Directorii de grădiniţe şi primarii din judeţ, instruiţi cu privire la tichetele sociale

Directorii de grădiniţe şi primarii din judeţ, instruiţi cu privire la tichetele sociale
Directorii de grădiniţe, primarii, asistenţii sociali din cadrul primăriilor, dar şi mai mulţi directori de instituţii din Botoşani au participat, joi, la Instituţia Prefectului la o instruire privind modul de implementare a programului naţional “Fiecare copil la grădiniţă.

Scopul acestui program este de aducere a unui număr cât mai mare de copii, provedind din familii defavorizate, la grădiniţă. Familiile din care provin aceşti copii vor primi un tichet social în valoare de 50 de lei. Aceste tichete vor fi distribuite de primării, iar banii necesari vor fi asiguraţi de la bugetul de stat.

Acest program, reglementat prin Legea 248/2015, preia mecanimsul central al programului pilot Fiecare copil în grădiniţă, gândit în special pentru zonele rurale extrem de sărace şi implementat începând cu anul 2010 de către Asociaţia OvidiuRo în parteneriat cu Ministerul Educaţiei.

Acordarea acestor tichete sociale este condiţionată de prezenţa la grăiniţă a copiilor care provin din familii defavorizate al căror venit pe membru de familie este sub 284 lei pe lună. Prin acest tichet se vor putea achiziţiona rechizite, produse alimentare, înbrăcăminte şi produse de igienă. Ceea ce contează în cazul acestui tichet este că dacă el e în circulaţie asta înseamnă că un copil a avut frecvenţă regulată la grădiniţă, scopul esenţial al acestei legi. Obiectivul este acela de a atrage şi a asigura prezenţa cât mai multor copii defavorizaţi la grădiniţă. Insistăm pe importanţa educaţiei preşcolare pentru categoria aceasta de copii pentru că, conform studiilor, în primii cinci ani de viaţă trebuie stimulat intelectual, în caz contrar vor intra în şcoala primară cu un decalaj faţă de ceilalţi copii fiindu-le mult mai greu să se adapteze şi să rămână în şcoală", a precizat reprezentantul Asociaţiei OvidiuRo.
   

Stimulentele educaţionale se acordă copiilor din familii defavorizate în condiţiile în care sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele criterii:
a) vârsta minimă a copilului este de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului şcolar curent - copiii pot fi înscrişi la grădiniţă şi înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spaţiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani;
b) vârsta maximă a copilului este de 6 ani, împliniţi după data de 1 septembrie a anului şcolar curent, în conformitate cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale metodologiei de înscriere în învăţământul primar;
c) venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură, prevăzut de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

La nivelul judeţului Botoşani sunt aproximativ 4.000 de potenţiali beneficiari ai programului.


 

 

Spune-ne opinia ta