Un botoşănean cheamă în instanţă Biserica Ortodoxă Română!

Un botoşănean cheamă în instanţă Biserica Ortodoxă Română!
Justiţia a devenit câmp de luptă şi pentru credincioşi! Cea de-a treia putere în stat este acum chemată să rezolve ceea ce instituţia care se bucură de cea mai mare încredere în rândul românilor, Biserica Ortodoxă Română, nu a putut soluţiona.

Vorbim de o acţiune deschisă de Vasile Huminiuc, din Tocileni, care a chemat în judecată Biserica Ortodoxă Română şi pe Patriarhul Daniel, cerând instanţei să constate că îi sunt încălcate "drepturile de petiţionare, la informaţie, la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, dreptul la apărare, accesul la justiţie şi libertatea de exprimare".

În acţiunea sa, Vasile Huminiuc relatează că în iunie 2012 a formulat o plângere, semnată de 49 de cetăţeni din Tocileni, pe care a adresat-o Bisericii Ortodoxe Române (BOR) şi Patriarhului Daniel, în care atrăgea atenţia asupra "abuzurilor şi ilegalităţilor comise de preotul parohiei Tocileni, Poduţ Marin- Octavian", după cum scrie botoşăneanul în acţiunea sa.

Motive şi nemulţumiri

Printre acestea, Vasile Huminiuc amintea stabilirea unor taxe pentru servicii religioase (cununii, botezuri, înmormântări), cotizaţia anuală către biserică, ce ar fi fost majorată nejustificat, refuzul de a locui în casa parohială care se deteriorează tot mai tare, durata redusă a slujbelor, impunerea unor taxe pentru pomenirea morţilor şi a celor vii, închirierea pământului Bisericii fără aprobările necesare- în total 31 de motive.

Cancelaria Sfântului Sinod i-a trimis botoşăneanului confirmarea de primire a plângerii, dar care a fost trimisă "spre informare şi analiză Arhiepiscopiei Iaşilor". Ulterior, la Tocileni au venit preotul inspector Florin Chirilă de la Arhiepiscopia Iaşilor şi preotul protopop Lucian Leonte de la Protopopiatul Botoşani, numai că alături de Vasile Huminiuc mai stăteau doar zece semnatari ai plângerii, ceilalţi fiind, după cum spune botoşăneanul, ameninţaţi de preotul paroh.

Ba mai mult, spune Vasile Huminiuc, el însuşi a fost agresat şi ameninţat de sătenii care îl susţineau pe preotul Poduţ. Toate aceste detalii sunt prezentate de botoşănean într-o plângere trimisă Episopului vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Calinic Botoşăneanul, la care însă nu primeşte răspuns.

A treia petiţie fără răspuns

Un an mai târziu, Vasile Huminiuc trimite încă o scrisoare Patriarhului, în care formulează o plângere prealabilă, deoarece, consideră el, "sunt nemulţumit că aţi refuzat nejustificat cercetarea- soluţionarea acestei plângeri prin sfidarea şi încălcarea Canoanelor, Regulamentelor şi Statutului BOR precum şi a dispoziţiilor legale şi constituţionale". În continuare, botoşăneanul cere Patriarhului să reanalizeze probele, aspectele şi acuzaţiile lansate în iunie 2012 şi să desemneze o comisie de anchetă care să le cerceteze şi să dea o soluţie temeinică şi legală.

Nici la această petiţie nu s-a primit răspuns, ca atare Vasile Huminiuc a deschis acţiunea în instanţă, înregistrată la începutul acestei luni. "Prin acţiunea asta vreau să obţin răspunsuri la toate petiţiile pe care le-am trimis, nimic altceva. Şi am cerut şi obligarea pârâţilor la plata sumei de 10 lei cu titlul de daune de întârziere pentru refuzul cercetării- soluţionării celor trei plângeri şi suma de 20.000 de lei cu titlul de daune morale pentru prejudiciile morale, psihice şi fizice din partea pârâţilor şi a prepuşilor acestora", spune Vasile Huminiuc.


Varianta preotului paroh

De partea cealaltă, preotul paroh Marin- Octavian Poduţ are o poziţie foarte clară vizavi de acţiunea lui Vasile Huminiuc, considerând că bărbatul duce un război gratuit împotriva bisericii şi a credincioşilor.

"Toată povestea a început în 2010- 2011, atunci când a venit o femeie din sat a venit să ceară un loc de veci din cimitir. Când a aflat că enoriaşa respectivă a început să facă demersurile pentru locul de veci, omul ăsta a început să facă scandal că locul respectiv fusese promis socrului său. La Tocileni, locurile de veci sunt gratuite şi se acordă în baza unor înţelegeri verbale. De atunci a pornit tot războiul ăsta. Cred că este procesoman, altfel nu-mi explic. A dat în judecată pe toată lumea, nu vrea să lase deloc de la el. El a şi părăsit Biserica Ortodoxă, a trecut la penticostali dar din câte am înţeles a fost excomunicat şi de acolo. Cumnatul lui e dascăl la noi la biserică, şi cu el s-a certat. E în duşmănie cu toată lumea", declară preotul Poduţ.

Am încercat să aducem şi punctul de vedere al preotului protopop Lucian Leonte însă, în ciuda eforturilor noastre, acest lucru nu a fost posibil. Urmează ca instanţa să stabilească primul termen al procesului deschis de Vasile Huminiuc.

 

Spune-ne opinia ta