Autorităţile dau buzna în ghetourile din Parcul Tineretului! Prima măsură: sistarea apei! FOTO, VIDEO

Autorităţile dau buzna în ghetourile din Parcul Tineretului! Prima măsură: sistarea apei! FOTO, VIDEO

"Am vrut să mergem în audienţă, nu am fost primiţi pe motiv că suntem ţigani. Mai bine ar pune o bombă aici, să dispară blocul ăsta"! Focarul de infecţie din Parcul Tineretului şi apariţia cazurilor de hepatită fac valuri în rândul autorităţilor botoşănene, care par să înţeleagă, în sfârşit, că situaţia din cartierul mărginaş este catastrofală.

Marţi dimineaţă, inspectori de la Direcţia de Sănătate Publică au prelevat probe de apă din cele două ghetouri şi au solicitat conducerii Nova Apaserv să "interzică consumul de apă".


Gabriel Cârlan: "Tai apa, punem o cişmea afară, până se rezolvă situaţia"

"După cum ştiţi, s-au înregistrat câteva cazuri de hepatită, se presupune că ar fi de la apă, dar nu cred. Mai cred că ştiţi care e starea de igienă din imobilele de acolo şi trebuie să luăm şi noi nişte măsuri. DSP-ul m-a notificat să interzic consumul de apă, ca să nu se facă epidemie, şi acum vreau să mă lămuresc ce înseamnă să interzic consumul de apă. Dacă nu se rezolvă cu igienizarea spaţiilor de către proprietar- Primăria, Locativa, cine o fi, azi- mâine tai apa şi vom pune o cişmea afară, ca să asigur sursă de apă, până se rezolvă situaţia", declară Gabriel Cârlan, managerul Nova Apaserv.

Potrivit acestuia, reţeaua de apă din ghetouri este distrusă, iar subsolul este inundat cu fecale.


Florinel Gornea: "Vorbim de sume foarte mari!"

De partea cealaltă, Florinel Gornea, directorul adjunct al societăţii Locativa, susţine că din cauza nefolosirii corecte a grupurilor sanitare acestea s-au stricat şi se va încerca repararea lor cât mai rapid.

Bineînţele, spune oficialul, planurile de reparaţie a grupurilor sanitare erau în programul de lucrări şi nu au nicio legătură cu apariţia cazurilor de hepatită.

"Aşa cum am făcut anul trecut cu partea de canalizare de la T135, acum să vedem cu ce putem continua  programul. Sursele de finanţare vor fi duble: o parte vor veni de la Consiliul Local, o parte vor fi asigurate de Locativa. Vorbim de sume foarte mari, depinde de ce vrem să facem. Într-o primă fază vrem să reparăm grupurile sanitare, dar estimarea arată că e vorba cam de un miliard de lei vechi. Noi am venit să mai vedem o dată ce se poate face, luăm în calcul şi izolarea pereţilor comuni cu grupurile sanitare", spune Florinel Gornea.


Cosmin Andrei: "Este o neglijență în serviciu. Este o sinecură la Locativa"

Reprezentanţii Primăriei aruncă responsabilitatea în sarcina societăţii Locativa, pe motiv că există o delegare de gestiune, după cum spune viceprimarul Cosmin Andrei.

"În ceea ce privește imobilele din parcul Tineretului 135 și 140, există o delegare de gestiune către Locativa, care trebuie să ia toate măsurile pentru menținerea imobilelor în cele mai bune condiții. De altfel, în contractul pe care îl avem semnat cu contractul cu Locativa se stipulează foarte clar la art. 12 faptul că trebuie să mențină în stare de funcționare clădirile pe toată durata administrării. Mai mult, avem o Hotărâre de Consiliu Local care stipulează obligațiile operatorului, în speță societatea Locativa, care trebuie să ia toate măsurile pentru repararea și menținerea în stare de siguranță și exploatare a funcționalității clădirii pe toată durata închirierii. În acest caz, ca și în alte cazuri, pentru delegarea de gestiune răspunderea este 100% în sarcina Locativa, care a avut tot sprijinul politic în Consiliul Local pentru a-și aproba bugetul necesar pentru întreținerea imobilelor. Din punctul meu de vedere, este o neglijență în serviciu și o lipsă de răspundere pentru activitatea de la această societate. A fost alocată întreaga sumă pe care a solicitat-o societatea Locativa, mai mult, domnul director Flutur are majoritate în Consiliul Local", susţine viceprimarul Cosmin Andrei.

