Medic urgentist acuzat de atitudine "golănească"!
BOTOSANI

Medic urgentist acuzat de atitudine "golănească"!
Unitatea de Primire a Urgenţelor este locul în care ne căutăm sănătatea "de urgenţă"- ori pentru că nu mai avem timp să aşteptăm, ori pentru că, de ce să nu recunoaştem, Urgenţa e mai bine dotată şi are posibilităţi mai extinse de diagnosticare- în colaborare cu medicii specialişti din Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani.

Apar însă şi cazuri în care pacientul părăseşte UPU cu un gust amar. Aşa a păţit şi o botoşăneancă, Alina R., ce a avut săptămâna trecută nevoie de îngrijiri medicale şi s-a ales cu un scandal imens, după cum povesteşte.

"Pe 21 iunie, m-am prezentat la Urgenţă, trimisă fiind de medicul de familie, deoarece acuzam dureri abdominale, stări de greață, dureri puternice sacrale și de picioare, pierderea echilibrului, dureri ușoare de cap. Pe fondul acestor dureri și simptome, care se manifestaseră cam de două săptămâni, am aflat că este foarte posibil să fi consumat o substanță otrăvitoare. La urgenţe, am încercat să explic despre ce este vorba. Voiam să știu ce ar trebui să fac. Oricum sunt diagnosticată cu Hepatită cu virus C și eram îngrijorată din cauza stării mele. La primire, domnul asistent mi-a întocmit o fișă și m-a condus la domnişoara doctor Babei Daniela, căreia i-am explicat simptomele şi suspiciunile. Numai că acest medic a avut un comportament golănesc care m-a șocat. M-a luat la întrebări mai ceva ca la poliție și-și dădea cu părerea despre circumstanţele în care aş fi putut fi otrăvită. M-a jignit, spunând că mă credea mai citită, că nu sunt normală, că trebuie să merg la psihiatrie, acest lucru făcându-l în prezența asistenților, infirmierilor, bolnavilor care mai erau acolo, șoferilor de pe ambulanțe sosiți cu bolnavi, provocând astfel o stare de ilaritate generală care mi-a produs o jenă profundă față de acești oameni și m-a marcat emoțional", spune pacienta în reclamaţia depusă la Colegiul Medicilor Botoşani, dar şi la conducerea Spitalului Mavromati.

De asemenea, deoarece i-a atras atenţia asupra atitudinii, pacienta afirmă că medicul i-a bifat pe fișă "Tulburări de comportament".

"Probabil că există un nou cod deontologic- de care eu n-am auzit, nefiind prea "citită"- din care au fost eliminate cuvintele care ar trebui să-l caracterizeze pe un adevărat medic. De jurământul lui Hippocrate ce să mai vorbim? Îi mai cunoaște cineva conținutul? Cu tot respectul, cred că asemenea persoane care printr-un astfel de comportament neadecvat induc o stare de stress și frică pacienților au ele însele nevoie de un control psihiatric. Ele nu fac altceva decât să pună într-o lumină nefavorabilă unitatea spitalicească și pe ceilalți medici care își înțeleg menirea și-și fac datoria cu dragoste, cu răbdare și compasiune", susţine pacienta, care este cadru didactic şi care a precizat că avut un comportament corect în faţa medicului urgentist.

Varianta medicului faţă de cele întâmplate sună cu totul altfel. Daniela Babei îşi aminteşte bine pacienta, despre care spune că a refuzat orice tratament.

"Eu chiar am vrut să o ajut, să-i fac testele toxicologice, să chem poliţia, procuratura. Poate a deranjat-o atitudinea mea, dar aşa procedez cu toţi pacienţii pentru că aşa scot de la ei mai multe informaţii din care să-mi dau seama ce-i supără. Doamna a refuzat să fie tratată de mine, aşa că i-am predat-o colegei mele, doctoriţa Guraliuc, însă doamna a refuzat şi perfuzia pe care a dorit să i-o administreze colega mea, spunând că este alergică la orice. A semnat că refuză tratamentul şi mai departe nu ştiu ce s-a întâmplat. Am fost chemată la Comisia de Disciplină pentru că doamna mi-a făcut reclamaţie", declară medicul Daniela Babei.

Joi a avut loc o primă întâlnire a Comisiei de disciplină din cadrul Spitalului Judeţean Mavromati Botoşani. "A început cercetarea disciplinară în privinţa doamnei doctor Babei, astăzi a fost primul termen de cercetare în care au fost invitate persoanele, urmează şi în perioada următoare să se discute legat de incidentul apărut. Printre persoanele invitate astăzi a fost şi doamna care a depus reclamaţia, dar nu s-a prezentat astăzi. Se discută cu martori şi vom vedea la termenele următoare ce se va decide în privinţa a ceea ce s-a întâmplat", a declarat medicul Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare.

De partea cealaltă, pacienta susţine că nu a fost anunţată despre această întâlnire la spital şi că aşteaptă următoarele sesiuni de discuţii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
521

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
75

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
93

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...