FĂRĂ cununii civile, duminica, la Botoșani!

 FĂRĂ cununii civile, duminica, la Botoșani!
Dacă v-ați planificat să vă uniți destinul cu persoana iubită într-o zi de duminică, iar cununia civilă o veți face la Botoșani, va trebui să vă răzgândiți și să vă alegeți oricare altă zi din cursul săptămânii pentru fericitul eveniment. Ofițerii de stare civilă din municipiul Botoșani nu mai oficiază nicio căsătorie civilă duminica, decizia fiind luată de curând.

Conducerea Serviciului de Stare Civilă Botoșani a decis să sisteze căsătoriile civile în a doua zi de weekend întrucât angajații serviciului nu sunt plătiți pentru orele suplimentare. Este bine știut faptul că majoritatea cuplurilor aleg să se căsătorească atât civil, cât și religios, sâmbătă și duminica, mai ales pe perioada verii, iar această măsură le-a stricat multora planurile.

Constantin Gabur, șeful Serviciului de Stare Civilă Botoșani, spune că înainte de a fi luată această decizie, toți cei care și-au planificat cununia civilă în weekend au fost anunțați din timp pentru a-și putea reprograma căsătoria.

“Nu se mai oficiază cununiile civile duminica. Rămâne una dintre zilele în care trebuie să ne odihnim și noi. Toți cei care doresc o pot face de luni până sâmbătă, oricând doresc, inclusiv sâmbătă, care este tot zi nelucrătoare, dar vom oficia în continuare. Este o măsură permanentă. Sunt foarte multe localități din țară unde în weekend nu se lucrează deloc, iar duminica cu atât mai puțin. Duminica și sărbătorile legale, cum ar fi Sf. Maria, 1 Decembrie, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Crăciun, stăm în familie, cu toată lumea, măcar o zi pe săptămână. S-a luat această decizie conform Codului Muncii și Statutului funționarului public. Sunt și niște normative europene care ne dau dreptul să ne odihnim 24 de ore în cele șapte zile", a precizat șeful Serviciului de Stare Civilă Botoșani.
 
Inițial, s-a pus în discuție să nu se mai oficieze nici măcar o cununie civilă în weekend, dar până la urma s-a hotărât ca totuși, în ziua de sâmbătă, salariații Serviciului de Stare Civilă, prin rotație, să vină la muncă, mai ales că pot apărea și urgențe, cum ar fi eliberarea unui certificat de deces.
 
“La cei care au venit din primăvară să întrebe pentru vară de cununia civilă le-am spus că s-ar putea să existe posibilitatea să nu mai oficiem deloc în weekend. A rămas numai duminica fără program. Noi de anul trecut, din septembrie, am fost purtați cu vorba cu niște Hotărâri de Guvern, trebuia o mărire de salariu, plata orelor suplimentare, dar au tot amânat și mulți în țară au spus că nu mai stau la discuții. Am considerat că este normal să las sâmbătă un om-doi de la 09.00 la 14.00 că sunt și decese, și acestea sunt cazuri urgente. Este o măsură care cred că o să rămână permanentă pentru că până acum am tot făcut muncă benevolă", a mai afirmat Gabur.

La Botoșani sunt șase ofițeri de stare civilă. Șeful Serviciului de Stare Civilă spune că de cele mai multe ori el era cel care venea și duminica pentru a oficia căsătorii întrucât “nu puteam să îmi oblig salariații să vină".

Cum era de așteptat, decizia de a sista cununiile civile duminica nu a fost primită prea bine de o parte dintre cei care și-au planificat și căsătoria civilă și cea religioasă în această zi.

“Voi avea nunta la anul și am rezervat restaurantul pentru ziua de duminică, întrucât nu am găsit sâmbătă. Voiam să fac și cununia civilă și cea religioasă în aceeași zi pentru a scăpa de o grijă. Acum va trebui să aleg o altă zi pentru cununia civilă. Era bine dacă rămânea posibilitatea să se facă și duminica pentru că este o tradiție ca nunțile să aibă loc în weekend, când lumea este liberă și în plus nu trebuie să îi chemi pe cei dragi să fie alături de tine în două zile diferite", a spus un botoșănean.
 
Șeful Serviciului de Stare Civilă spune că s-ar putea reveni la oficierea căsătoriilor civile duminica atunci când și salariile vor fi în concordanță cu munca depusă de angajați.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ioachim, condus pe ultimul drum de mulțime de preoți și credincioși! (Foto)

astăzi, 07:58
180

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat miercuri slujba înmormântării. Părintele ieromonah Ioachim Enea își va dormi ...

Profesorii vor fi plătiți mai mult pentru participarea la examenele naționale din această vară, anunță Ligia Deca!

astăzi, 07:30
43

“Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut și o vom anunța în scurt timp”, a spus Deca la TVR Info, în emisiunea Info Edu, miercuri, 1...

Bunica Viorica a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă o vedeți!

astăzi, 07:07
179

Taraș Viorica este din localitatea Pădureni, comuna Coșula. Miercuri seara, la ora 19:00, a plecat de la locuința unei cunoștințe înspre domiciliul său, însă până în p...