Preotii borfasi si Radu Banciu

Preotii borfasi si Radu Banciu
Acest articol este un pamflet și vă rog să-l citiți ca atare.

Am vrut să-l intitulez "Domnului profesor, cu dragoste", amintindu-mi de filmul cu același nume care îl avea erou pe Sidney Poitier. Apoi m-am gândit la "Un idiot la Marsilia" parafrazând "Un american la Paris", dar am rămas cu... ce-am scris am scris.

Dacă nu-l cunoașteți pe Radu Banciu, vă spun că este o persoană care seară de seară, după ora 23, ține un monolog pe un post de televiziune. Este un om supărat pe viață. Toată lumea, începând cu primul ministru și până la ultimul om din țara asta este bun de aruncat la gunoi. Când vorbește își mijește ochiul stâng pentru a părea mai inteligent, se scarpină și se ciupește de pielițele unghilor de la mâini pentru a părea mai degajat. Aproape în fiecare seară are o problemă cu Biserica Ortodoxa și cu "pochii" cum îi place să spună (e venetic în București și încă nu a scăpat de regionalisme.)

La două, trei zile după tragedia de la "Colectiv" debita pe postul de televiziune că Patriarhul și "pochimea" se bucurau că au murit acei tineri în club (și își freca mâinile pe post imaginându-și cum s-ar bucura – vezi Doamne – "pochimea")
Mai vorbise urât de Biserică și "pochime", dar atunci mi-am zis: cred că omul ăsta nu e zdravăn... ! Apoi a continuat: "pochii" sunt o șleahtă de șnapani, sunt borfași, hoți, nenorociți, sunt de ev mediu timpuriu, Biserica a tras în jos poporul român, luăm bani de la stat și nu facem nimic, obiceiuri depășite, retrograde, construim o porcărie și o nenorocită de catedrală...

Acestea și multe alte jigniri pe care le suportă un preot și "pochimea" din țara asta, din partea domnului Radu Banciu.

Salariul pe care un preot îl primește de la stat nu este pomană ci îl primește pentru că Biserica a fost jefuită începând de la Cuza și până la Gheorghiu Dej de toate terenurile agricole și alte bunuri, primind după 1989 numai "fărâmituri".

Într-o seară, ne-a făcut idioți. Ne-a promis că în fiecare seară "uite așa o să vă toc..." și toca pe masă cu dosul mâinii: "Luați bani la botezuri, la cununii, la înmormântări... o să vă desființez...", ne-a promis. Dar dumneavoastră câți bani luați, domnule Radu Banciu, și de la cine, pentru cuvintele urâte la adresa preoților și a Bisericii Ortodoxe ? Spuneți că de la noi nimeni nu învață nimic... dar de la dumneavoastră ce putem învăța ?

Acest discurs îl are domnul Radu Banciu nu numai la adresa Bisericii și a reprezentanților ei, ci și la adresa altor personalități și categorii profesionale.

Reproșa preoților că nu au fost să aprindă o lumânare la "Colectiv"... reproșa tocmai Radu Banciu care este un anticlerical.
Domnule Radu Banciu, vreau să vă spun deschis că nu le știți chiar pe toate și că limbajul dumneavoastră este ca la ușa cortului sau ați rămas cu el de pe maidan. Vă scriu sincer că nu vă face cinste.

Cum, domnule, Biserica a tras poporul român în jos ? Poporul român s-a format în jurul Bisericii Ortodoxe. Am fost creștinați de Sf. Andrei un apostol al Mântuitorului Hristos, la sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325 aveam un reprezentant acolo pe episcopul Efrem de Tomis. În sec. IV avem un preot martir pe Montanus și soția sa Maxima care au fost înecați în râul Buzău. În acea perioadă avem martirii de la Niculițel: Atalos, Camasis, Filipos și Zoticos. Ați auzit de "gema de la Potaissa", de bisericuțele săpate în stâncă în munții Buzăului cu picturi rupestre reprezentând pe Maica Domnului ?

