi în şedinţa Consiliului Judeţean, atunci când consilierul liberal Radu Anton a cerut să se facă ceva în această privinţă.

"Fac apel inclusiv la instituţiile aflate în subordonarea Instituţiei Prefectului să întreprindem nişte acţiuni clare privind diminuarea efectelor secetei. Suntem unul dintre judeţele cele mai afectate de secetă în ultima perioadă iar căratul apei cu autospecialele de la pompieri nu este o soluţie nici măcar pentru zi, este o soluţie pentru câteva ore pentru adăparea animalelor. Situaţia unităţilor administrativ- teritoriale este foarte urâtă şi aş propune să identificăm soluţii. Sunt lucrări de aducţiune centralizată a apei la care trebuie găsite soluţii pentru a le urgenta pentru că în unele comune aceste lucrări durează de peste nouă ani de zile şi nu au ajuns la nicio finalizare şi, până toate localităţile vor fi racordate la sistemul centralizat, să găsim soluţii pe unu, doi, trei ani... cea cu puţurile de adâncime şi a veni în sprijinul oamenilor şi animalelor pe care le deţin în gospodării sau ferme. Cred că trebuie apelat neapărat la fondurile de rezervă pentru situaţii de urgenţă, inclusiv de la Consiliul Judeţean şi de la Guvern, dar aceste cereri trebuie foarte bine documentate", a declarat Radu Anton.

Fără a da un răspuns concret, şeful Consiliului Judeţean Botosani, Costică Macaleţi, a susţinut că în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a discutat despre problema secetei.

"Sub egida CJSU, am cerut necesarul pentru situaţii de urgenţă pentru o hotărâre de guvern şi de comun acord vom stabili ceea ce poate face Consiliul Judeţean, să cofinanţăm lucrările de la comune şi vom face în acest sens", a replicat Costică Macaleţi.

Managerul Nova Apaserv, Gabriel Cârlan, a propus o întâlnire cu primarii localităţilor pe lângă care trece conducta de alimentare cu apă Ştefăneşti- Săveni. "Peste o lună de zile se termină conducta Ştefăneşti- Săveni şi aş vrea să ne întâlnim cu reprezentanţii unităţilor administrativ- teritoriale riverane acestei conducte să vedem dacă au proiecte, studii de fezabilitate,surse de finanţare pentru ca din aproape în aproape să reuşim să pătrundem unde este nevoie", a susţinut Gabriel Cârlan.

Până una- alta, însă, oamenii din rural sunt obligaţi să-şi vândă animalele ce le asigură supravieţuirea pe preţuri de nimic pentru că nu mai au hrană şi apă de adăpat. Fermierii îşi contabilizează deja pierderile din acest an agricol şi nu întrevăd şanse de reabilitare nici măcar pentru anul viitor.

 

Spune-ne opinia ta