Din vieţile eroilor botoşăneni: Jandarmul care a salvat de la înec şase vieţi!

Din vieţile eroilor botoşăneni: Jandarmul care a salvat de la înec şase vieţi!

  Documente privind propunerea pentru decorare  Vasile Marusac

Chiar de la înfiinţarea lor jandarmii au dat întotdeauna dovezi de dăruire şi fapte de mare curaj în a-i ajuta pe semenii lor. Asta dacă ar fi să amintesc doar de inundaţiile din vara lui 2008 de la Rădăuţi Prut şi de cele din 2010 de la Dorohoi, când,  jandarmii botoşăneni, au stat zi şi noapte lângă cei cuprinşi de ape, scrie plt.adj.şef Vasile Mrusac, pe jandarmeriaromana.ro.

Nu întâmplător fac referire la inundaţii. În acest fel am ocazia să vă aduc în atenţie fapta unui jandarm, de altădată, participant la inundaţiile din iulie 1929. Este vorba de plt.maj. Fer Alexandru – şeful Secţiei de Jandarmi Bucecea – care, în ziua de 13 iulie 1929,  a scăpat de la înec şase persoane. În acea zi, râul Siret s-a revărsat din albie, acoperind localitatea Bucecea până la drumul principal, ploaia nu se oprise de mai bine de o săptămână.  Jandarmul Fer Alexandru, la fel ca şi jandarmii de astăzi, nu a avut linişte. Spiritul de sacrificiu şi de devotament l-a dus acolo unde pericolul era mai mare.

Date care să reflecte cu exactitate cum a făcut jandarmul de a salvat şase vieţi, din păcate, nu există la Arhivele Statului Botoşani, dar ne putem imagina. În schimb, există documentele, prin care acesta a fost decorat pentru fapta sa cu medalia  "Virtutea militară în timp de pace". La finalul raportului către ministrul de interne, prin care se solicita decorarea sa, Prefectul Judeţului Botoşani face următoarea menţiune: "... spre a servi ca exemplu pentru ostaşi şi pentru populaţie".
            
Din păcate, după instalarea regimului comunist, a fost îndepărtat din rândurile cadrelor active ale Ministerului de Interne, fiind  acuzat că a "servit regimul burghezo-moşieresc".


Probabilitatea ca plt. Fer Alexandru să mai trăiască este foarte mică. Este, cred eu, de datoria noastră, a jandarmilor de azi, să-i aducem "la viaţă", prin faptele şi trăirile lor, să facem cumva ca măcar noi, jandarmii, să nu-i uităm, mai spune jandarmul botoşanean Vasile Marusac.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
140

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
236

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
365

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...