Mântuitorul Hristos a spus: "Cine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să urmeze Mie..." și Biserica Ortodoxă din țara noastră își duce crucea fiind persecutată din cele mai vechi timpuri până în vremurile noastre, după cum vedeți.

Ați auzit de Mitropolitul Dosoftei, de Petru Movilă – Mitropolit al Kievului dat de Moldova, de Antim Ivireanul ? Ați auzit de Andrei Șaguna al Ardealului, de Popa Șapcă din Islaz, revoluționar pașoptist, de Mitropolitul Nicolae Bălan care a jucat un rol important în al doilea război mondial în salvarea evreilor din Ardeal ?

Sunt zeci de ierarhi și preoți care au fost și sunt membrii ai Academiei Române. Ați vorbit urât de Ion Agârbiceanu. Așa cum Ion Cristoiu spunea că e fan Camil Petrescu, eu sunt fan Ion Agârbiceanu. A fost preot. Știți cât a scris ? Știți că era membru al Academiei Române ? Ați auzit de Gala Galaction, de Dumitru Staniloaie, de părintele Galeriu, de Nicolae Bordașiu, de Gheorghe Calciu Dumitreasa, preoți care mi-au fost unii dintre ei și profesori. Vizionați discursurile lui Petre Țuțea despre Biserică. Prin discursul dumneavoastră desconsiderați aceste personalități, desconsiderați credincioșii Bisericii noastre care vin să se închine într-o biserică.

Domnnule Radu Banciu, ați auzit de sutele de preoți morți în temnițele comuniste, cum spunea Neculai Constantin Munteanu odinioară la Europa Liberă ?

Sunt uluit de fiecare dată, cum este posibil un asemenea discurs pe un post de televiziune. Sunt uluit când vă ascult. Sunt uluit de acest limbaj de mahala, retrograd și abject care aruncă numai venin pe ecran (vorba lui Arșinel).

Domnule Radu Banciu, Biserica Ortodoxă a fost și este alături de poporul român, dar dacă un preot s-ar fi dus la "Colectiv" în noaptea tragediei... s-ar fi găsit destui care să spună cuvinte urâte la adresa lor.

Apropo... nu v-am văzut pe la "Colectiv" în pelerinaj sau dumneavoastră nu aprindeți lumânări ?! Nu cumva "ăia" care au fost pe acolo sunt idioți ? Sau retrograzi ? Sau depășiți ? Hai că v-am prins; v-ați pliat discursul după cum bate vântul, dar cum sunteți anti, e clar că în mintea dumneavoastră cei care s-au rugat și au aprins lumânări acolo au un comportament de ev mediu timpuriu. Și repetați tot timpul cuvântul "abject".

Iar eu continui să mă lupt cu somnul pe la orele 23 și să urmăresc din curiozitate discursul dumneavoastră "abject". Și știți de ce ? Aveți dreptate ! Pentru că sunt un idiot !!!

Preot Nicolae Trușcă
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Votează destinația anului 2024, Cornișa face parte dintre atracțiile supuse votului. „Să ne mândrim că suntem finaliști!”

astăzi, 09:43
30

Cornișa Aqua Park&Sports a intrat într-o competiție ce are drept scop promovarea turismului. „Votează destinația anului” este una dintre cele mai importante competiții desti...

Tot mai mulți români din Italia se întorc acasă: „S-a scumpit totul, plătim și aerul pe care îl respirăm”

astăzi, 09:27
73

Tendința este reflectată și de datele recente care indică o scădere semnificativă a sumelor de bani trimise în țară de către românii stabiliți în Italia, conform statistici...

Invitație pentru iubitorii de artă: Expoziția „Salon de primăvară – Liviu Șoptelea și prietenii”

astăzi, 08:32
35

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală ”Expo-Art” Botoșani și reunește pe simeze lucrări de pictură și tehnică mixtă, creații ale unor artiști botoșăneni din diver...