Mai mult, potrivit acestuia, Locativa are fonduri pentru reparaţii la ghetouri.

"În acest moment există resurse financiare la societatea Locativa pentru a repara instalațiile de apă și de canalizare de la aceste imobile. Am făcut o verificare cu colegii de la Primărie și dumnealor au banii necesari pentru aceste lucrări. Nu am avut niciodată discuții cu domnul Flutur, directorul acestei societăți, ca de fiecare dată am discutat cu domnul director adjunct Gornea, care a transmis că va lua legătura cu cei de la Nova Apaserv pentru a duce la îndeplinire toate sarcinile care pică în această delegare de gestiune. Vor trebui să ia toate măsurile pentru refacerea instalațiilor atât de alimentare cu apă a apartamentelor, cât și de reparații a canalizării. Este o sinecură la Locativa", declară Cosmin Andrei.


"Mai bine ar pune o bombă aici, să dispară blocul ăsta!"


Dincolo de toate declaraţiile oficialilor, realitatea din Parcul Tineretului depăşeşte orice închipuire: în blocul T 135, la parter, copilaşii şi părinţii lor îşi fac nevoile în găleţi, iar adulţi nu-şi amintesc să fi avut vreodată wc-uri sau duşuri. 

"În urmă cu mai mulţi ani, la T 140 au pus wc-uri, chiuvete, duşuri. La ei s-au distrus deja, dar pentru noi bani nu au mai fost", susţin locatarii care se declară nemulţumiţi de faptul că sunt ignoraţi de autorităţi. 

"Am vrut să mergem în audienţă la domnul primar şi nu am fost primiţi nici măcar la programare, pe motiv că suntem ţigani. Mai bine ar pune o bombă aici, să dispară blocul ăsta", afirmă oamenii. 

O femeie spune că şi fiul ei s-a îmbolnăvit de hepatită şi acum este sub tratament, iar un alt copil al ei a fost supus analizelor care să confirme prezenţa bolii. Cu toate acestea, oamenii admit faptul că nu se păstrează curăţenia în imobile, că unii dintre vecini distrug cu intenţie toate bunurile, dar că nu se poate generaliza. 

În blocul T140, reabilitarea grupurilor sanitare din urmă cu câţiva ani a trecut în istoria veche pentru că mizeria vizibilă acolo a reuşit să acopere orice efort al administratorilor de a îmbunătăţi condiţiile de trai ale locatarilor.


Haos, violenţă, promiscuitate, infracţiune. Şi, o dată la patru ani, campanie electorală!

Pe de altă parte, locatarii reclamă faptul că niciodată conducerea Primăriei nu a venit să vadă în ce condiţii trăiesc şi pentru ce li se cer bani de către asociaţia de locatari şi de către furnizorii de utilităţi. 

Condiţiile de trai ale copiilor care locuiesc alături de părinţi în Parcul Tineretului determină şi o reacţie a 
Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, deşi conducerea acesteia admite că există o altă structură, subordonată Consiliului Local, ce ar fi trebuit să facă acest lucru. "Noi ne putem autosesiza şi chiar o vom face. Vom discuta cu colegii să vedem ce măsuri putem lua", declară Dan Şlincu, şeful Direcţiei. 

Este greu de presupus ce se va putea repara la ghetourile din Parcul Tineretului, însă mentalitatea sigur nu! Şi asta deoarece cartierul este tolerat pentru că este aducător de voturi, aşa cum a fost în ultimele campanii electorale. În restul timpului, este o zonă în care nici forţele de ordine nu se văd şi în care domneşte haosul, violenţa, promiscuitatea, infracţiunea.












 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Praf saharian deasupra României. ”Depunerile de praf vor fi vizibile și la nivelul solului!”

astăzi, 13:47
17

O nouă masă de aer încărcată cu praf de origine sahariană va tranzita, începând de azi, de la ora 12.00 și până pe 18 aprilie, la ora 00.00, teritoriul României, c...

Polițiștii de frontieră botoșăneni curăță Prutul de plasele monofilament interzise de lege!

astăzi, 12:32
60

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni, care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu ...

Pasageri cu comportament suspect, polițiștii au găsit droguri sub preșul din mașină!

astăzi, 12:18
125

Astăzi, 16 aprilie 2024, polițiștii au oprit pentru control, pe strada Spiru Haret din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr de 24 de ani, din aceeași localitate.În...