Prejudicii de milioane calculate de inspectorii antifraudă fiscală la Botoşani! Agenţii economici contestă sancţiunile pe bandă rulantă

Prejudicii de milioane calculate de inspectorii antifraudă fiscală la Botoşani! Agenţii economici contestă sancţiunile pe bandă rulantă
4,1 milioane de lei! Atât reprezintă prejudiciul adus statului de agenţi economici botoşăneni care au avut ghinionul de a fi "călcaţi" de inspectorii antifraudă!

În primul trimestru al acestui an, inspectorii de la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Suceava au contabilizat 132 de controale la agenţii economici botoşăneni.

"În urma acestor controale, au fost identificate prejudicii totale cauzate bugetului de stat în valoare de 4.138.680 de lei, pentru recuperarea cărora au sesizat organele de urmărire penală. De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale identificate în cuantum de 2.880.501 de lei", au declarat reprezentanţii Direcţiei Naţionale Antifraudă Fiscală pentru Ştiri.Botoşani.Ro.

Tot în timpul controalelor, au fost aplicate 73 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 268.500 de lei şi s-au dispus confiscări de sume, bunuri și venituri ilicite, în cuantum de 33.102 de lei. Cea mai mare amendă aplicată de către inspectorii antifraudă a fost în valoare de 27.500 de lei, pentru încălcarea obligației de emitere a bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate.

De altfel, tocmai încălcarea acestei obligaţii a dus la închiderea unei pizzerii foarte cunoscute în municipiu, iar reprezentanţii acesteia au contestat sancţiunile aplicate.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, cele mai frecvente abateri constatate de inspectori sunt încălcarea obligației de fiscalizare a tuturor încasărilor prin intermediul casei de marcat, deţinerea de bunuri sau sume fără acte justificative și încălcarea obligației de întocmire şi utilizare a documentelor contabile pentru toate operaţiunile efectuate.
De partea cealaltă, agenţii economici verificaţi susţin că inspectorii antifraudă fiscală comit abuzuri, iar amenzile aplicate au fost confiscate.

"Nu se poate să vii şi să interpretezi drept nelegal orice îţi tună. Ori respectăm legea ori inventăm legi noi, ca să fim siguri că ucidem orice tentativă de a derula o afacere cât de mică", susţine reprezentantul unui agent economic.

Contestarea amenzilor în instanţă este de altfel calea pe care au mers mulţi operatori economici botoşăneni şi culmea!, chiar câştigă. De exemplu, în toamna trecută, un om de afaceri botoşănean reclama faptul că a fost amendat pentru că ar fi încasat chiria de la chiriaşi pe chitanţă şi nu pe bon fiscal. A contestat amenda primită şi a câştigat în primă instanţă, acum aşteptând judecata la instanţa superioară.

Citeste si

Afaceriştii botoşăneni spun că sunt hăituiţi de Antifrauda Fiscală. "O rangă a Guvernului în dinţii contribuabilului"

Prejudiciu URIAŞ adus statului de o firmă botoşăneană, depistat de Antifrauda Fiscală!

 

Spune-ne opinia ta