Topul latifundiarilor din România, dominat de străini!

Topul latifundiarilor din România, dominat de străini!
Topul celor mai mari latifundiari din România, pe baza suprafeţelor declarate la Agenţia de Plăţi, aduce noi surprize anul acesta. Pentru prima dată, un fond de investiţii american şi o companie deţinută de cetăţeni portughezi figurează printre primii 10 clasaţi. Numărul investitorilor străini din top ajunge la şase.

Clubul exclusiv al latifundiarilor din România a primit anul acesta două nume noi venite de peste hotare, arată datele furnizate ECONOMICA.NET de către APIA. Potrivit unui clasament realizat în funcţie de suprafeţele pe care agenţii economici le-au declarat Agenţiei de Plăţi în cererea privind plata unică pe suprafaţă, pe poziţiile nouă şi zece figurează companiile Agrinatura SRL din Teleorman, respectiv Zimbrul SA din Ialomiţa.   

Agrinatura SRL este deţinută indirect de fondul american de investiţii Paine & Partners, care a achiziţionat în vara anului trecut compania Spearhead International Ltd, unul dintre cei mai mari producători britanici din agribusiness-ul Uniunii Europene. În acest fel americanii au ajuns să exploateze în România, prin mai multe societăţi printre care şi Agrinatura SRL, aproximativ 18.200 de hectare de teren arabil, în mare parte arendat de companiile pe care Spearhead le controlează.

Zimbrul SA este deţinută, potrivit datelor furnizate de termene.ro, de către Nutre Farming SRL, parte a grupului portughez Nutre. Potrivit unui anunţ al companiei, la finele lui 2015, producătorul portughez de cereale, care a intrat pe plan local în 2005, exploatează peste 25.200 de hectare în România.

Un top dominat de străini

Tot în premieră, anul acesta numărul străinilor cu cele mai mari suprafeţe de teren l-a devansat pe cel al românilor, puterea de forţe fiind de 6 la 4.

Citeste material complet pe Economica.net...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
9

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
67

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
151

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...