Zeci de copii născuți prematur la Botoșani. Unul a cântărit la naștere doar 700 de grame!

Zeci de copii născuți prematur la Botoșani. Unul a cântărit la naștere doar 700 de grame!
Peste 300 de copii s-au născut în ultimii doi ani, la Botoșani, înainte de termen. Din păcate nu toți pruncii au supraviețuit, fiind înregistrate zece decese, numai cinci anul acesta.

Potrivit datelor furnizate de medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Mavromati, în anul 2015 s-au născut prematur în Maternitatea Botoșani 219 copii, dintre care 12 au fost aduși pe lume de mame minore, iar în primele cinci luni ale acestui an s-au născut prematur 98 de copii, cinci mame fiind minore.

Dintr-un total al nașterilor care au loc într-un an la Botoșani aproximativ 10% sunt nașteri premature.

Potrivit medicului Gina Puflea, coordonatorul Secției de Obstetrică și Ginecologie, sunt mai multe factori care pot duce la o naștere prematură.

“Cauzele nașterilor premature de la Botoșani sunt aceleași ca la nivel național. Una dintre acestea este vârsta mamei sub 16 ani sau peste 40 de ani, un alt factor care poate duce la o naștere prematură este fumatul. Sunt și cauze care țin de patologia asociată mamei, cum ar fi boli preexistente sau altă patologie existentă sarcinii, sau cauze care țin de făt, sindroame, malformații", a spus medicul Gina Puflea.

Un caz de naștere prematură înregistrat la Botoșani a fost al unui copil care a cântărit când a venit pe lume, la 28 de săptămâni, doar 700 de grame. Pruncul a reușit să supraviețuiască, plecând din spital cu o greutate de 2.000 de grame.

Sunt însă și copii care se nasc prematur cu o greutate de 500, 600 de grame, dar în aceste cazuri mortalitatea este una ridicată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acțiune comună a polițiștilor din județ pentru menținerea ordinii, au fost aplicate zeci de sancțiuni!

astăzi, 18:14
22

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au organizat astăzi, 23 aprilie 2024, o acțiune cu efective mărite  împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală arondate, a ...

952 persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în primele trei luni ale anului 2024

astăzi, 17:14
57

În primele trei luni ale anului 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea For...

(P) LEGO TOWN LA BOTOȘANI SHOPPING CENTER!!!

astăzi, 16:12
259

Orășelul LEGO creativ pentru copii vă așteaptă la centrul comercial Botoșani Shopping Center! Cei mici și mari sunt invitați să experimenteze GRATUIT bucuria jocurilor LEGO, într-un cad...