Tatăl copilului cu Sindrom Down se bate cu profesorii, cu Inspectoratul, cu sistemul! Vezi şi reacţia profesoarei de la Şcoala 13!

Tatăl copilului cu Sindrom Down se bate cu profesorii, cu Inspectoratul, cu sistemul! Vezi şi reacţia profesoarei de la Şcoala 13!
Sistemul de învăţământ botoşănean este în mijlocul unui scandal uriaş după ce părinţii unui elev cu sindrom Down, care învaţă la Şcoala nr.13 din municipiul Botoşani, o acuză pe profesoara de geografie, Mihaela Filip, care este şi inspector şcolar, de “discriminare şi instigare".

Părinţii spun că toată povestea a început la scurt timp după debutul acestui an şcolar. Copilul lor, Andrei, a fost integrat, până anul trecut, în învăţământul de masă de la Şcoala nr.16, dar ca urmare a desfiinţării clasei a V-a au fost nevoiţi să îl mute la Şcoala nr.13, cea mai apropiată de domiciliu. 

Oamenii spun că toate problemele la care s-a ajuns sunt din pricina profesoarei de geografie Mihaela Filip, care le-a transmis că nu poate să lucreze cu Andrei şi că locul lui nu este în învăţământul de masă, după cum a relatat tatăl elevului.

“Am discutat de la început cu profesorii şi unii au spus că ce e de făcut vor face, alţii nu ştiu, dar vor vedea. Capac ne-a pus doamna profesoară de geografie după două săptămâni de la începerea şcolii care, după ce a făcut cunoştinţă cu Andrei, a spus că locul lui nu este în şcoala de masă, că de ce insistăm, ce vrem să obţinem, cum o să îl noteze dumneaei când cere unui copil ca el pentru nota 5 un număr minim de cunoştinţe. Asta a fost prima discuţie şi de atunci în fiecare săptămână am avut discuţii de genul acesta cu doamna profesoară de geografie, am contactat-o pe doamna directoare şi i-am spus ce se întâmplă şi a spus să ateptăm, să nu ne umflăm, să nu vorbim de pe poziţie de forţă, să încercăm să găsim o soluţie de mijloc. I-am spus doamnei de geografie că dacă o deranjează Andrei şi nu poate lucra cu el nu îl duc la oră. Nici aşa nu se poate, ne-a zis", a spus Dan Pălimariu.



Părinţii lui Andrei o acuză pe profesoara de geografie că i-a instigat şi pe alţi profesori care predau la clasa în care învaţă copilul să îi pună note mici pentru a rămâne corigent şi poate astfel va fi retras de la Şcoala nr.13. Ba mai mult, Dan Pălimariu povesteşte că a asistat la o scenă în care profesoara de geografie s-a luat de o colegă pentru că i-a dat notă mare lui Andrei.

“A anunţat pe diferite căi că îl va lăsa corigent, am aflat de la colegi ai dumneaei. A încercat să influenţeze şi alţi profesori să îl lase corigent şi atunci va trebui să plece către o altă şcoală sau în învăţământul special. Când Andrei a primit note mari la alte materii dintr-odată doamna profesoară de geografie s-a revoltat şi a început să îşi ia colegii la rost şi am întrebat în calitate de ce face lucrul acesta", a mai povestit tatăl elevului cu sindrom Down.

Pe lângă atitudinea profesoarei de geografie, reclamată de cei doi părinţi, aceştia spun că şi copilul profesoarei, care învaţă în aceeaşi clasă cu Andrei, are un limbaj jignitor la adresa acestuia.

“Copilul doamnei profesoare, alături de alte două colege din clasă, spunea celorlalţi colegi că lui îi e scârbă de Andrei. Copilul nostru nu a vrut să ne spună, dar ne-am dat seama că ceva se întâmplă", a mai spus Dan Pălimariu.

Când au văzut că nu reuşesc să rezolve problema, părinţii lui Andrei au făcut o sesizare în luna noiembrie la Inspectoratul Şcolar Judeţean, reclamând comportamentul profesoarei de geografie. În aceeaşi lună au depus o sesizare şi la adresa profesoarei de română. Răspunsul primit de la Inspectoratul Şcolar i-a nemulţumit astfel că, prin intermediul Centrului European pentru Copii cu Dizabilităţi, au formulat, la începutul acestei săptămâni, o plângere la adresa profesoarei de geografie, Mihaela Filip, la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

