Botoşăneanul Vlad Ivanov, singurul actor român cu recordul de a fi în același an în distribuția a trei filme la Cannes!

Botoşăneanul Vlad Ivanov, singurul actor român cu recordul de a fi în același an în distribuția a trei filme la Cannes!
Peste o săptămână (27 mai), actorul se va afla la Botoşani, alături de Cristian Mungiu şi Lia Bugnar, la lansarea filmului "Bacalaureat", în regia lui Cristian Mungiu.
 
Vlad Ivanov este singurul actor român cu recordul de a fi în același an în distibuția a trei filme din competiția Festivalului de Film de la Cannes - este înfricoșătorul contrabandist Samir în thrillerul românesc "Câini", director de sucursală în filmul german turnat în țara noastră "Toni Edermann" și inspector de poliție în "Bacalaureat" (Cristian Mungiu). 

Actorul botoşănean a acordat un interviu pentru Cinemagia.ro:

-Anul acesta sunteți cu trei filme în competiție... Spuneți-ne câteva lucruri despre cele trei personaje, amprenta lor în sufletul dvs., dualitatea fiecăruia din cei trei și experiența de la filmări

Vlad Ivanov: Sunt uimit și bucuros pentru selecție, mă bucur că sunt atâtea filme românești în competiție, anul acesta e fantastic pentru noi. În Toni Erdmann sunt director de sucursală la o companie de exploatare petrolieră de pe lângă Băicoi. E o secvență cum îmi place mie - se face "din priviri", fără prea multe vorbe, ca în Snowpiercer.

La Mungiu sunt inspector de poliție, care dorește să-l ajute pe protagonist să obțină o notă mai bună pentru fiica lui la Bacalaureat. Am avut surpriza să-l descopăr mult mai minuțios pe Mungiu. Am filmat între 40 și 55 de duble pe cadru. E enorm. E un lux, pentru că s-a filmat pe HD, pe peliculă nu s-ar fi putut face asta.

L-am descoperit pe Cristian altfel: felul în care știe să aducă actorul "în stare", atmosfera de pe platou; am filmat o secvență la 1200 m altitudine pentru filmul Bacalaureat, iar când am ajuns sus și l-am întâlnit i-am spus: "cu tine am atins cota cea mai de sus a actoriei, 1200 metri!", am râs amândoi. Legat de dualitatea subtilă a personajului din filmul Bacalaureat - inspectorul de poliție care încalcă legea - ce face e rupt din viață, cu toții facem asta. În Bacalaureat replici reprezentative nu sunt pentru personajul meu, dar scene foarte puternice - da! Cristian știe cum să construiască o scenă, să creeze tensiune.
Cât privește rolul din Câini, am simțit destul de puternic rolul acesta în mine, de la început, până să filmez a lucrat în mine. Am avut o plăcere nebună în a aduna ce era specific lui Samir. E un rol care o să rămână în memoria multora.

-Ca actor, ați adunat o panoplie de personaje negative.  Le-ați făcut atât de diferite.  Care a fost elementul -cheie ce a dus la construirea fiecăruia în parte? Ce amintire de la filmările fiecăruia în parte vă însoțește și acum?

Vlad Ivanov: În pregătirea lui Bebe (din 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile) am fost oripilat de întâlnirea cu o doamnă, avea vreo 55 de ani pe vremea aceea, iar eu eram cu Cristian Mungiu și cu Oleg Mutu, operatorul. Ea ne-a explicat cum se face un avort, zicea că a făcut zeci de avorturi la viața ei, inclusiv ei însăși, singură. Apoi ne-a explicat cum decurge tehnic un avort, vorbea cu atâta lejeritate și normalitate despre acest lucru odios.... Am luat acea normalitate a ei în personaj. Și lucrul acesta a fost într-adevăr odios.

Cât privește filmul Snowpiercer, am avut acolo un personaj consistent, foarte greu pentru că a avut o singură replică: "No bullet!", în rest nu vorbea deloc; totul a fost din priviri! La un moment dat, cameramanul a lăsat deoparte camera și a venit la mine și m-a luat în brațe! Pentru Snowpiercer a fost nevoie să sar de la 2 m înălțime. Au vrut să caute un cascador cu semnalmentele mele, dar am vrut să fac eu scena. În școala te învață cum să sari fără să te lovești.

Legat de filmul In the Fog, am lucrat excepțional cu Serghei Loznitsa, dar am avut o întâmplare extraordinară la filmări: eram într-un sat la granița între Letonia și Lituania. Ca să ajung pe platou, trebuia să traversez tot setul, era o piață enormă, și o gară, împânzite cu zeci de figuranți; toți erau costumați sărăcăcios, dar eu eram singurul îmbrăcat glanț, eram șeful postului german de acolo, îmi luaseră o uniformă nemțească de la un muzeu din Potsdam, și am trecut pe lângă un grup de doamne foarte în vârstă din figurație. "Doamne, ce frumos e!", a spus una dintre ele. I-am povestit regizorului și mi-a spus că "acest sat a fost sub ocupație germană și cu siguranță acea doamnă din figurație a avut vreun iubit neamț"... (Citeste interviul complet...)

De menţionat că în distribuţia peliculei "Câini", alături de Vlad Ivanov îi regăsim şi pe actorii botoşăneni Cătălin Paraschiv (în rolul agent Ana), Constantin Cojocaru (nea Epure) şi Andrei Ciopec (în rolul Laie).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dan Șlincu, PSD: Șapte oferte pentru construirea noului pod peste Siret de la Vârfu Câmpului

astăzi, 09:25
6

Comisia de achiziție din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a început procesul de analiză a celor șapte oferte depuse în cadrul licitației pe...

La Ipotești a început Săptămâna Națională a Bibliotecilor!

astăzi, 09:17
12

Cu acest prilej, din anul 2021, s-a derulat proiectul Biblioteci în dialog, ocazie cu care biblioteci specializate sau generaliste au participat prin conferențieri și prezentări ale specificu...

Armata a reușit să ocupe doar jumătate dintre locurile scoase la concurs: Proba fizică, cea mai dificilă!

astăzi, 08:35
73

Ministerul Apărării Naționale a publicat datele primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an și 60% dintre posturile scoase la concu...