Coalitia pentru Educatie: Obligativitatea masteratului didactic este vitala pentru ca profesori mai buni sa intre in sistem!

Coalitia pentru Educatie: Obligativitatea masteratului didactic este vitala pentru ca profesori mai buni sa intre in sistem!
Calitatea profesorilor care stau in fata copiilor nostri poate determina, "intr-o masura mult mai mare decat cheltuielile materiale, cresterea calitatii educatiei", sustine Federatia Coalitia pentru Educatie. Organizatia cere astfel introducerea obligativitatii masteratului didactic, pentru cei care vor sa urmeze o cariera la catedra. Solicitarea vine dupa ce ministrul Adrian Curaj a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca masteratul educational va functiona din toamna.

Adrian Curaj, ministrul Educatiei, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca, din toamna, masteratul educational prevazut de legea educatiei va fi operational, ca parte a unui proiect european.

Amintim ca obligativitatea masteratului didactic a fost introdusa in 2011 prin legea educatiei, insa a fost amanata succesiv.
Federatia Coalitia pentru Educatie avertizeaza, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca "este necesar ca punerea in aplicare a masteratului didactic, prevazut de Legea Educatiei Nationale, sa fie sustinuta de toate partile interesate". "In opinia Coalitiei, resursele umane pot determina, intr-o masura mult mai mare decat cheltuielile materiale, cresterea calitatii educatiei", sustine organizatia.

Reprezentantii Coalitiei pentru Educatie afirma ca "ceea ce conteaza, in primul rand, in scoala, este procesul de invatare, ca impartasire intre cadrele didactice si elevi, inclusiv impreuna cu parintii si comunitatea. Astfel, in viziunea Federatiei, procesul de imbunatatire a sistemului trebuie sa porneasca de la cadrele didactice si de la modul in care acestea sunt formate initial si cum isi continua formarea de-a lungul vietii, iar masteratul didactic poate deveni programul de referinta pentru formarea initiala".

Legea Educatiei Nationale prevede ca masteratul didactic este "organizat exclusiv la forma de invatamant cu frecventa" si avea in vedere obligativitatea parcurgerii lui de catre viitori profesori.

Daniela Visoianu, presedinta Federatiei Coalitia pentru Educatie, sustine ca prevederea din legea educatiei din 2011 "era o noutate prevazuta in Lege si pentru unii dintre noi o fereastra de speranta pentru cresterea calitatii in sistemul educational. Legea este suficient de clara, vorbeste despre cum se organizeaza programul, despre cum se finanteaza, despre faptul ca masteranzii urmau sa primeasca o bursa de valoarea salariului unui profesor debutant. In Lege era prevazuta chiar si modalitatea organizarii activitatii practice, prin parteneriate cu unitati de invatamant, dar si cu alte institutii ofertante de servicii in domeniu, iar universitatile se gandeau deja la oferta de programe pentru viitorii studentii ai scolii de profesori".

Masteratul didactic a fost amanat succesiv inca de la intrarea in functiune a legii educatiei in 2011, iar prima lovitura importanta a primit-o in 2012, printr-o ordonanta de urgenta promovata de ministrul Ecaterina Andronescu in ultimele zile ale mandatului sau. Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
93

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
231

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
98

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...