Impozitul pe terenul de sub bloc: Cât plătim la Botoșani!

Impozitul pe terenul de sub bloc: Cât plătim la Botoșani!
Taxele și impozitele în municipiul Botoșani au rămas la același nivel ca anul trecut, dar cu toate acestea trebuie să scoatem mai mulți bani din buzunare pentru impozitul pe teren. Motivul? De anul acesta plătim impozit inclusiv pentru terenul de sub blocul sau casa în care locuim.

Acest bir a fost prevăzut și până acum în legislație, doar că eram scutiți de la plată. Noul Cod Fiscal introduce însă obligativitatea achitării acestui impozit astfel că mulți botoșăneni care au mers deja la Direcția de Impozite și Taxe Locale pentru a-și plăti dările au achitat un impozit pe teren mai mare.

Cine plătește acest impozit și cum se calculează?

Impozitul pe terenul aflat sub o construcție se calculează în funcție de suprafața ocupată de respectiva clădire, rangul localității, dar și de zona în care în care se găsește imobilul.

În municipiul Botoșani, impozitul pe teren are valori diferite în funcție de zona în care este amplasat blocul sau casa în care locuiți. Orașul este împărțit în patru zone, A,B,C și D, pentru fiecare dintre aceste zone fiind stabilită o anumită cotă. Iar toate calculele le fac cei de la Direcția de Impozite și Taxe Locale.

Dacă locuiți la bloc, trebuie să știți că la calculul impozitului pe teren nu se ia în considerare doar suprafața apartamentului sau a garsonierei, ci și cea de pe casa scării, liftul, împărțeala făcându-se la toți locatarii dintr-o scară. Cu alte cuvinte, dacă aveți spre exemplu un apartament de 55 de metri pătrați, la această suprafață se adaugă și cea rezultată din spațiile comune, iar mai apoi se face calculul impozitului pe teren pe care îl datorați.

Acest impozit trebuie plătit și de către cetățenii care locuiesc la case. Mulți s-ar întreba de ce, pentru că ei oricum plăteau impozit pe teren. Reprezentanții Direcției Impozite și Taxe Locale susțin că plăteau doar pentru terenul din jurul casei, nu și pentru cel de sub construcția propriu-zisă, calculul făcându-se tot în funcție de suprafața locuinței. De exemplu, pentru o proprietate de 1.000 de metri pătrați, din care 300 erau ocupați de casă, se plătea până acum impozit doar pentru o suprafață de 700 de metri pătrați din jurul clădirii.

Mulți botoșăneni care locuiesc la case nu sunt de acord cu o astfel de impozitare.

“Eu plătesc o dată impozitul pentru casă și mai trebuie să plătesc și pentru terenul de sub casă. Nu mi se pare corect, mi se pare o impozitare dublă", spune un botoșănean care deține o astfel de proprietate.

Nu sunt scutiți nici agenții economici care au în proprietate spații sau persoanele care dețin astfel de bunuri, și pentru acestea trebuind plătit impozitul de sub clădire. Și cu cât un imobil este mai mare, ca suprafață, cu atât și cuantumul impozitului crește.

 “De la 1 ianuarie 2016, impozitul pe teren se calculează și pentru suprafața de teren aflată sub construcții, ne referim la blocuri, la case, la anexe, absolut toate construcțiile care se situează pe un teren. Prin punerea în aplicare a Legii 227/ 2015, începând cu 1 ianuarie 2016 s-a modificat modalitatea de calcul a impozitului pe teren în sensul că se datorează impozit sau taxă pe teren și pentru suprafețele de teren ocupate de construcții. Toți contribuabilii vor constata că impozitul pe teren este mai mare. La blocurile la care deja sunt stabilite cote indivize de teren, prin actele de proprietate, aceste suprafețe sunt cuprinse în baza noastră de date și s-a calculat impozitul la acea cotă prevăzută în contract, iar pentru cele la care cota indiviză nu este prevăzută în contract s-a efectuat un calcul de către Direcția de Impozite și Taxe Locale în funcție de suprafața utilă a blocului și de numărul de proprietari care se află pe o suprafață de teren. Este diferențiată valoarea impozitului în funcție de suprafața apartamentului pentru că este amprenta pe verticală a terenului de sub bloc", a precizat Dumitru Neamțu, directorul adjunct al Direcției de Impozite și Taxe Locale.

Cât ajunge în municipiul Botoșani impozitul pentru terenul de sub bloc?

Directorul adjunct al Direcției de Impozite și Taxe Locale susține că în municipiul Botoșani, pentru cei care locuiesc la bloc, impozitul pe care trebuie să îl plătească pentru terenul de sub imobil nu depășește 14 lei.

Spre exemplu, pentru un apartament de 53 de metri pătrați, situat într-un bloc cu patru etaje pe Calea Națională, în apropiere de Stadion, impozitul pentru terenul de sub clădire este de 6 lei.



Pentru un apartament cu patru camere, în suprafață de 71 de metri pătrați, situat într-un bloc din zona centrală a municipiului impozitul ajunge la 13-14 lei.

“Cei mai mulți plătesc sub 10 lei, pentru terenul de sub bloc. Cota e stabilită pe zone și este prevăzută în Hotărârea de Consiliu Local 319/2015. În Zona A e 60 de bani pe metru pătrat, în zona B-42 de bani, în zona C-26 de bani și în zona D-14 bani pe metru pătrat. Tot terenul construit, atât la persoane fizice, cât și juridice, se impozitează. Cu cât construcția este mai mare cu atât va plăti un impozit mai mare pe teren", a specificat directorul adjunct al Direcției de Impozite și Taxe Locale Botoșani.

În cazul apartamentelor vechi va fi impozitat doar terenul de sub bloc, nu şi grădina de lângă, ce aparţine primăriei. Situaţia este diferită la ansamblurile rezidenţiale. În cele mai multe cazuri, doar drumul principal aparţine autorităţii locale, restul a intrat în posesia proprietarilor la cumpărarea locuinţei.

Cine este scutit de la plata acestui impozit?

Nu toți botoșănenii care locuiesc la bloc sau la case trebuie să achite acest impozit. Potrivit reprezentanților Direcției de Impozite și Taxe Locale sunt exceptați de la plata acestui bir toți cei care sunt scutiți și de la plata celorlalte tipuri de impozite.

“Toate persoanele care beneficiază de scutire la plata impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren potrivit prevederilor Codului Fiscal beneficiază de scutire și la acest impozit. Mă refer la un număr mare de benficiari, respectiv veterani de război, văduve de veterani, persecutați politic, categorii de revoluționari, persoanele cu handicap accentuat și grav, invalide de gradul I. Important este ca persoanele beneficiare să depună cerere de scutire, pentru că în acest an nu mai e ca în anul anterior, scutire prin efectul legii. Trebuie să depună cerere de scutire", a mai menționat Dumitru Neamțu.

 

Spune-ne opinia ta