Iluminatul stradal în Botoşani: disperarea botoşănenilor, nepăsarea autorităţilor! FOTO- VIDEO

Iluminatul stradal în Botoşani: disperarea botoşănenilor, nepăsarea autorităţilor! FOTO- VIDEO
Accidente, frâne, circulaţie pe ghicite şi o permanentă teamă de a nu deveni victime ale întunericului: aşa arată municipiul Botoşani după căderea întunericului, atunci când zone întregi rămân în beznă. Şi de ce se întâmplă asta? Pentru că funcţionăm pe principii teoretice, în baza unei birocraţii ucigaşe şi a unei lipse de răspundere de neegalat.

Botoşănenii nu sunt mulţumiţi de iluminatul public din municipiu şi îşi exprimă nemulţumirile ori de câte ori se întâmplă câte un eveniment. Accidentul de joi seară, de pe strada Bucovina, în care o elevă a Colegiului Economic a fost victimă, după ce a fost luată pe capotă de un conductător auto, a declanşat un val de critici la adresa modului în care autorităţile înţeleg să asigure iluminatul stradal.

"Pe strada Bucovina, începând din fața Liceului Economic, urcând până in fața Bisericii, nu există niciun bec stradal care funcționează, încă de la sfârșitul lui decembrie 2015. Ne ingrijorăm pentru copiii noștri, ce urmează cursurile școlare la liceu, mai ales că în zona respectivă sunt grupuri de vagabonți ce ne agresează copiii, iar cu ani in urmă au fost și două crime în preajma liceului", ne-a scris o botoşăneancă ce locuieşte în zonă.

Reporterii Ştiri.Botoşani.Ro au verificat informaţia oferită de cititoarea noastră şi, după cum se vede în materialul video, are dreptate. Becurile sunt arse!

Mai mult, aceeaşi situaţie se întâmplă şi pe strada Primăverii, dinspre Capătul liniei 1 către intersecţia cu strada Mihail Kogălniceanu, unde zona de întuneric începe chiar de unde întoarce tramvaiul şi unde trecerea de pietoni reprezintă un pericol atât pentru şoferi cât şi pentru pietoni.
 

Conducătorii auto susţin că nu se simt în siguranţă pe străzi.

"Sunt zone prost luminate, iar în momentul când plouă şi lumina becurilor stradale se reflectă în carosabil, pur şi simplu nu se vede mai nimic. Nu am folie pe geamuri, nu am probleme cu ochii, însă mi s-a întâmplat să fiu nevoit să frânez brusc ca să nu mă lovesc pe cineva. Mulţi pietoni se îmbracă în haine închise la culoare şi pur şi simplu nu îi vezi când se angajează în traversare", susţine unul dintre şoferii botoşăneni.

Un altul atrage atenţia şi asupra pietonilor care par lipsiţi de elementarul simţ al autoconservării.

"Oamenii trebuie să se asigure înainte de a pune piciorul pe trecerea de pietoni, o dată, de două ori, de câte ori este nevoie, la fel cum facem şi noi când ne aflăm la volan. Cu 10 km/oră circul pe lângă trecerile de pietoni pentru că nu o dată mi s-a întâmplat să mă trezesc că pietonul îmi sare în faţa maşinii. Pune capul în piept, nu se uită, nu se asigură, ba mai şi înjură", reclamă un alt şofer botoşănean. 




Interesantă a fost însă reacţia primarului Ovidiu Portariuc în momentul în care un jurnalist botoşănean i-a atras atenţia pe Facebook tocmai în privinţa iluminatului public.

"Până terminaţi Parcul Cornişa poate rezolvaţi problema cu iluminatul public din oraş. De câteva zile e beznă în Capătul lui 1 şi uneori şi în zona cuprinsă între Calea Naţională şi Bulevardul Eminescu", comentează jurnalistul la o postare a primarului despre lucrările de la Cornişa.

Răspunsul primarului este cel puţin neaşteptat: "Apar mereu avarii la reţea mai ales iarna, dar sunt rezolvate. Aţi sunat la Telverde sau aţi făcut sesizare pe aplicaţia telefonică?", arată Ovidiu Portariuc.

