ATENŢIE! Jumătate dintre primăriile din judeţ riscă să nu mai poată elibera autorizaţii de construire!

ATENŢIE! Jumătate dintre primăriile din judeţ riscă să nu mai poată elibera autorizaţii de construire!

 PUG Botosani actualizat  

Jumătate dintre oraşele şi comunele din judeţ trebuie să-şi refacă de urgenţă Planurile Urbanistice Generale. Potrivit ultimei ordonanţe a Guvernului din urmă cu trei ani, termenul limită de valabilitate a Planurilor urbanistice Generale puteau fi prelungite doar până la 31 decembrie 2015 şi până acum nu a apărut nicio altă reglementare care să prelungească acest termen.

Consiliul Judeţean a făcut mai multe demersuri în acest sens, trimiţând notificări primăriilor prin care s-a interesat de situaţia PUG-urilor şi care ar fi necesarul de bani pentru ca aceste documentaţii să fie actualizate. Asta în condiţiile în care Ministerul Dezvoltării are un program special de sprijinire financiară a unităţilor administrativ- teritoriale tocmai în acest sens.

"Recent am semnat un privitor la obţinerea de finanţări pentru câteva administraţii locale care au solicitat bani pentru PUG-uri. Aceşti bani trebuie cheltuiţi până la 31 decembrie. Aceste primării au deja contracte în derulare, nu trebuie să mai facă licitaţii sau achiziţii pentru PUG-uri. Vom trimite în perioada următoare o altă adresă către toate primăriile şi chiar îi rog pe primari să ne răspundă cât mai repede pentru a avea o situaţie clară a tuturor contractelor şi a necesarului financiar pentru finalizarea actualizării acestor PUG-uri în contextul în care, dacă nu apar noi reglementări, multe primării nu vor mai putea elibera autorizaţii de construcţii", susţine Cristian Achiţei, vicepreşedintele CJ.

Ministerul Dezvoltării a trimis Consiliului Judeţean 585.492 de lei, astfel că primăriile care vor primi bani sunt: Brăeşti- 25.000 de lei, Hăneşti- 110.050 de lei, Hlipiceni- 20.000 de lei, Hudeşti- 20.000 de lei, Lunca- 21.000 de lei, Mihăileni- 35.000 de lei, Mihălăşeni- 33.236 de lei, Mileanca- 53.196 de lei, Mitoc- 25.000 de lei, Ripiceni- 32.960 de lei, Truşeşti-163.050 de lei şi Văculeşti- 47.000 de lei.

PUG-urile sunt dezvoltate în baza unei strategii de dezvoltare locală iar primăriile nu pot elibera certificate de urbanism sau certificate de construire fără ca aceste documente să fie avizate şi aprobate pentru că altfel Planurile Urbanistice de Detaliu şi Planurile Urbanistice Zonale ar conţine inexactităţi.

Pentru actualizarea PUG-urilor, este necesar un contract încheiat cu un arhitect care să delimiteze zonele de intravilan şi extravilan, zonele de utilităţi, zonele rezideniale şi industriale, zonele de parcuri, zonele inundabile. În baza acestui document se face dezvoltarea durabilă a unei localităţi pe o durată de 10 ani.

"Cam jumătate dintre primăriile din judeţ au la ora asta PUG-urile actualizate şi în vigoare, indiferent ce s-ar întâmpla la 31 decembrie. Rămâne însă cealaltă jumătate care trebuie să-şi actualizeze aceste documentaţii", spune Cristian Achiţei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Verdictul medicilor în cazul morții artistului de 40 de ani, din Botoșani. ”Nu a suferit, s-a stins brusc...”

astăzi, 08:12
13

Durere imensă în familia cunoscutului artist Daniel Relenschi. Fratele său, Cătălin, care devenise la rândul său cunoscut prin creațiile plastice, s-a stins din viață la doar 40 de...

Orașul în sărbătoare: O nouă pictură stradală în Botoșani! (Foto)

astăzi, 07:34
125

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani, începând de joi, 24 aprilie, cetățenii pot admira o nouă pictură stradală.Lucrarea este realizată în cadrul proiectului &...

Botoșănean căutat prin toată lumea pentru tentativă de omor, adus în cătușe din Suedia!

astăzi, 07:12
89

Poliţia Română anunţă că patru persoane urmărite la nivel internaţional au fost aduse în ţară în cursul zilei de marţi, din Italia, Suedia, Germania şi Scoţia. Doi dintre...