A murit chiar sub ochii a peste 50 de botoșăneni, insă nimeni nu i-a acordat PRIMUL AJUTOR: "Ar fi avut mai multă șansă"

A murit chiar sub ochii a peste 50 de botoșăneni, insă nimeni nu i-a acordat PRIMUL AJUTOR: "Ar fi avut mai multă șansă"
Un barbat in varsta de 64 de ani si-a pierdut viata, luni la amiaza, dupa ce a suferit un infarct pe strada Mihail Kogalniceanu din municipiul Botosani.

Peste 50 de botosaneni s-au strans in jurul barbatului, insa nimeni nu a intervenit pentru acordarea primului ajutor esential in astfel de cazuri. Daca barbatului i se facea masaj cardiac, imediat dupa ce a cazut, ar fi avut sanse sa ramana in viata, spun medicii.

"Am fost solicitati pentru un pacient inconstient, gasit pe un loc public in stop cardio-respirator. S-au inceput manevrele de resuscitare si a fost transportat la spital. Ar fi avut mai multa sansa daca oamenii ar fi inceput manevrele de resuscitare si masajul cardiac pana sa ajunga ambulanta la locul solicitarii. Erau peste 50 de oameni la locul solicitarii.", a declarat dr. Eduard Gurau, din cadrul SJA Botosani.

Ajuns la spital, barabtul a fost conectat la aparate si s-au continuat manevrele de resuscitare, insa fara rezultat.

Un bun exemplu al acordarii primului ajutor in primele secunde ale unui infact este cel al suporterului FC Botosani, care a facut infarct chiar pe stadion, in timpul partidei cu CSMS Iasi. Medicii aflati la meci au intervenit in cel mai scurt timp si au reusit sa-l salveze pe barbat.

Recomandari pentru masajul cardiac in cazul unui infarct:

In situatia in care pacientul nu respira, dar are puls, ridicati-i barbia, deschideti-i putin gura si dupa ce inspirati adanc lipiti-va buzele de gura lui si expirati.

Atentie: respiratia corect aplicata trebuie sa ridice toracele bolnavului. Repetati manevra cam de 10 ori intr-un minut si indepartati-va de bolnav imediat dupa insuflarea aerului, avand grija sa verificati pulsul dupa fiecare zece respiratii.

Daca pacientul nu are nici puls, nici respiratie, faceti doar doua respiratii gura la gura, apoi incepeti masajul cardiac intr-un ritm alert. Dupa 15 compresii, ridicati-i barbia, realizati doua respiratii si continuati asa pana la sosirea ambulantei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
773

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
246

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
208

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...