În primul rând să lămurim aspectul iluminatului pentru că pe lângă becurile slabe, un alt aspect reclamat de botoşăneni este şi perioada în care funcţionează.

"Eu ies din casă în fiecare dimineaţă la ora 7 şi 10 minute. Ei bine, cum ies din scara blocului, se închide lumina pe stradă şi nu se mai vede nimic pentru că nu este suficient de lumină afară. Măcar acum se mai zăreşte că se măreşte ziua, dar până în urmă cu o săptămână- două era beznă! Nu ştiu cum se aprind becurile pe stradă, după ce sistem, dar e clar că nu e cel mai bun", susţine un botoşănean care locuieşte în zona Primăverii.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, reglarea orei de aprindere si stingere a iluminatului public se face la cererea primăriei prin departamentul de specialitate, de către operatorii de iluminat public, şi anume E.On.

"În municipiul Botoşani, aprinderea şi stingerea iluminatului public se face prin ceasuri astronomice care sunt reglate astfel: se introduc coordonatele geografice ale municipiului iar ceasul aprinde sau stinge iluminatul în funcţie de răsăritul şi asfinţitul soarelui. Astfel ceasul aplică singur, zilnic, corecţia orei de aprindere şi stingere în funcţie de ora la care apune sau răsare soarele", susţin reprezentanţii Primăriei.

În atari condiţii, ce ar fi de făcut? O soluţie ar fi schimbarea becurilor arse şi în general schimbarea becurilor "chioare" cu unele mai intense. În decembrie anul trecut, pe Primăverii au fost instalate becuri LED, în cadrul unui proiect pilot declanşat de municipalitate, iar reprezentanţii ServiciuluI Edilitare susţineau că în acest an proiectul va continua şi pe alte străzi. Aşteptăm cu nerăbdare acest lucru, la fel ca şi preluarea sistemului public de iluminat de către Primăria municipiului.

Tot reprezentanţii primăriei susţin că preluarea iluminatului de la E.On este o condiţie esenţială pentru includerea acestuia în programele finanţate din fonduri nerambursabile şi proprii de modernizare şi extindere.

"Întregul proces presupune parcurgerea mai multor etape, pe parcursul cărora municipalitatea întreprinde toate eforturile pentru a asigura transparenţa şi fundamentarea justă din punct de vedere tehnic şi economic a deciziilor luate. În acest sens au fost parcurse o serie de etape împreuna cu E.ON România, ce au presupus identificarea precisă a elementelor componente ale reţelei. În perioada imediat următoare sunt programate întâlniri cu E.ON România în scopul atingerii unui consens în privinţa valorii de transfer a echipamentelor componente ale sistemului public de iluminat. Odată cu stabilirea valorii de transfer, vor urma procedurile propiu-zise de predare primire şi elaborarea documentaţiilor necesare atragerii de fonduri nerambursabile în scopul modernizării şi extinderii", se arată într-un răspuns solicitat de Ştiri.Botoşani.Ro.

Cu alte cuvinte, investiţiile sunt în aşteptare din cauza unei proceduri birocratice, de prea lungă durată, în condiţiile în care sistemul de iluminat trebuia să fie preluat de primărie încă din 2010! Dincolo de asta, însă, rămâne nesoluţionată problema becurilor arse în condiţiile în care nimeni nu pare să-şi asume răspunderea.




Strada Bucovina


Bulevardul Mihai Eminescu

Strada Octav Onicescu


Strada Primăverii
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

astăzi, 19:51
15

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

astăzi, 19:15
35

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...

Detectoare de fum, monoxid de carbon și gaze, instalate de pompierii SVSU Cristești în locuințele bătrânilor bolnavi și singuri din localitate! (foto, video)

astăzi, 18:23
40

Elena are 78 de ani și locuiește singură de mult timp într-o casă de la marginea localității Cristești. Copiii sunt plecați în lumea largă, spune femeia, resemnată.Pentr...