Un primar din judeţ a răbufnit! Ce a cerut şefilor de la Nova Apaserv!

Un primar din judeţ a răbufnit! Ce a cerut şefilor de la Nova Apaserv!
Situaţie incredibilă într-o comună din judeţul Botoşani! Investiţii de milioane de euro sunt în pericol de a se distruge, întrucât nu are cine să le exploateze.

Situaţia a fost adusă în atenţie de primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraş, în cadrul şedinţei ADI Aqua de marţi. Acesta a spus că pe raza comunei pe care o conduce sunt 50 de kilometri de reţele de canalizare şi două staţii de epurare, toate făcute cu fonduri europene.

Primarul Epuraş a  atras atenţia că administraţia locală nu are posibilitatea de a exploata aceste obiective şi a cerut conducerii societăţii Nova Apaserv să le preia. Ultima investiţe se ridică la peste 2 milioane de euro, fiind vorba de o staţie de epurare.

Primarul din Sătuceni spune că îi este frică să facă recepţia lucrării, întrucât nu are oameni specializaţi care să se ocupe de aceasta.

“Ca primărie, un minut nu pot administra! Dacă nu se face ceva să veniţi să le preluaţi, să veniţi cu oameni specializaţi... Toate staţiile lăsate în sarcina Consiliilor Locale nu pot fi administrate. Nu au oameni competenţi. Dacă îi fac recepţia la ultima staţie ce fac cu ea? Are un tablou de recepţie cât jumătate de perete, ce să facă un electrician care a pus un bec la CAP? Nu o preiau, că rămân cu ea. Dacă mâine fac recepţia, rămâne la mine, ce fac cu ea? Rămânem cu ele şi se distrug. Comuna Stăuceni este acoperită 100% cu apă şi canal. Mai am o staţie făcută în 2010, dar până am învăţat ce e cu staţia asta am cheltuit o grămadă de bani. S-a anunţat acum că se angajează la Nova Apaserv, cred că mai trebuie o Tratoria. Am peste 50 de kilometri de reţele de canalizare, două staţii de epurare care sunt în administrare proprie, dar eu nu am voie să încasez serviciul de apă şi canal pentru că nu sunt operator licenţiat. Serviciul de canalizare este gratis, nu am voie să încasez, mi-a imputat Curtea de Conturi 57.000 de lei pentru energia eletrică", a spus primarul comunei Stăuceni.

Deşi a primit promisiuni din partea conducerii Nova Apaserv că, după recepţie, staţia şi reţelele vor fi preluate de operatorul de apă, Cozmin Epuraş s-a arătat sceptic pentru că, după cum spune el, de fiecare dată când a ridicat această problemă s-a ales doar cu promisiuni.

“Cred că am depăşit faza numai de vorbe şi suntem oameni foarte serioşi. Singura condiţionalitate a operatorului de apă a fost ca în comisia de recepţie să facă parte şi două persoane de la operator, plecând de la nişte preluări anterioare ale unor sisteme care au creat o mie de probleme. Şi mâine dacă se face recepţia, operatorul de apă preia", a dat asigurări Gheorghe Sorescu, preşedintele Consiliului Judeţean.

Şeful Consiliului Judeţean a mai spus că societatea Nova Apaserv are capacitate de a prelua şi a administra reţelele, în condiţiile în care în ultima perioadă s-au făcut angajări. 

 

Spune-ne opinia ta