Ajutoarele sociale la Botoşani, firele invizibile ce leagă săracul de mâna statului

Ajutoarele sociale la Botoşani, firele invizibile ce leagă săracul de mâna statului

   agrostandard.ro

Ne-am obişnuit să plângem de mila judeţului Botoşani, văduvit de investiţii care să-l dezvolte. Însă nu lipsa de dezvoltare a judeţului este cea mai gravă problemă, ci sărăcia în care ne afundăm în fiecare zi şi care se observă cel mai bine în numărul beneficiarilor de ajutoare sociale.

Din acest punct de vedere, judeţul Botoşani se află cam la mijlocul clasamentului la nivel naţional, cu 4.966 de beneficiari de venit minim garantat. Cap de listă este Doljul, cu 15.000 de asistaţi sociali, iar în coada listei găsim Timişul, cu 1.961 de dosare la o populaţie ce număra 650.544 locuitori în 2013.

Revenind însă la Botoşani, în urmă cu doi ani şi jumătate, numărul beneficiarilor de venit minim garantat era mai mic cu 920 de beneficiari decât acum, şi anume 4.046. Ba mai mult, numărul dosarelor a crescut în jumătate de an, din iulie 2015 până în decembrie 2015, cu 56! O creştere se înregistrează şi la capitolul alocaţiilor de susţinere a familiilor, sumele asigurate acestora căzând tot în sarcina bugetului de stat. Dacă la 1 iulie 2015 în judeţ erau 9.299 de beneficiari ai alocaţiei, în decembrie 2015 numărul lor ajunsese la 9.596.
(Foto: oslobodjenje.ba)
De ce?

Cum s-a ajuns la această situaţie? Simplu, spun primarii. Iarna zilierii nu mai câştigă nimic, aşa că dosarele de "venit minim garantat" se reactivează. În perioada 1 iulie 2013- decembrie 2015, cele mai mari creşteri s-a înregistrat la Ştefăneşti, de la 277 de dosare la 344, în condiţiile în care populaţia oraşului este în jur de 5.580 de persoane. La Avrămeni, comună cu 3.670 de locuitori, numărul de ajutoare a crescut de la 16 la 41, iar la Călăraşi- de la 60 de dosare la 133, numărul total al călărăşenilor fiind de 3.500.

Creşteri importante se semnalează la Ripiceni- de la 11 la 114 (în condiţiile în care întreaga comună numără 2.100 de suflete), la Cristineşti- de la 94 la 123 sau la Mihălăşeni- de la 103 la 148. Situaţii interesante se înregistrează şi la Pomârla, acolo unde numărul dosarelor a ajuns la 92( de la 50), la Santa Mare, la 192 (de la 116) şi la Hudeşti- 334 de dosare (de la 272 în vara lui 2013).

Ce spun primarii?

Ştefănel Rusu este primarul oraşului Ştefăneşti şi "păstoreşte" o comunitate în care românii şi romii se bat pe sărăcie:

"S-au întors oameni din ţări străine şi au venit cu aşa mulţi bani încât au ajuns pe listele de la venitul minim garantat. Se mai întâmplă că unii îşi vând ce mai au pe lângă casă, ca să supravieţuiască, astfel că la calculul care se face pentru a se încadra în criterii reiese că au dreptul la venitul minim garantat. Situaţia la Ştefăneşti este destul de gravă din moment ce nu sunt locuri de muncă. Dacă ne referim la populaţia bună de muncă, mai scade numărul de dosare pentru că oamenii se mai duc la muncă cu ziua", susţine Ştefănel Rusu.

În zona de sud a judeţului este Santa Mare- comună cu 3.000 de oameni şi 192 de ajutoare sociale. Primarul Viorel Relinschi spune că, pe timpul verii, oamenii au mai fost plecaţi la muncă şi dosarele au fost suspendate.

"Când s-au întors acasă, neavând nimic pe lângă casă, au cerut ajutoare. Cine s-a încadrat, a primit, cine nu, nu. Am mai avut şi cazuri în care legea nu ne permitea să acordăm venitul minim garantat pentru că ori aveau mai mult pământ, ori un animal, dar s-a făcut o analiză cu Agenţia de Prestaţii Sociale şi s-a mai reglementat, pentru că ştiam că e vorba de familii sărace. Sau am mai avut cazuri când oamenii, având un hectar de pământ, au solicitat subvenţii şi atunci au rămas fără venitul minim", explică Viorel Relinschi.
(Foto: rfi.ro)
Lângă Santa Mare, comuna Călăraşi, administrată de primarul Elena Vrajotis. "Au fost oameni plecaţi în străinătate şi s-au întors acasă când s-au stricat treburile pe acolo. Dacă nu au nimic, aduc acte şi nu le putem tăia dreptul pe care îl conferă legea. Am avut însă şi cazuri în care s-a stabilit că oamenii au beneficiat de bani fără a avea dreptul şi le-au dat înapoi", spune primarul.

Aproape de marginea ţării găsim comuna Pomârla, cu 92 de asistanţi sociali la o populaţie totală de 2.700 de oameni. Primarul Dumitru Chelariu pune creşterea numărului de ajutoare tot pe întoarcea sezonierilor.

"În general, fluctuaţia vine din partea unui segment de populaţie romă, nedeclarată ca atare, care în timpul verii lucrează la ferme în Vrancea şi în sezonul rece se întoarce acasă. La un moment dat, plecau din comună şi nu declarau veniturile obţinute ca zilieri, însă de când acest tip de muncă a fost reglementat, apăreau că beneficiază de cîştiguri în alte judeţe şi le suspendam venitul minim. Acum totul e verificat, computerizat, nu se mai poate fura. La noi în comună s-au creat 22 de locuri de muncă prin cooperativele din proiectele europene iar cei angajaţi au fost tot beneficiari de venit minim garantat. Mai mult, alocaţia de stat nu mai intră în calcul la stabilirea veniturilor, acesta fiind un amănunt important care va majora numărul beneficiarilor de venit minim garantat", explică Dumitru Chelariu.

Din toate aceste declaraţii ce înţelegem? Că în timp ce unii primari din ţară numără investiţiile şi locurile de muncă, ce asigură măcar decenţa traiului zilnic, alţii, ai noştri, numără dosarele asistaţilor şi oftează.

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială spun că beneficiarii de venit minim garantat sunt verificaţi la sânge şi dacă nu se încadrează în criteriile stabilite de lege, ajutorul se suspendă iar drepturile încasate ilegal trebuie returnate.

Cât înseamnă VMG?

Cuantumul lunar al venitului minim garantat este stabilit prin raportare la indicatorul social de referinţă, a cărui valoare este stabilită prin lege la 500 de lei. Astfel, o persoana singură primeşte 142 lei, o familie formată din două persoane primeşte 255 lei, iar una formată din trei persoane beneficiază lunar de 357 lei. O familie de patru persoane primeşte 442 lei, una din cinci persoane- 527 lei, iar pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane dintr-o familie, ajutorul social se măreşte cu 37 lei.

 

Spune-ne opinia ta