Spitalul Mavromati depășește lunar contractul cu CJAS. "E mai simplu să chemi Ambulanța decât să te programeze la medicul de familie"

Spitalul Mavromati depășește lunar contractul cu CJAS. "E mai simplu să chemi Ambulanța decât să te programeze la medicul de familie"
Spitalul Județean Mavromati depășește aproape lunar contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, din cauza pacienților care ajung la Unitatea de Primire Urgențe (UPU), deși mulți dintre aceștia ar putea fi tratați de medicii de familie, după cum susțin reprezentanții celei mai mari unități spitalicești din județ.

Potrivit medicului Angela Țurcanu, directorul medical al Spitalului Județean, în anul 2015 au crescut cu aproape 20% prezentările în UPU, față de anii anterioir.

“Se prezintă pacienți cu afecțiuni cronice care se decompensează, dar sunt și foarte mulți pacienți care din diverse motive trec peste medicina primară, nu se adresează medicului de familie, ci vin direct către spital. Nu știu dacă e vorba de lipsă de încredere sau de accesibilitate, pentru că este mult mai simpul să suni Ambulanța să te aducă în UPU decât să te prezinți la medicul de familie cu o porgramare. În fiecare lună avem aproximativ 200 de cazuri care depășesc valoarea de contract. Avem o comisie care analizează toate serviciile peste valoarea de contract iar de fiecare dată s-a constatat că sunt cazuri internate prin urgență, sunt cazurile programabile cam 30% din internări, restul sunt cazuri de urgență justificate de patologia pacienților și atunci nu sunt imputabile. Ni le asumăm și le trecem pe cheltuiala spitalului", a precizat directorul medical al Spitalului Mavromati.

Anul trecut, din Spitalul Județean au fost externați 51.000 de pacienți externați, din care 70% au fost internați prin UPU.

 

Spune-ne opinia ta