Închisoare cu suspendare pentru fraudă cu subvenţii!

Închisoare cu suspendare pentru fraudă cu subvenţii!
Închisoare cu suspendare pentru fraudă cu subvenţii APIA: asta a decis joi o instanţă a Tribunalului Botoşani, după un proces care a început în vara anului trecut.

Astfel, Ionel David a fost condamnat la o pedeapsă de un an şi 11 luni de închisoare cu suspendare, iar Gheorghe Sîsîiac cu o condamnare de un an şi 10 luni, tot cu suspendare, ambii urmând să fie supuşi unor termene de încercare. În schimb, faţă de cel de al treilea botoşănean trimis în judecată, Daniel Balahura, preşedinte al Cooperativei agricole "4 stejari" din Darabani, judecătorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea procesului. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În martie 2015, cei trei au fost trimişi în judecată de procurorii DNA după ce, în campania din 2010, în calitate de persoane cu funcții de conducere în cadrul Cooperativei Agricole 4 Stejari, ar fi folosit și prezentat, cu rea-credință, la dosarul unei cereri de plată înregistrat la APIA Botoșani, documente false prin contrafacerea subscrierii, care conțineau date nereale și inexacte precum și declarații incomplete și inexacte, având ca rezultat obținerea ilegală de fonduri din bugetele administrate de Uniunea Europeană, în valoare de 126.116,69 lei, după cum se arăta atunci într-un comunicat al DNA.

În același mod au procedat inculpații David Ionel și Sîsîiac Gheorghe și cu ocazia campaniei agricole din anul 2011, fapta acestora având ca rezultat obținerea ilegală de fonduri din bugetele administrate de Uniunea Europeană, în valoare de 167.117,83 lei.

În campania din anul 2013, inculpatul David Ionel, în calitatea de președinte al consiliului de administrație al Cooperativei Agricole 4 Stejari, împuternicit să depună documentația pentru subvenții, procedând într-o manieră asemănătoare, a depus cererea unică de plată pentru suprafața de 306,20 ha, context în care a folosit și prezentat cu rea-credință documente false prin contrafacerea subscrierii, care conțineau date nereale și inexacte precum și declarații incomplete și inexacte, acțiuni ce au avut ca rezultat obținerea ilegală de fonduri din bugetele administrate de Uniunea Europeană, în valoare de 169.797,71 lei.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 448.557,99 lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
704

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
235

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
187

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...