“Noi am făcut o plângere şi împotriva profesoarei de română, pentru că la teză nu voia să accepte profesorul de sprijin lângă Andrei deşi, conform legii, copilul este însoţit până şi la examene de profesorul de sprijin. Într-un final a revenit şi a zis că acceptă să fie şi profesorul de sprijin. După teză a venit doamna de română şi a luat-o la rost pe doamna de sprijin, de faţă fiind şi Andrei, şi asta a fost foarte neplăcut, şi i-a spus că e teză de 10 şi cum să îi dea 10 unui copil ca Andrei. Soţia a spus că Andrei nu are nevoie de 10, putea să îi dea şi 5, dar să îl încurajeze, de asta are nevoie. La obiectele la care a simţit că este acceptat de profesori el mai mult a lucrat şi şi-a dorit să performeze. La ambele plângeri răspunsul Inspectoratului a fost că toate drepturile sunt respectate, nu s-a găsit nimic, adică noi cumva fabulăm, ni s-a părut, dar nu ne-au dat un răspuns clar cu privire la persoanele reclamate. Dacă am văzut că Inspectoratul nu poate, dar probabil nu vrea să ia măsuri, ne-am adresat Consiliului Naţional Împotriva Discriminării", a precizat Dan Pălimariu.

O altă acuzaţie adusă profesoarei de geografie este aceea că i-ar fi instigat pe alţi părinţi din clasă să strângă semnături pentru ca Andrei să fie exclus din şcoală. Soţii Pălimaru spun că vor dovedi cu probe toate acuzaţiile pe care le aduc cadrului didactic, având înregistrări de la o şedinţă în care s-a discutat situaţia lui Andrei.

“Vom vedea dacă, după ce află doamna inspector general că s-a întâmplat, o mai ţine în braţe pe doamna de geografie. Doamna putea să îşi facă o programă adaptată, luând planul de la specialişti şi împreună cu profesorul de sprijin şi să găsească modalităţile de învăţare. Am fost ameninţat la şedinţa cu părinţii că vor lua iniţiativă, că se vor strânge semnături să îl excludă, dar probabil au fost sfătuiţi să nu facă pentru că îi încriminează. Unii părinţi mi-au spus: dacă nu pleci tu uite ce vom face, lasă că dăm şi noi telefoane. Andrei se întoarce luni la şcoală. Sistemul este foarte rigid şi nu mă aştept ca cineva să ne ia în braţe şi să ne spună bine aţi venit, bine aţi făcut", a mai spus bărbatul.

Părinţii spun că după toate aceste episoade de la şcoală, au fost nevoiţi să îşi ducă copilul la un psiholog. Ei spun că l-ar da pe Andrei la o şcoală specială dacă o astfel de unitate ar oferi toate condiţiile pentru ca elevii cu probleme să înveţe aşa cum ar trebui. Dan Pălimariu spune că încă de la grădiniţă Andrei a fost inclus în învăţământul de masă, deţinând şi documente care îi permit copilului să urmeze această formă de învăţământ. 
 
Reporterii Stiri.Botosani.ro au încercat să obţină un punct de vedere de la profesoara Mihaela Filip, dar aceasta a transmis: “Îmi pare rău. Nu am nimic de declarat".

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean susțin că o comisie din cadrul instituției a verificat cele sesizate în cazul elevului cu Sindrom Down, dar că cele reclamate de părinţi nu se confirmă.

 “O comisie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean a discutat cu părinții elevilor de la clasa a V-a B și cu profesorii care predau la clasa respectivă. Cadrele didactice care predau la clasa a V-a B, la Școala gimnazială nr. 13 Botoșani și părinții acestor elevi nu au instigat la discriminare și nu au solicitat eliminarea respectivului elev din învățământul de masă. Toți elevii școlii se bucură de toate drepturile constituționale, precum și de egalitate în toate drepturile conferite de calitatea de beneficiar primar al educației", a declarat  Ciprian Manolache, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani. 

DIrecţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului s-a autosesizat miercuri şi a declanşat propria anchetă.

"Ne-am autosesizat din presă şi prin compartimentul de specialitate vom demara şi noi o acţiune în urma căreia colegii mei vor face un raport privind situaţia acestui copil, a împrejurărilor în care s-au produs incidentele, dacă s-au produs, cum s-au produs. Trebuie să ne implicăm, să consiliem copilul dacă are nevoie, poate este nevoie să consiliem educatorul, poate şi părinţii. Am văzut că Inspectoratul a făcut propria anchetă, pe noi nu ne-au solicitat, deşi ne aşteptam să ne solicite având în vedere că este vorba de un copil, ba chiar de un copil cu cerinţe speciale. Noi avem specialişti care se ocupă de copii cu sindrom Down", a precizat Alexandru Colbu, directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
789

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
250

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
212

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...