Ce pensii au foştii şefi de stat. Iliescu, cel mai bine remunerat

Ce pensii au foştii şefi de stat. Iliescu, cel mai bine remunerat

   Mediafax

Foştii preşedinţi ai României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, au parte de două pensii, cea pentru exercitarea mandatelor de preşedinţi şi cea pentru activitatea lor profesională de dinainte de a ajunge pe fotoliul de la Palatul Cotroceni.

Veniturile fostului preşedinte Ion Iliescu, din cele două pensii pe care le are, sunt cele mai mari. Suma totală pe care o primeşte lunar Iliescu este de aproape 9.200 de lei, potrivit Adevarul, care citeaza Capital.ro. Fostul şef de stat primeşte 5.331 de lei reprezentând indemnizaţia pentru mandatele sale la Palatul Cotroceni, două complete şi unul de doi ani, dar şi 3.916 lei, sumă ce reprezintă partea de pensie pentru activitatea sa profesională, una îndelungată şi în care a ocupat funcţii încă din 9 decembrie 1967 când a fost numit de ministru pentru Problemele Tineretului în regimul comunist.

Cele două pensii cumulate pe care le primeşte un alt şef de stat, Traian Băsescu, sunt cu aproape 1.000 de lei mai mici. Lunar, Băsescu, actualul preşedinte al PMP, primeşte 8.283 de lei. 5.700 de lei reprezintă indemnizaţia pentru cele două mandate de preşedinte, în timp ce 2.583 e suma primită pentru celelalte funcţii deţinute de-a lungul timpului, de la comandant de navă la ministru al Transporturilor şi primar al Capitalei.

Nu în ultimul rând, un alt fost ocupant al fotoliului de la Palatul Cotroceni, Emil Constantinescu, câştigă pe lună aproape 8.000 de lei. Pentru mandatul său de preşedinte primeşte 5.060 de lei pe lună, în timp ce pentru activitatea sa de profesor universitar şi rector al Universităţii din Bucureşti primeşte o pensie lunară de aproximativ 3.000 de lei,  potrivit aceleiaşi surse.

Pensia lunară a Regelui Mihai este mică, de 1.000 de lei, însă acesta are venituri consistente provenite din chiria proprietăţilor pe care le deţine, dar şi din indemnizaţiile de fost şef de stat sau cea de membru al Academiei Române. Potrivit unui calcul al revistei Forbes din 2013, suma lunară care intra regulat în contul Maiestăţii Sale era de aproximativ 22.000 de euro. Situaţia s-ar putea schimba într-un mod şi mai favorabil dacă este adoptat un proiect de lege iniţiat de Guvern prin care Casa Regală a României va primi gratuit pentru folosinţă Palatul Elisabeta pentru următorii 99 de ani, iar şeful Casei Regale, în prezent Regele Mihai, o indemnizaţie lunară de circa 5.000 de lei. Legea le dă şi case Potrivit Legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui României în exerciţiu.Alte drepturi stabilite de lege sunt folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
787

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
250

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
212

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...