Programul "Prima Casă" ar putea fi accesat doar de persoanele cu venituri mici!

Programul "Prima Casă" ar putea fi accesat doar de persoanele cu venituri mici!
Guvernul vrea sa modifice programul "Prima Casa" in asa fel incat sa beneficieze doar romanii cu venituri mici. Prevederea apare in Strategia Nationala a Locuirii realizata de Ministerul Dezvoltarii, pusa in dezbatere pe site-ul institutiei.

Astfel, venitul ar putea deveni principalul criteriu dupa care se vor acorda creditele prin programul "Prima Casa".

"Plafonul de garantare de 60.000-70.000 de euro nu este destul de eficient in filtrarea si orientarea catre persoanele care au cu adevarat nevoie de acest tip de asistenta din partea Guvernului. Un criteriu de eligibilitate bazat pe venit ar putea fi o solutie in aceasta privinta. Astfel, eligibilitatea pentru obtinerea garantiei din cadrul programului ar putea sa se bazeze pe criteriul de venit", se arata in anexa proiectului.

De asemenea, documentul propune si o schimbare a modului in care se percepe TVA pentru locuintele luate prin "Prima Casa".

"Persoanelor care cumpara locuinte private in cadrul unui anumit interval al pretului (mai mic de 86.000 de euro sau 380.000 de lei) li se ofera o subventie pentru TVA - acestea platesc 5% TVA, comparativ cu TVA normal de 20%. Aceasta subventie ar fi mult mai eficienta daca ar fi directionata in functie de nivelul venitului, de exemplu catre persoane care castiga mai putin de venitul mediu" pe tara, potrivit proiectului, arata Ziare.com.

In plus, Ministerul Dezvoltarii propune ca banii obtinuti astfel sa fie alocati pentru constructia de locuinte sau pentru reabilitarea cladirilor cu risc seismic ridicat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Conferințele Institutului ”A. D. Xenopol” revin la Botoșani!

astăzi, 10:06
3

Cu prilejul unui inedit demers inițiat în 2023, seria de evenimente „De la istoria universală la istoria locală. Conferințele Institutului «A.D. Xenopol» la Botoșani&rdquo...

După o noapte petrecută în pădure, bunica Viorica a fost găsită. Ce le-a povestit polițiștilor!

astăzi, 08:54
390

Polițiștii botoșăneni, cu sprijinul polițiștilor de frontieră, al pompierilor și al jandarmilor, au reușit să o găsească pe femeia de 79 de ani.Peste 70 de polițiști, pompieri, janda...

Părintele Ioachim, condus pe ultimul drum de mulțime de preoți și credincioși! (Foto)

astăzi, 07:58
493

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat miercuri slujba înmormântării. Părintele ieromonah Ioachim Enea își va dormi ...