Ziua Drapelului, sărbătorită de botoşăneni şi autorităţi sub un soare nemilos FOTO- VIDEO
BOTOSANI

Ziua Drapelului, sărbătorită de botoşăneni şi autorităţi sub un soare nemilos FOTO- VIDEO
Zeci de botoşăneni au înfruntat canicula şi au fost prezenţi duminică, înaintea prânzului, în Piaţa Tricolorului, pentru a sărbători, alături de autorităţile judeţului, unul dintre simbolurile esenţiale ale ţării: drapelul.

Alături de botoşăneni şi de reprezentanţii statului, ai autorităţilor locale şi judeţene, s-au aflat garda drapelului de la Unitatea Militară 01251, şase plutoane de la UM 01251, UM 01189, de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră.

La ora 11, în Piaţa Tricolorului au ajuns prefectul Dan Nechifor, însoţit de comandatul Garnizoanei Botoşani, Lucian Sandu, viceprimarii municipiului Botoşani, Cosmin Andrei şi Marian Murariu, parlamentarii Doina Federovici, Tamara Ciofu, Viorel Grigoraş, Costel Şoptică, Verginel Gireadă, şefi de instituţii şi politicieni, inclusiv fostul primar Ovidiu Portariuc precum şi militari cu grad înalt şi pensionari militari sau în rezervă.

După ce prefectul Dan Nechifor a salutat dispozitivul militar, iar reprezentanţii autorităţilor şi-au ocupat locurile pe esplanada Casei Sindicatelor, a fost intonat Imnul Naţional şi au urmat discursurile oficiale. Primul a aparţinut prefectului.

"Sunt onorat să particip, alături de voi la Sărbătoarea Drapelului Naţional. Este o zi dedicată tricolorului românesc, parte a identităţii acestui popor şi a statului român. Am copii la şcoală şi ştiu că încă se mai vorbeşte despre semnificaţiile culorilor şi despre importanţa steagului naţional, încă din primele clase. Cu toţii am învăţat. Nu ştiu câţi dintre noi am înţeles, însă, ce înseamnă cu adevărat unitate, libertate, recolte bogate, curaj şi jertfă. Dacă atunci când trebuie să fim solidari, când avem datoria de a-i proteja pe semenii noştri, când putem ajuta, n-o facem, înseamnă că n-am înţeles nimic. Înseamnă că înlocuim valorile naţionale cu indiferenţa sau laşitatea de a nu face nimic pentru cei de lângă noi. De Ziua Tricolorului vă invit să vă aduceţi aminte de înaintaşii noştri pe care trebuie să-i onorăm prin ceea ce facem, nu prin vorbe", a spus prefectul Dan Nechifor, mulţumind celor prezenţi, "în special oamenilor simpli" care au venit în Piaţa Tricolorului pentru că au transformat valoarea naţională a Drapelului într-o valoare personală.

Următorul discurs a aparţinut viceprimarului Cosmin Andrei, care a reprezentat, pentru prima oară în acest nou mandat, municipalitatea botoşăneană.

"Sărbătorim astăzi Ziua Drapelului, cel mai puternic dintre simbolurile naţionale ale României, cel care ne uneşte şi ne identifică. Reunirea celor trei culori ale drapelului românesc, roşu, galben şi albastru, are adânci semnificaţii istorice, exprimând continuitatea poporului român, legăturile permanente ale românilor de pe ambele versante ale Carpaţilor, idealurile de unitate şi de independenţă. Drapelul tricolor a simbolizat întotdeauna idealul de unitate naţională, de independenţă, el a ajuns în Antarctica şi pe Himalaya, a fost ridicat pe stadioane, a zburat în spaţiul cosmic, acolo unde noi, românii, am ajuns şi ne-am pus amprenta naţiunii din care facem parte, a susţinut Cosmin Andrei.

Ultimul discurs a aparţinut colonelului Lucian Sandu, comandantul Garnizoanei Botoşani.

"Ziua Drapelului României trebuie să dezvolte un sentiment de patriotism care să asigure cetăţenilor ţării o continuitate a tradiţiei, un echilibru şi linişte. În unităţile militare din Botoşani, fiecare zi de instrucţie începe cu înălţatrea pe catarg a drapelului şi mai mult, simbolul care reprezintă fiecare entitate militară este drapelul de luptă al acesteia, particularizat cu însemne specifice a actelor de eroism parcurse în timp. Drapelul tricolor a fost şi rămâne un simbol care trebuie să unească românii de pretutindeni", a declarat col. Lucian Sandu.

Apoi drapelul a fost adus la catarg şi iar preotul militar Ştefan Grădinaru l-a binecuvântat şi s-a închinat în faţa sa, urmat fiind de prefectul Dan Nechifor, viceprimarul Cosmin Andrei, col, Sandu şi de ceilalţi participanţi la ceremonie. De departe cel mai aşteptat moment a fost însă parada plutoanelor de militari care au mărşăluit prin faţa botoşănenilor şi a reprezentanţilor autorităţilor.
 


































 După încheierea ceremonialului, mai mulţi copii au dorit să facă fotografii cu militarii şi cu drapelul naţional.


















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
94

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
60

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
214

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...