Primărie obligată să-şi plătească debitele către Inspectoratul de Stat în Construcţii

Primărie obligată să-şi plătească debitele către Inspectoratul de Stat în Construcţii
Primăria unui oraş botoşănean trebuie să scoată din casierie o grămadă de bani reprezentând un rest de plată pentru două investiţii şi penalităţi de întârziere la care se adaugă cheltuieli judiciare, pentru că aşa a decis instanţa.

S-a întâmplat ca în 2010, Primăria Săveni să declanşeze amenajarea zonelor rezidenţiale din oraş şi podul peste pârâul Bodeasa, asta presupunând şi elaborarea documentaţiilor necesare. Pentru amenajarea zonelor rezidenţiale, primăria ar fi trebuit să plătească Inspectoratului de Stat în Construcţii suma de 436,78 de lei reprezentând cota de 0,1% din valoarea lucrărilor recepționate precum şi 3.057,43 de lei- contravaloarea cotei de 0.7% din valoarea lucrărilor recepționate. Pentru podul peste Bodeasa, tot primăria trebuia să achite suma 778,89 lei reprezentând cota de 0,1% din valoarea lucrărilor recepționate şi 5.452,21 lei- contravaloarea cotei de 0.7% din valoarea lucrărilor recepționate.

Numai că, arată Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) în acţiunea deschisă la Judecătoria Săveni, primăria nu a înțeles de bunăvoie să-și îndeplinească şi obligațiile legale de achitare și regularizare a cotelor legale aferente Inspectoratului, deși a fost înștiințată prin două notificări.

Şi asta deoarece, potrivit legii, titularul autorizației de construcţie este obligat să anunța data începerii lucrărilor autorizate, prin trimiterea înștiințării, împreună cu dovada achitării cotei legale de 0,1% din valoarea autorizata a lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora. Mai mult, în cel mult 15 zile de la data finalizării lucrărilor de construcții, odată cu efectuarea recepției la terminarea lucrărilor, investitorul sau beneficiarul au obligatia de a regulariza taxele și cotele legale. Ca atare, Inspecţia de Stat în Construcţii a calculat penalităţi la toate sumele ce trebuiau să fie plătite, ajungând la aproape 10.000 de lei.

În replică, Primăria Săveni a arătat că debitele au fost achitate, fiind vorba de 19.450,62 de lei reprezentând cotele datorate pentru cele două investiţii, dar ISC a susţinut că a primit doar 9725,01 lei, cerând instanţei să oblige primăria la plata diferenței de 9725,61 lei rămasă de achitat. Mai mult, juriştii primăriei au susţinut în instanţă că cererea de achitare a debitelor a fost depusă tardiv de ISC, dar judecătorul nu a fost de acord.

Ca atare, instanța a constatat că Primăria Săveni îi datorează ISC suma de 9725,31 lei, reprezentând cotă legală datorată pentru cele două investiții, precum și suma de 9725,31 lei, reprezentând penalități de întârziere aferente cotelor legale. Ulterior, însă, în urma achitării sumei de 9725,01 lei, ISC şi-a restrâns pretențiile la suma totală de 9725,61 lei.

În aceste condiţii, a obligat primăria la plata către reclamant a sumei de 0,30 lei, reprezentând contravaloarea pretențiilor principale, respectiv rest de plată pentru cele două investiții şi sumei de 9725,31 lei, reprezentând penalități de întârziere aferente debitului principal. La asta se adaugă şi aproape 900 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare. Decizia nu este însă definitivă.

"Deocamdată nu am pierdut nimic, se va judeca recursul şi vom vedea apoi. E o creanţă la cele două lucrări pentru că nu s-a plătit la timp, din neştiinţă sau nu ştiu exact de ce, şi ne-au calculat penalităţi de întârziere. Noi am achitat debitul, dar au apărut majorările. Noi am crezut că vorbim de sume transferate de la bugetul statului la bugetul statului, astfel că am considerat să ne apărăm în instanţă. Instanţa a considerat altceva, ne vom supune deciziei definitive a instanţei, declară primarul oraşului Săveni, Relu Târzioru (foto).

 

Spune-ne opinia ta